More

  Terugblik 2023 • Behaviour Rotterdam gaat aan meer AAA games werken

  Control blikt terug met een aantal mensen en bedrijven voor wie 2023 een bijzonder jaar was. Na 23 jaar het bedrijf zelf geleid te hebben vonden Peter de Jong en Maurice Sibrandi het tijd was om Codeglue verkopen aan het Canadese Behaviour Interactive. “We proberen onze bedrijfscultuur zo veel mogelijk te behouden.”

  “We waren niet actief op zoek”, zegt Sibrandi, maar we hadden wel afgesproken we er serieus naar zouden kijken als er een bod kwam.” De Jong voegt daar aan toe dat ze de afgelopen jaren vaker de vraag kregen of Codeglue te koop was. “Daardoor zijn we er serieuzer over gaan nadenken. Doordat we de laatste jaren redelijk hard groeiden, leek ons dat het moment er wel aan te komen zat. Maar het was alsnog sneller dan verwacht.”

  “Dit was een juiste persoon op het juiste moment gevalletje”, zegt Sibrandi. Voor mij was een belangrijk punt dat beide bedrijven hun mensen op de eerste plaats zetten. Geen crunch en overtime, een goede work/life balans.” Daar is De Jong het volledig mee eens. “Zowel Codeglue als Behaviour Interactive zijn people first bedrijven. Dat was een belangrijke voorwaarde. Vanuit Codeglue perspectief is het ook een goede match omdat het onze mensen nieuwe carrière-mogelijkheden geeft, en hen de kans geeft om te leren van de zeer ervaren mensen bij Behaviour Interactive.”

  VLNR: Maurice Sibrandi, Rémi Racine (president Behaviour Interactive), Wayne Meazza (Executive Vice President, Behaviour Studios) en Peter de Jong

  Door award weer in de belangstelling

  De eerste keer dat Behaviour hen benaderde hielden Sibrandi en De Jong de boot af. “Het eerste contact was er ongeveer twee jaar geleden, tijdens een evenement”, zegt De Jong. “Niet veel later volgde een call met de vraag of we open stonden voor een overname. Dat ging ons toen wat te snel en we spraken af eerst op zoek te gaan naar een gezamenlijk project. Dat is er, in de maanden die volgden, niet van gekomen, omdat we allebei druk waren met lopende projecten.

  Toen we vorig jaar de Best Studio award wonnen tijdens de Dutch Game Awards, klopte Behaviour weer aan. Ze wilden toch echt nog een keer praten over een mogelijke overname. Vanaf dat moment zijn we gesprekken gaan voeren en kwamen er bezoeken om elkaar beter te leren kennen. Die verliepen erg goed en dat leidde eind vorig jaar tot de eerste concrete stappen tot een overname.”

  Werkomstandigheden waarborgen

  In het juryrapport van de Best Studio award werd Codeglue met name geprezen om de goede werkomstandigheden. Hoe denken ze dat te waarborgen nu ze onderdeel uitmaken van een groter geheel. “Ik denk dat dat wel lukt, zegt Sibrandi. “Behaviour en Codeglue streven beiden naar een goede work-life balans en dat betekent ook dat je naar elkaar moet luisteren en ernaar moet handelen.”

  Ook De Jong maakt zich geen zorgen. “Een belangrijke reden voor deze overname was juist die work ethics. Die lijken in grote lijnen erg op elkaar. Natuurlijk veranderen er zaken nu we onderdeel zijn van een grotere organisatie. Dat is niet meer dan logisch, maar we proberen onze bedrijfscultuur zo veel mogelijk te behouden. In de praktijk zijn de veranderingen niet zo groot. Ook qua cultuur is er niet veel veranderd. We houden nog steeds veel van dezelfde activiteiten, zoals boardgame nights, tastings, en ga zomaar door.”

