More

  VAF ondersteunt Vlaamse games met ruim €2,5 miljoen

  In 2023 kende het VAF Gamefonds €2.551.051 toe aan 39 game-projecten. StickyTable, Open Mid Interactive, Glowfish Interactive en BlinkTwice Games, wisten elk met respectievelijk Portal Seekers, Project Province, Starcards, (Time to) Wake Up, zelfs in twee ronden een succesvolle aanvraag in te dienen.

  De totaal toegekende steun in 2023 is ruim 2 ton minder dan in 2022. Toen werden 30 aanvragen met een totaalbedrag van €2.775.895 toegekend. Maar het is aanmerkelijk meer dan in 2021; in dat jaar werd er ruim €1,7 miljoen verdeeld onder 27 games.

  Trends in 2023

  “Prototypesteun blijkt erg in de trek”, zegt Youri Loedts, Hoofd van het VAF Gamefonds, over de vorig jaar geïntroduceerde regeling. En daar is hij blij mee. “Vroeger hadden we enkel preproductie, waarbij er meteen een vertical slice ontwikkeld moest worden. We merkten echter dat teveel ontwikkelaars halverwege niet meer overtuigd waren van hun idee en we daardoor soms halfbakken vertical slices bezorgd kregen, want ze moesten wel iets opleveren.”

  Loedts zag ook een hoop nieuwe namen in de aanvragen. “Mensen die afstuderen worden meer gestimuleerd om het erop te wagen, drempels worden verlaagd. Zo hoef je bij het VAF bijvoorbeeld nog geen bedrijf te zijn wanneer je een aanvraag indient, dat moet pas na goedkeuring.” Ook zag hij een flink aantal zij-instromers “Onder andere dankzij ons innovatieatelier, waarbij we mensen uit andere audiovisuele takken faciliteren in het ontwikkelen van een game.”

  Daarnaast viel het op dat veel studio’s aan meerdere games tegelijkertijd werken. Verder ziet Loedts de trends uit de industrie duidelijk terug in de aanvragen. “We zien heel wat deckbuilders en andere populaire genres van het moment. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die de trends bewust niet volgen en hun eigen ding doen. Anders zou de output wel héél saai worden”, lacht hij.

  Onderverdeling in fasen van ontwikkeling

  Het budget van het VAF Gamefonds ligt hoger dan dat van het Nederlandse Stimuleringsfonds. Dat komt mede omdat het een ander soort regeling is. Steun voor prototypes, vertical slices en productiesteun zijn renteloze leningen. Die hoeven developers echter alleen terug te betalen als er voldoende geld over is nadat ze de eigen financiële inbreng, sweat equity en eventuele andere betalingsverplichtingen van de inkomsten hebben afgetrokken. Promotiesteun hoeft helemaal niet terugbetaald te worden.

  Developers kunnen voor verschillende fasen van de ontwikkeling van hun game aanvragen indienen. Van het allereerste begin tot aan support na release. Hieronder een overzicht van toegekende bedragen verdeeld in de diverse categorieën.

  Prototypesteun

  Prototypesteun is een financiële tegemoetkoming om een ‘proof of concept’ te ontwikkelen voor een nieuwe game. Deze fase is bedoeld om de belangrijkste gameplay-mechanismen en/of bepaalde USP’s te onderzoeken en uit te testen aan de hand van bv. ‘rapid prototyping’. Het totaal toegekende bedrag aan prototypesteun in 2023 was €619.475.

  Vertical Slice steun

  Vertical slice steun is een financiële tegemoetkoming om tot een vlot speelbaar, afgewerkt en representatief level te komen waarin de ‘core gameplay loop’ verwerkt zit en waaruit de productiewaarden die worden nagestreefd voor de afgewerkte game voldoende blijken. Elf developers ontvingen in 2023 gezamenlijk €984.576 om een vertical slice te maken.

  Productiesteun

  Productiesteun is een financiële tegemoetkoming die dient om de effectieve realisatie van de game (gedeeltelijk) te bekostigen, in zijn definitieve versie met het oog op distributie. Vijf games ontvingen in het afgelopen jaar productiesteun voor een totaalbedrag van €897.000.

  Promotiesteun

  Promotiesteun is een financiële tegemoetkoming die dient om de game tot bij zijn publiek te brengen of in de markt te zetten. Vorig jaar was er slechts een game waarvoor promotiesteun werd toegekend.

  Nieuwe deadlines

  Voor 2024 heeft VAF drie deadlines voor het aanvragen van steun: 17 januari, 30 april en 24 september.

  Beeld bovenaan de pagina: 30 Birds, dat bij de 2024 IGF award-nominaties een honorable mention kreeg voor Excellence in Visual Arts

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img