More

  Belgische investeerder Fors VC richt pijlen op Nederland

  In oktober 2021 zag ForsVC het daglicht, een venture capital fund voor de Belgische game-industrie. Sinds dit jaar richten ze hun pijlen ook op andere landen, waaronder Nederland. Nederlandse Managing Director Eric Diepeveen is daar mede de oorzaak van. “Nu ik in het management-team zit, is er meer capaciteit om ook naar Nederland te kijken.”

  Eric Diepeveen

  Het feit dat ForsVC buiten België kijkt betekent niet dat ze de thuismarkt verlaten. “ForsVC heeft geïnvesteerd in Cyborn, een game-development en work-for-hire-studio gevestigd in Antwerpen. Ze hebben een lange geschiedenis in het maken van animatiefilms en game-assets. Ze hebben zelfs samengewerkt met Guerrilla aan de Horizon-serie. Naast Cyborn zijn we in gesprek met de meeste Belgische studio’s om ons portfolio van investeringen uit te breiden.”

  (foto links: Eric Diepeveen)

  Nederlandse game-industrie is divers

  We vragen Diepeveen wat ForsVC in ons land hoopt te vinden. Daar staan ze heel open in. “Nederland heeft een diverse game-industrie die indie-ontwikkelaars, serviceproviders en game-infrastructuur omvat. De industrie staat bekend om haar creativiteit, en we geloven dat wij relevant kunnen zijn voor veel Nederlandse studio’s. Zolang de werkzaamheden raakvlakken hebben met de gamesindustrie hebben wij interesse.”

  Schaalbaarheid

  Maar ze hebben, zoals de meeste investeerders een voorkeur voor schaalbare projecten en minder interesse in one-off games. “Als durfkapitaalfirma is ons doel om rendement te behalen voor onze limited partners. Het is daarom belangrijk dat wij teams ondersteunen die een vermogen hebben om hun succes op te schalen. Hoewel een one-off game een groot succes kan zijn, zijn dat soort gevallen zeldzaam. We ondersteunen daarom liever teams die een langetermijnstrategie hebben die verder gaat dan één titel. Ze moeten een plan hebben voor wanneer een product niet direct succesvol is.”

  Teams met track-record

  Het team is het eerste waar ForsVC naar kijken. “We willen investeren in individuen die gepassioneerd zijn over hun werk en zich kunnen aanpassen aan de dynamiek van de game-industrie. We investeren bij voorkeur in teams die hun potentieel hebben aangetoond en klaar zijn om hun bedrijf uit te breiden. Het is voor ons erg lastig om grote bedragen te investeren in mensen met enkel passie of plannen.”

  “Om te bepalen of we waarde kunnen toevoegen moeten we begrijpen hoe het geld gebruikt wordt en hoe het bijdraagt aan het succes”, vervolgt Diepeveen. “Het meest praktisch is om een pitch deck aan te leveren met de basisinformatie: de ask, projecties, team, use of proceeds, en een goede omschrijving waarom het een succes wordt. Wees eerlijk over gebieden waar je momenteel tekortschiet. Deze informatie kan ons helpen om te identificeren waar wij waarde toe kunnen toevoegen.”

  Waarde toevoegen

  Naast financiering kan ForsVC teams op andere manieren ondersteunen. “We hebben een uitgebreid netwerk en een panel van experts beschikbaar om ondersteuning te bieden. Ook op het gebied van diensten waarvoor je normaal gesproken bij een uitgever zou aankloppen, zoals marketingondersteuning, productieondersteuning, werving of usability testing. Bovendien kunnen we, als een team op zoek is naar een publisher, helpen bij de onderhandeling door financiële risico’s voor de uitgever te beperken. Dit kan leiden tot een eerlijker omzetdeling voor alle betrokken partijen.”

  ForsVC heeft qua investering geen sweet spot. “We investeren tot € 2.500.000, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. In specifieke gevallen kunnen we onze achterliggende limited partners aanspreken indien de kapitaalbehoefte groter is. We geven de voorkeur aan aandeleninvesteringen, omdat deze een langetermijnrelatie creëren, maar we staan open voor het bespreken van alternatieve financieringsopties zoals projectfinanciering.”

  Open voor Nederlandse pitches

  De eerste stappen op Nederlandse bodem zijn al gezet. “Eind februari heeft het managementteam van ForsVC een bezoek gebracht aan Utrecht om met een aantal bedrijven te spreken. Naast bezoeken aan studio’s was er ook een pitch-sessie waarin bedrijven hun ideeën konden presenteren. Deze dag was echter bij lange na niet voldoende om alle geïnteresseerde partijen te spreken. We zullen zeker nog vaker langskomen om founders te leren kennen. Tot die tijd kan iedereen ons digitaal bereiken.”

  Beeld bovenaan de pagina: Hubris van Cyborn.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img