More

  Uit Nu! • Bassie & Adriaan beleven een nieuw avontuur

  Bassie & Adriaan: Een Gouden Vangst is een mobiele game waarin de clown en de acrobaat een avontuur beleven, terwijl de spelertjes wat opsteken van de mini-games.

  De game is ontwikkeld door Midnight Pigeon, de studio van Vincent van Geel. Hij haalde het project binnen door zelf de stoute schoenen aan te trekken: “Op een prachtige maandagochtend vroeg ik mezelf af welke grote kids-game ik nog wilde maken. Aangezien mijn zoon vaak naar Bassie & Adriaan keek, en ik zelf ook als kind, leek het me leuk om hier iets voor te doen. Ik ging zoeken of er al games van het duo waren, en vond een flinke presentatie van een launch van een niet-meer-bestaande game. Op goed geluk stuurde ik Bassie & Adriaan een email met de vraag of we een game voor ze konden maken.”

  Avontuur als rode draad

  Vanuit Bassie & Adriaan waren er een paar voorwaarden: “Aad [de echte naam van Adriaan de acrobaat, red.] is erg goed bezig met zorgen dat de game een veilige omgeving voor kinderen is. Geweld is een niet toegestaan, maar ook wil hij dat Bassie & Adriaan het goede voorbeeld geven, dus zelf niet stout zijn”, zegt Van Geel.

  “Tijdens vroege discussies gingen we in gesprek over wat voor soort game we wilde maken”, vervolgt hij. “Veelal kwamen puzzel-games enzo voorbij, maar ik wilde echt een avontuur maken. Dat is in verband met animaties voor ons lastiger, maar Bassie & Adriaan draait voor mij om een verhaal, met de boeven, met klungelige Bassie momenten, etc. Dit wilde ik dan ook als rode draad in de game verwerken. De productie is hierdoor uiteindelijk een stuk grootschaliger geworden dan in eerste instantie gedacht.”

  De puzzels in de game maken onderdeel uit van dit avontuur, en daarmee heeft de game een duidelijk begin en einde. Dat leidde er ook toe dat een aantal reviews opmerken dat de game nogal kort is, maar volgens Van Geel is dat niet terecht. “Als je een kids app koopt zitten daar vaak zo’n tien spelletjes in. In Bassie & Adriaan hebben we meer spelletjes, maar die zijn chronologisch aan elkaar gekoppeld in verhaalvorm.”

  Honderden uren Bassie & Adriaan kijken

  Midnight Pigeon hielp voor de ontwikkeling de hulp van anderen in. “Als eenmanszaak moet ik partneren en dingen uitbesteden. Ik heb freelancers ingehuurd en zelfs kleinere bedrijfjes die met specifieke componenten aan het werk gingen. Maar ook zelf heb ik er veel aan gewerkt. Zo heb ik honderden uren Bassie & Adriaan gekeken om stukjes stemmen eruit te halen. Die zijn vervolgens door audio engineers opgeschoond en in elkaar gepuzzeld tot een nieuw Bassie & Adriaan avontuur.”

  Hoe lang development heeft geduurd weet Van Geel niet precies: “Dat is moeilijk te zeggen, aangezien we door de Covid-pandemie meerdere keren alles op pauze hebben gezet.”

  Persoonlijke betrokkenheid

  Het was voor Van Geel, die eerder aan Maja de Bij en Wickie de Viking games werkte, een bijzonder project. “Bij de meeste kinder-IP’s waar ik mee werk is er een wat meer zakelijke relatie. Maar bij dit project was Aad persoonlijk betrokken bij ontwerpen, goedkeuren, ideeën aandragen. Zelfs bij digitale camera-aanpassingen. Het was interessant om te zien hoe actief hij betrokken is bij producties. Vandaar ook dat het geheel een echt Bassie & Adriaan gevoel heeft gekregen.”

  Van Toor is heel blij met de game: “Vorig jaar hebben we onze tentoonstelling in Museum Vlaardingen succesvol afgesloten en nu mogen we aan het begin van het nieuwe jaar onze eigen game introduceren! Het doet mij heel erg goed om te zien dat Bassie & Adriaan nog lang niet zijn vergeten.”

  Ook zijn broer Bas is enthousiast: “Het is geweldig om deze geanimeerde versies van onszelf te zien. En het voordeel is dat we digitaal altijd jong blijven, dus we maken nog van alles mee.”

  Of er een vervolg komt weet Van Geel nog niet. “Als de game het goed doet, wie weet. Verder denk ik dat Bassie & Adriaan zelf altijd kijken of er een mogelijkheid is om het IP een nieuw leven in te blazen. Wat hier voor concrete plannen voor zijn weet ik niet.” Hij hoopt stilletjes wel op een vervolg. “Dit avontuur is voor mij ook echt een Bassie & Adriaan avontuur geworden. Niet alleen qua development is het een achtbaan geweest, ook de samenwerking was erg stimulerend en interessant. Iets wat ik nog niet eerder meegemaakt heb, dus hopelijk kunnen we ooit een deel 2 mogen maken!”

  Bassie & Adriaan: Een gouden vangst is voor €2,99 te koop in de Apple App Store en op Google Play. De game is geschikt voor kinderen van drie jaar en ouder.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img