De Dutch Game Garden (DGG) houdt met ingang van januari 2025 op te bestaan. Door het gewijzigde subsidielandschap is het niet langer mogelijk om de begroting sluitend te krijgen en de activiteiten op een verantwoorde wijze voort te zetten.
Pieken in Utrecht
De DGG opent (onder de naam Dutch Game Factory) in 2008 de deuren op de Drieharingstraat in Utrecht. Dit was mede mogelijk door het Pieken in de Delta programma. In een korte omschrijving van de daarvoor in 2006 ingediende aanvraag valt te lezen dat de Dutch Game Factory “beoogt om de gaming in de Noordvleugel, maar vooral in het Utrechtse te versterken.” De organisatie wil via een viertal aspecten gaming verder uitbouwen:
- game development club; gericht op studenten om doelmatig games te ontwikkelen
- businesscenter; voor game bedrijven met alle benodigde faciliteiten op het gebied van media, werk-leefruimte etc.
- Incubator voor ondersteuning en huisvesting van starters
- Game developmentfund voor de financiering van game concepten.”
De gouden jaren aan de Neude
Die plannen nemen in de Drieharingstraat, onder de zakelijke leiding van mede-oprichter Viktor Wijnen, de eerste vorm aan. Het plan komt pas echt tot bloei wanneer de DGG in 2010 naar het voormalige ABN AMRO-pand aan de Neude verhuist. Bashers.nl schreef het volgende over de nieuwe vestiging:
“De Domstad bindt de wapengordel om de heupen, om zich te verdedigen tegen het game-geweld uit de hoofdstad; de plek waar bijna alle game-bedrijven hun plaats hebben gevonden. Stichting Dutch Game Garden (DGG) bekleedt de functie van het centrale citadel, waar ondernemers, opleidingen en overheden samenkomen en elkaar versterken. Het label ‘game-hoofdstad’ is binnen handbereik. Viktor Wijnen, zakelijk directeur Dutch Game Garden, moet om die titel lachen. ‘Als je kijkt waar de meeste en beste gameopleidingen zitten, dan is Utrecht zonder twijfel game-hoofdstad. Als je kijkt waar het meeste wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, is Utrecht dat óók. Hier vinden ook de meeste evenementen plaats. Als je slechts kijkt waar de meeste game-bedrijven zitten, dan is dat inderdaad Amsterdam. Maar uiteindelijk draait het om positieversterking van Nederland als gameland.’”
In datzelfde jaar vertelt de dan bij de DGG werkzame Zuraida Buter tijdens een sessie op GDC wat de Dutch Game Garden allemaal onderneemt om de industrie te ondersteunen, zoals de incubator, het Business Center, de Developers club, workshops en haar nieuwe project voor indie games ‘Indigo’.
Het gebouw aan de Neude was naast als broedplaats voor game-bedrijven een visitekaartje voor de Utrechtste en Nederlandse game-industrie. Perfect om mensen als bijvoorbeeld toenmalig premier Rutte eens nader kennis te laten maken met games.
Het Beatrixgebouw en 10-jarig bestaan
In 2014 neemt zakelijk directeur Viktor Wijnen afscheid van de DGG. Hij draagt het stokje over aan JP van Seventer, die dan al enkele jaren bij de DGG werkt als Development Director. Een jaar later verruilt de DGG het pand aan de Neude voor een verdieping in het Beatrixgebouw. Ook daar is er plaats voor jonge game-bedrijven, maar helaas wel wat minder dan in het oude ABN AMRO gebouw. Inmiddels zijn een aantal ex-incubees dusdanig gegroeid dat ze op eigen benen kunnen staan.
In 2018 blikken Wijnen en Van Seventer in een Control tweeluik terug op 10 jaar DGG. Wijnen zegt in die terugblik: “Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik in 2008 nog niet bezig was met waar DGG zou staan in 2018. Tien jaar later ben ik natuurlijk wel erg trots dat de DGG temidden van al die dynamiek nog steeds bestaat.”
Op dat moment ziet Van Seventer de toekomst van de DGG nog zonnig tegemoet. “Zolang de Dutch Game Garden iets levert wat de sector ontbeert blijven wij bestaan, maar we zullen onszelf moeten blijven heruitvinden omdat deze business zo snel en zo vaak verandert. Ook ontstaat er nu een generatie game-bedrijven die richting de tien jaar oud gaan en andere fases ingaan met andere behoeften. Over tien jaar is DGG de hub van een internationaal netwerk dat game-bedrijven helpt succesvol te ondernemen.”
Dotslash
In 2020 verhuist de DGG naar start-up hub Dotslash in Kanaleneiland. De reden voor de verhuizing ligt volgens Van Seventer bij de Jaarbeurs. “Ze hebben inmiddels een andere visie op verhuur aan early stage startups dan 5 jaar geleden, welke voor onze game startups niet haalbaar is,” legt hij uit. Voor de koers van het incubation programma maakt de verhuizing niet uit “We gaan gewoon verder met alle soorten game-bedrijven die een serieus bedrijf willen zijn en hun games graag verkopen,” aldus Van Seventer in 2020.
Van daaruit bouwt de DGG verder aan het incubatie-programma, de netwerklunches en de Games Monitor, een gezamenlijk project met onder ander de Dutch Games Association. En uiteraard Indigo, dat sinds 2010 is veranderd van een indie showcase naar een B2B evenement voor de game-industrie. Helaas valt binnenkort het doek voor de DGG en al haar activiteiten.
Een zwaar hart maar ook voldoening
“Sinds de oprichting in 2008 heeft Dutch Game Garden zich ontwikkeld tot een belangrijke pijler voor de Nederlandse gamesindustrie”, schrijft het persbericht. “De organisatie heeft een cruciale rol gespeeld in de groei en ontwikkeling van talloze start-ups en gevestigde gamebedrijven. In de afgelopen jaren zijn er maar liefst 130 bedrijven geholpen via het incubatieprogramma en meer dan 150 bedrijven hebben een fysieke plek gehad in het Dutch Game Garden cluster, waardoor zij hun creatieve ideeën konden realiseren. Succesvolle bedrijven uit het ecosysteem zijn bijvoorbeeld: Tover, Studio Deloryan en Abbey Games.” Maar na 17 jaar valt dan toch helaas het doek.
Voorzitter van het DGG bestuur Peter Laanen over het nieuws: “Het is met een zwaar hart dat we deze beslissing hebben moeten nemen. We zijn trots op wat we de afgelopen 17 jaar hebben kunnen realiseren en het effect dat onze inspanningen hebben gehad op de Nederlandse gamesindustrie. Het is spijtig dat we nu gedwongen zijn onze deuren te sluiten, maar we kijken met voldoening terug op alles wat we samen hebben bereikt.”
De activiteiten gaan dit jaar nog door laat managing director Jan-Pieter van Seventer weten “De komende maanden lopen een aantal reguliere activiteiten zoals de succesvolle netwerklunches nog door.” Hij bedankt alle partners, medewerkers, bedrijven en de gehele game community voor de steun en vertrouwen gedurende de afgelopen 17 jaar.