More

  Co-development geeft Nederlands IP toegang tot Vlaamse steun (en vice versa)

  Vlaamse minister Dalle wil met verschillende regelingen de Vlaamse game-industrie naar een hoger niveau tillen. Zo kondigde hij onlangs aan dat Vlaanderen een eigen game hub krijgt. Maar voor het bevorderen van de lokale industrie wordt er ook over de landsgrenzen gekeken.

  Dalle maakt 500.000 euro per jaar vrij voor nieuwe initiatieven die de samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse creatieve teams stimuleren. Naast podcasts en series geldt de regeling ook voor games die worden co-ontwikkeld door teams bestaande uit Vlaamse en Nederlandse developers. De steun is voor het ontwikkelen van een vertical slice.

  Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseren daarnaast een matchmaking traject waarbinnen Nederlandse en Vlaamse gamemakers elkaar kunnen leren kennen.

  Elkaar creatief versterken

  De nieuwe co-ontwikkelingsregeling sluit aan bij de behoefte van kleine of middelgrote studio’s die sterk zijn in bepaalde disciplines, maar hulp kunnen gebruiken op andere vlakken. Inhuren van freelancers om de ‘tekortkomingen’ aan te vullen werkt alleen wanneer er binnen het bestaande team voldoende kennis en visie is. Maar vaak is er niet alleen behoefte aan meer handjes, maar juist ook aan meer kennis en visie. In dat soort gevallen kan een samenwerking met een andere studio uitkomst bieden.

  Om in aanmerking te komen voor de regeling is het wel de bedoeling dat de samenwerkende teams elkaar creatief versterken. Creatieve kerntaken moeten door beide studio’s ingevuld worden. Dit betekent dat er bij een aanvraag onder andere gekeken wordt naar een evenwichtige verdeling van de belangrijke rollen als game director, technical director, lead narrative, art director, game design lead, etc.

  Geen work for hire

  Het is een vereiste dat de teams het IP delen. Of dat ze op z’n minst de opbrengsten van het project verdelen op basis van het aandeel van het werk dat elke studio in het project steekt. Een work for hire constructie is nadrukkelijk niet toegestaan.Entertainment games, artistieke games en serious games (behalve educatieve games) komen allemaal in aanmerking.

  Het maximale bedrag voor een aanvraag is €75.000. Net als alle andere steun van het VAF betreft de bijdrage een renteloze lening. Die hoeven developers alleen terug te betalen als er voldoende geld over is nadat ze de eigen financiële inbreng, sweat equity en eventuele andere betalingsverplichtingen van de inkomsten hebben afgetrokken.

  Financiële steun in beide landen

  Naast het creatieve voordeel dat co-development biedt is er ook financieel een voordeel voor Vlaamse en Nederlandse teams die samenwerken aan een game. En dan hebben we het niet alleen over de co-ontwikkelingssteun. Omdat het project in twee landen wordt ontwikkeld, kan je subsidies aanvragen bij zowel het VAF als het Stimuleringsfonds.

  Bij het VAF kan voor een Vlaams-Nederlandse co-productie niet alleen aangevraagd worden binnen de co-ontwikkelingregeling. Developers mogen ook een beroep doen op de reguliere VAF game-steun. Aan Nederlandse kant kunnen developers een aanvraag indienen bij het Stimuleringsfonds binnen de regeling digitale cultuur of de regeling Internationalisering (samenwerking in internationale context). 

  Maar let op: het geld dat de teams zelf inbrengen moet evenwichtig verdeeld worden tussen Nederlands en Vlaams geld. Oftewel, het kan zijn dat geld dat in Vlaanderen wordt opgehaald naar de Vlaamse developer moet en Nederlands geld naar de Nederlandse developer, maar dat hangt af van de regeling waar je de aanvraag doet. Ook moeten teams zelf een deel van de kosten inbrengen. Dat hoeft niet in keiharde euro’s, dat mag ook in de vorm van ingebrachte arbeid, ook wel sweat equity genoemd.

  De regeling is bedoeld voor de wat prillere projecten. Een prototype of een proof of concept is niet perse nodig. Wel moet je concrete ideeën hebben voor de gameplay, en hoe de game er visueel uit moet gaan zien en de sfeer. 

  Matchmaking

  Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen hebben het VAF en het Stimuleringsfonds een speciale MeetToMatch geopend. Nederlandse en Vlaamse studio’s die een game-idee hebben waarvoor ze een partner zoeken, kunnen een profiel aanmaken. Ook Nederlandse en Vlaamse studio’s uit die mee willen bouwen aan het IP van een ander kunnen een profiel aanmaken. Het aanmaken van een profiel en het contact leggen met andere developers is helemaal gratis. Omdat dit de eerste ronde is bieden het VAF en het Stimuleringsfonds begeleiding voor het proces. 

  Deadline voor de nieuwe Vlaamse co-ontwikkeling regeling is 23 augustus. Meer informatie over de regeling en de voorwaarden is te vinden op de website van het VAF en in deze FAQ. Studio’s kunnen het MeetToMatch platform het hele jaar blijven gebruiken om contact te leggen. Het is namelijk ook de komende drie jaar mogelijk om een aanvraag in te dienen.

  Andere subsidies

  Voor developers die voor hetzelfde project ook hun kansen willen wagen bij een van de andere regelingen:

  Deadline voor de regeling Internationalisering van het Stimuleringsfonds is de deadline 22 september.
  De deadlines voor reguliere aanvraagrondes voor het VAF gamefonds zijn 14 juni en 4 oktober.
  De deadlines voor de Stimuleringsfonds regeling digitale cultuur zijn dit jaar op 17 augustus en 22 oktober.

   

   

  Disclaimer: Alessandra van Otterlo werkt als freelance project manager mee aan de totstandkoming van, en het bijeenbrengen van developers op, het MeetToMatch platform. Voor plaatsing van dit artikel is niet betaald. Control heeft besloten tot publicatie, omdat de lezers van Control hier hun voordeel mee kunnen doen. 

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img