More

  GDC 2024 “Niet de games, maar de mensen op de eerste plaats”

  Vaak draaien studio’s om de games die ze maken. Trento von Lindenberg (CEO van Mouldbreaker Interactive), Don Daglow (industrieveteraan en game designer), Julien Schillinger (CEO van PandaBee Studios), James Laird (Product Lead Series AI) en Adinda van Oosten (game journalist and opleider) vinden dat mensen op de eerste plaats moeten staan.

  Bepaal beleid samen met het team

  “Indie studio’s zijn vaak leidend waar het aankomt op innovatie en gameplay”, zegt Trento Von Lindenberg. “Waarom zouden ze dat niet zijn als het het welzijn van de mensen in de industrie komt.” Na een zoektocht vond hij in 2021 eindelijk een baan in de industrie. In zijn beleving moeten games draaien om plezier, een collaborative environment zijn en teams moeten draaien om vertrouwen. Helaas kwam er snel achter dat dat niet de realiteit was bij de studio waar hij werkte. Hij besloot dat hij niet kon werken bij een bedrijf dat zijn waarden niet deelde.

  Nadat hij geen werkgever kon vinden die zijn ideeën deelde, besloot Von Lindenberg een eigen studio te beginnen. Ze namen een human relations officer aan. Het woord relations was bewust gekozen, omdat deze persoon samen met het team kwam tot beleid binnen het bedrijf.

  Duidelijke communicatie

  James Laird heeft gemerkt dat duidelijke communicatie heel belangrijk is voor blije mensen. “We hebben nieuwe art nodig, want de oude is niet goed, is geen duidelijke communicatie”, zegt hij. “Geef mensen duidelijke deliverables. Vertel ze wat je nodig hebt en waarom de oude art niet voldoet.” Hij geeft daarbij aan dat je de artist de vrijheid moet geven en niet moet gaan micro managen, maar het is wel belangrijk dat ze snappen wat je van ze verwacht.

  Begin daarbij altijd met de waarom, de doelen. “Tijdens playtests begrijpen spelers niet welk gebouw wat doet. Aan het eind van de maand hebben we een stakeholder playtest. We denken dat we nieuwe art voor de gebouwen nodig hebben”, geeft veel duidelijker aan wat er nodig is.

  “Het is belangrijk dat het beginnen met de doelen een gewoonte is”, zegt Schillinger. “Zo raakt je team er ook aan gewend. Als jij het dan een keer vergeet, dan vragen ze er zelf om.”

  Blijdschap meetbaar maken

  “Blije mensen maken betere games en ze zijn ook efficiënter”, zegt Julien Schillinger. Bij PandaBee houden ze in de gaten of hun mensen blij zijn of niet. Ze vragen hen zelfs om er een cijfer aan te hangen, omdat het op die manier beter meetbaar is dan alleen een gevoel. “Het is belangrijk dat je als werkgever laat zien dat je het echt belangrijk vindt hoe iemand zich voelt.

  “Wees een leider, geen baas. Behandel je team met respect en luister echt naar ze, dan zijn ze blijer.” Daar hoort ook openheid bij. “Wees open over geld. Mensen moeten niet van Jason Schreier horen dat ze hun baan kwijtraken.”

  Voorkom ontslagen

  Don Daglow ging wat dieper in op ontslagen. Om ontslagen te voorkomen is het belangrijk om de cash flow goed te managen en geld pas uit te geven als het echt moet is. Ook waar het aankomt op development. “Reken er niet op dat elke betaling van een uitgever op tijd is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze niet tevreden zijn over een milestone en daarom de betaling vasthouden. Dan moet je nog steeds geld hebben om salarissen te kunnen betalen”, aldus Daglow.

  “Neem planningen serieus,” zegt hij. “Als je ergens vertraging oploopt, zit er dan bovenop en laat het niet uit de hand lopen. Wees open tegen je team over doelen, wat er gaande is. Dan kunnen ze actief bijdragen aan oplossingen.”

  Geef je team autonomie

  Adinda van Oosten runt zelf weliswaar geen studio, maar ze heeft veel indie developers gesproken over het runnen van een studio. Ze bevestigt dat het belangrijk is om een plan B te hebben voor cash flow. Daarnaast heeft ze gemerkt dat het demotiverend kan werken als studio leiders halstarrig vasthouden aan hun eigen visie. Als je je team autonomie geeft, zijn ze meer gemotiveerd.

  Het panelwerd geleid door Dr. Jennifer Killham  (TVETM)

  Beeld: slide uit presentatie van Trento von Lindenberg

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img