More

  “Blockchain en NFT staan haaks op mijn morele gedachtegoed”

  Non-fungible tokens, ook bekend als NFTs, bestaan al even, maar de discussie over het onderwerp is de afgelopen tijd flink opgelaaid. Ook in Nederland wordt er aan blockchain/NFT games gewerkt. Control vroeg een aantal Nederlandse game-bedrijven naar hun inzichten.

  Kenney Vleugels maakt game assets die developers grotendeels gratis kunnen gebruiken in hun games. Vleugels was al geen voorstander van NFT’s. Het feit dat zijn werk is gestolen om NFT’s te kunnen minten heeft zijn visie niet positiever gemaakt.

  Meer misbruik

  “Momenteel worden veel werken van artiesten zonder toestemming verkocht, ook als de eigenaar het hier uitdrukkelijk niet mee eens is. Bij het ‘minten’ van een NFT wordt op geen enkele manier nagegaan of de gebruiker wel de rechtmatige eigenaar van het werk is. Hierdoor worden dagelijks aan de lopende band werken zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar te koop aangeboden. De drijfveer om op deze manier digitale werken te misbruiken en verkopen was nog nooit zo groot. Voor een handjevol kunstenaars is er profijt, maar het gros zal er nadelige gevolgen van hebben. Zeker als de markt verder groeit.”

  “Wat voegt het toe?”

  Hij ziet niet veel toegevoegde waarde in NFT’s: “Technologisch gezien is alles wat de blockchain en NFT belooft allang mogelijk in games. Items kunnen al gedeeld worden tussen verschillende games als er een samenwerking van belanghebbende is. Er worden ook al jaren in-game items tussen gebruikers verhandeld, zoals in Second Life en EVE Online, meerdere fabrikanten hebben ook al ‘marketplaces’ voor items. Wat voegt NFT precies toe?

  “Als argument wordt vaak ‘een gedecentraliseerde database’ gegeven, maar de argumentatie waarom dat iets aan games toevoegt is beroerd. Als een game offline gaat dan is dat vaak omdat er te weinig animo is, waarom zou je dan wel nog items uit die game willen bezitten? Blockchain en NFT is een gevaarlijke ontwikkeling die gokken, speculatie en oplichting makkelijker dan ooit maakt voor elke leeftijdscategorie.”

  Treurige games

  Over de kwaliteit van de games die gebruik maken van blockchain is Vleugels ook niet echt te spreken. “Een tijdje terug heb ik zelf rondgekeken tussen ‘blockchain’ games en het was een treurig landschap aan beloftes en digitale items die verkocht worden voordat er een game gelanceerd is. Het lijkt er nu op dat deze branche vooral bestaat uit bedrijven met malafide bedoelingen die ‘een leuke game maken’ zeker niet op de eerste plek zetten.”

  Moreel onverantwoord

  Wanneer we Vleugels vragen of hij in die toekomst NFT plannen heeft is zijn antwoord duidelijk: “Absoluut niet. De blockchain en NFT staan haaks op mij morele gedachtegoed en waarom ik in de game-industrie actief ben. Ik maak mij dan ook hard om mensen te waarschuwen voor deze branche. We hebben samen het prachtig goed in handen waarbij iedereen onbeperkt digitale content kan consumeren, ongeacht hoe welvarend je bent. Waarom we dit zouden afbreken met kunstmatige schaarste is mij een raadsel. Na de vele discussies hierover heb ik ook nog nooit een weloverwogen argument gehoord waarom NFT of blockchain games beter maken.”

  Beeld: Kenney assets

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img