  Veranderingen in de organisatie

  “Voor de werknemers verandert vooral alles rondom het werk”, legt Sibrandi uit. “Er is meer organisatiestructuur, wat in het begin natuurlijk enorm wennen is. Maar dit geeft ook veel mogelijkheden om door te groeien. Iets wat we bij Codeglue nog aan het opbouwen waren.”

  Daar is De Jong het mee eens. “De organisatiestructuur van Behaviour is wennen, maar wel iet goeds. Er staat nu bijvoorbeeld een goede reporting-structuur, iets dat bij Codeglue ontbrak, maar wel al in steigers stond voor 2024. Dat hoeven we nu niet meer te verzinnen. Verder zijn er veranderingen in de tools die we gebruiken. Codeglue gebruikte bijvoorbeeld de Google suite, Behaviour de Microsoft suite. Dat is wennen, maar het zijn uiteindelijk maar tools, het kost gewoon wat tijd. Tenslotte heeft onze IT infrastructuur een enorme upgrade gekregen. Ook dit is iets dat bij Codeglue al in de planning zat, maar nu was het in 2 weken geregeld.”

  “Let it go”

  Maar hoe zit het met de veranderingen voor Sibrandi en De Jong zelf? “Ik ben nu Senior Technical Director”, zegt eerstgenoemde. “In principe moet ik me bezighouden met processen, nieuwe techniek, en bezetting. Maar omdat we nog diep in de integratie zitten, bestaat een groot deel van mijn tijd hieruit in combinatie met IT werkzaamheden.”

  “Mijn nieuwe rol is general manager”, zegt De Jong. “Ik kijk en luister naar de noden van onze studio en onze mensen en zorg dat alles soepel verloopt. Een beetje wat mijn rol altijd al was. Er zijn vooral wat zaken die nu wegvallen zoals sales en finance. Dat is erg wennen, maar goed, tijd om zaken los te laten. Daar zijn nu andere mensen voor. Als de integratie achter de rug is, ga ik me ook meer bezig houden met de (groei)strategie in Europa.”

  Als we doorvragen naar het loslaten moet Sibrandi lachen. “Ik heb nog nooit zo vaak Elza ‘Let it go‘ horen zingen in mijn achterhoofd. Het loslaten is wel een lastig onderdeel. Zeker als je het zelf anders gedaan zou hebben. Maar het heeft ook voordelen: veel meer focus op je eigen rol, en er rust een stuk minder verantwoordelijkheid op je schouders.” De Jong is het daar mee eens. “Dat loslaten valt inderdaad niet mee, maar dat (hardop) zingen van Maurice helpt. Maar een aantal petten in de kast kunnen hangen is zeker fijn! Meer focus op één rol, daar kijk
  ik wel naar uit!”

  Meer AAA in Nederland

  Qua werk merken de meeste werknemers nog niet veel van de overname. “Het overgrote deel van de studio werkt nog aan oude Codeglue projecten. Nieuwe projecten zullen van grotere omvang zijn. Ik denk dat het heel interessant kan zijn voor iedereen.”

  Maar voorlopig werkt de studio nog verder aan de ‘oude’ projecten. “Codeglue had een goed gevulde project pipeline”, zegt De Jong. Het duurt nog tot begin volgend jaar dat een van onze eigen projecten afgerond is, dus daarna pas zullen we aan de projecten van Behaviour gaan werken. Het werk zelf zal niet zo veel veranderen, alleen is het wel op een andere schaal. Daar waar Codeglue de laatste jaren vooral aan AA games indie games werkte, zullen we met Behaviour Rotterdam in de toekomst meer aan AAA games gaan werken.

  De ambitie met Behaviour Rotterdam is om de komende jaren verder te groeien en een van de beste werkplekken te worden in de Nederlandse game-industrie, met mooie carrièrekansen voor onze medewerkers en ambitieuze game projecten om aan te werken.

  Beeld bovenaan de pagina via LinkedIn Het Industriegebouw. Links Peter de Jong, rechts Maurice Sibrandi.

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img