More

  Uit Weer! • Hulan geef Pillo een nieuw leven

  In 2012 maakte Control kennis met Pillo, het kussen waarmee je games kan besturen. De laatste tijd was het echter stil rondom kussencontroller. Daar komt nu verandering in, want serious game developer Hulan heeft Pillo overgenomen. Oprichter Rob Hulsen: “We hebben besloten om het product opnieuw onder de loep te nemen.”

  Hulan werkte al enige tijd samen met Ard Jacobs, de bedenker van Pillo. Ze zagen de potentie van het product, maar Hulsen merkte dat er wat ontbrak. “Onze doelgroep, mensen met Ernstig Meervoudig Beperkingen (EMB), kan nogal erg intens met de Pillo omgaan. Dit is geweldig om te zien want je ziet gewoon dat ze er plezier in hebben, maar wanneer er dan storingen zijn doet dat afbreuk aan alles. De eerste versies waren allemaal met heel veel liefde en nog meer energie gemaakt, maar waren uiteindelijk niet stabiel genoeg voor intensief gebruik. ”

  Opschalen niet mogelijk met oude Pillo

  Dat was ook op commercieel gebied een uitdaging. “We kregen voldoende aanvragen, want het product en de games vullen precies de behoefte voor de doelgroep. Helaas konden we daarna niet verder opschalen, omdat de producten simpelweg niet kwalitatief voldoende in elkaar zaten. Na een tijdje proberen hebben we vanuit Hulan besloten om het product volledig opnieuw onder de loep te nemen.”

  En dat pakten ze grondig aan. “De Pillo’s zijn helemaal opnieuw ontwikkeld. Alleen het concept ‘kussen als controller’ bleef staan. De grootste technische wijziging is dat de nieuwe Pillo’s met nieuwe sensor-stof werken. We gebruiken dezelfde sensor-technieken die bijvoorbeeld ook bij gordel-detectie in auto’s ingezet worden. Ook wordt de verbinding nu rechtstreeks via bluetooth gemaakt zonder aparte dongle of zoiets. De oude Pillo’s hadden een apart verbindings-unit, deze hebben we nu geïntegreerd in het label van de kussens zelf.”

  Naast de controller werd er ook gekeken naar de manier waarop de games aan de gebruikers worden aangeboden. “Qua platform zijn we overgestapt naar AppleTV. Voorheen waren het gewoon Windows-pc’s. Dit bleek echter te lastig voor begeleiding. Het is nu zo simpel als aanzetten en spelen maar. We zijn aan het experimenteren met iPad en iPhone, maar voor nu is de AppleTV voor deze doelgroep een heel fijn platform.”

  Luisteren naar gebruikers

  Medewerkers uit de zorg zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de games. “Voor hen was het vooral belangrijk dat de speler geactiveerd moest worden. Tweede eis was dat begeleiders de games eenvoudig moest kunnen starten, zonder dat ze er de hele tijd in de buurt moesten blijven.” Hulan trok deze eisen door en deelde de games in binnen de LACCS methode. Vijf zaken die voor een goed leven voor elkaar moeten zijn: Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie, Stimulerende tijdsbesteding. Binnen Hulan houden Sophie Asveld en Arno de Becker zich hiermee bezig.

  Er zijn nu acht games beschikbaar, maar elk kwartaal komt er een set nieuwe content uit. “De inhoud van een nieuwe set is beetje afhankelijk van de update”, legt Hulsen uit. “Maar we mikken op twee nieuwe games en nieuwe content voor al bestaande games. Denk aan extra puzzels of verhaaltjes.”

  Licentiemodel

  Pillo werkt via een licentiemodel. Bedrijven kunnen voor €1.750,00 (ex BTW) een Startpakket aanschaffen. Dit bestaat uit twee Pillo’s, Apple TV en een game-licentie waarmee je een jaar lang nieuwe games en updates krijgt. Na dat jaar kan je de set gewoon blijven gebruiken. Verleng je je abonnement niet dan moet je het doen met de games die je al hebt, verleng je het abonnement, dan blijf je nieuwe games en updates ontvangen.

  Er is ook een uitgebreider Zorgpakket, daarvoor betaal je €3.500,00 (ex BTW). Dan krijg je naast de 2 Pillo’s, Apple TV en een game-licentie, ook nog een Pillo kast en een workshop. Particulieren kunnen een Pillo pakket huren voor €150,00 (incl. BTW) per maand. “Deze hoge prijs komt door de lage productie-oplages. We hopen snel op te schalen zodat de kostprijs per stuk omlaag gaat”, aldus Hulsen.

  Torenhoge ambitie

  We vragen Hulsen of we binnenkort met de Pillo ook entertainment games kunnen spelen. “Nog niet meteen, maar we blijven dromen. Vanuit EMB willen we een volgende stap zetten naar fysiotherapie en revalidatie. Op deze manier hopen we stap voor stap op te schalen zodat we beetje bij beetje mainstream worden.”

  Aan ambitie ontbreekt het Hulan in ieder geval niet. “Die zijn torenhoog”, zegt Hulsen. “We willen hiermee de hele wereld over.” Waarna hij er grinnikend aan toevoegt: “Maar eerst eens de huidige batch verkopen.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img