More

  Dit zijn de winnaars van de Dutch Game Awards 2023

  Gisterenavond werden voor de 13e keer de Dutch Game Awards uitgereikt. Secret Shuffle van Adriaan de Jongh & Friends was de enige game die meerdere nominaties wist te verzilveren. Toch was De Jongh niet de enige die met meerdere uilen naar huis ging: Triumph Studios kreeg de special award voor Best Studio en hun game Age of Wonders 4 won een uil voor Best Game.

  Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu kwam naar Beeld en Geluid om de award voor Best Innovation uit te reiken. Vóór de uitreiking van de uil overhandigde Dutch Games Association voorzitter Derk de Geus haar een position paper.

  De Winnaars

  Hieronder alle winnaars, met mooie woorden uit het jury rapport.

  Best Innovation en Best Game Design: Secret Shuffle – Adriaan de Jongh & Friends

  “Wat een manier om een glimlach op de gezichten van mensen te toveren! De game biedt een zeer toegankelijke manier om mensen met elkaar te verbinden, via een vorm van gameplay die door ons nog nooit eerder is gezien. De verschillende dansspellen zullen verrassen op vele feesten en door de intuïtieve UI en lage instapdrempel is de game voor iedereen makkelijk te begrijpen en gebruiken. Jezelf ongemakkelijk voelen, voelde nog nooit zo goed als met Secret Shuffle!”

  Best Game: Age of Wonders 4 – Triumph Studios

  “Age of Wonders 4 bewijst een uitstekende voortzetting te zijn van de serie. De game is innovatief binnen het strategiegenre en combineert oude en nieuwe mechanieken om een meesterwerk te creëren. De diepgang en complexiteit geven de game een gevoel van epische proporties.”

  Best Art: Mail Time – appelmoes games

  “De studio beschrijft zichzelf als een zeer kleine studio en daarom is het indrukwekkend dat de art van Mail Time zo ‘wholesome’ en ‘cosy’ voelt, terwijl het slechts door één persoon is gemaakt. De unieke complementaire mix van 2D- en 3D-art draagt zeker bij aan deze diepgang, wat volgens de jury zeer moeilijk te bereiken is!”

  Best Audio: Isonzo – BlackMill Games

  “Isonzo blinkt uit met de integratie van realistische audio van de historische Eerste Wereldoorlog-setting en balanceert op een uitmuntende manier de chaos van geluiden in de hectische multiplayer gevechten. Dit voegt echt iets toe aan de immersie en diepgang van de game en bovendien is de soundtrack een orkestraal meesterwerk!”

  Best Technology: Marvel’s Spider-Man Remastered PC – Nixxes Software

  “Waar de meeste “ports” de originele game niet kunnen evenaren, overtreft de PC-port van Marvel’s Spider-Man deze zelfs! Deze PC-versie voegt subtiele details toe, zoals verbeterde reflecties in de ramen van gebouwen, zonder dat dit ten koste gaat van de game-prestaties. Met veel technologisch maatwerk heeft Nixxes de lat van het porten van games naar een hoger niveau getild.”

  Best Applied Game: Klankkr8 – Game Tailors

  “Het is noemenswaardig dat Game Tailors solide wetenschappelijke theorieën en bewijs als basis heeft gebruikt voor Klankkr8 en daarnaast ook wetenschappelijk onderzoek gedaan heeft naar de effectiviteit van de game! Deze theorieën zijn goed vertaald in consistent, speels en simulerend gamedesign die jonge kinderen kennis laat maken met letters, geluiden en de eerste stappen van het leren lezen. Klankkr8 is een volwaardige, interactieve game welke verschillende doelgroepen bedient.”

  Best Debut Game: Kayak VR: Mirage – Better Than Life

  “De jury had echt het idee buiten te zijn toen ze deze game speelde. De levensechte bewegingen van de kajak samen met het oog voor detail in de gameomgeving zorgen voor een verbazingwekkend realistische ervaring!”

  Best Student Game: Iron Line – Team Trainwreck (BUas)

  “De jury was eigenlijk gefrustreerd dat dit (nog) geen volledige game is. Iron Line biedt een unieke twist aan het Tower Defense-genre. De game combineert de management feature en het plaatsen van de turrets op een uiterst slimme manier. Andere uitstekende designelementen zoals de economie maakt het een zeer complete en solide game.”

  De winnaars ontvangen niet alleen een uil-award. De winnende games krijgen ook een plekje in de collectie van Beeld & Geluid.

  Special Awards

  Naast de awards voor games zijn er ook de Special Awards. Deze gaan dit jaar naar de volgende bedrijven en personen

  Best Studio: Triumph Studios

  “Triumph Studios bestaat sinds 1997 en timmert sterk en stilletjes al meer dan 25 jaar aan de weg. Het toetreden tot de Paradox-familie in 2017 heeft geen negatieve invloed gehad op de eigen studio-cultuur, maar maakte de studio op haar eigen manier juist sterker. Medewerkers blijven lang bij de studio en prijzen het goede leiderschap. De rotsvaste koers van de studio zie je ook terug in hun games, waarbij Triumph Studios niet inspeelt op grillige trends, maar juist hun eigen koers volgt.”

  Inclusion Award: Esmeé van’t Hoff

  “Als drijvende kracht achter Wholesome Games en Wholesome Direct heeft Esmeé hard gewerkt om meer ruimte en erkenning te creëren voor “cozy games”. Ze is een boegbeeld voor het zichtbaar maken van deze games aan het bredere publiek, waardoor ontwikkelaars van deze games een prominentere plek in de game-industrie hebben gekregen.”

  Career Achievement: Angie Smets

  “In de afgelopen 20 jaar bij Guerrilla Games heeft Angie bewezen een echte hoeksteen te zijn van de succesvolle AAA gamestudio. Maar misschien nog belangrijker is de rol die ze heeft gespeeld bij het normaliseren van diversiteit, voor zowel de games van Guerrilla als op de werkvloer van de studio! Wij wensen haar het allerbeste in haar nieuwe rol bij PlayStation Studios en kijken uit naar nog meer baanbrekend werk van Angie!”

  Awesome Achievement: Studio Deloryan

  “Deloryan Hommers is begonnen als eenpersoonsstudio in haar vrije tijd, maar inmiddels is haar studio uitgebouwd tot een team van elf personen. De unieke game van Studio Deloryan bedient een nichepubliek van diehard paardenfans, maar dan hebben we het niet over kleine meisjes en glittereenhoorns. Horse Reality brengt veel diepgang binnen de markt van paardenmanagement games door te focussen op paardengenetica, fokprogramma’s, paardentraining en gezondheidsstatistieken en dat alles gebaseerd op real-life data. De studio concurreert met studio’s die tien keer zo groot zijn. Desondanks zijn ze erin geslaagd om te groeien in een zware markt door hun publiek serieus te nemen.”

  Livestream terugkijken

  Voor de mensen die de uitreiking hebben gemist: de livestream is op Youtube terug te kijken.

  Beeld bovenaan de pagina: Joost Nevels

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img