More

  Dit zijn de winnaars van de Dutch Game Awards 2021

  Na een aantal jaar afwezigheid blies de Dutch Games Association dit jaar weer nieuw leven in de Dutch Game Awards. Een team vrijwilligers onder projectleiding van Martine Spaans organiseerde een event dat live bij te wonen was in Beeld en Geluid te Hilversum, en online via een live stream (die je hier terug kan kijken).

  De presentatie van de show was in handen van Spaans en developer en DGA bestuurder Adriaan de Jongh.
  Presentatie-duo Spaans en De Jongh (foto: Arno Landsbergen)

  Dit zijn de winnaars:

  Best Game

  Good Job! – Paladin Studios

  Best Art

  The Falconeer – Tomas Sala

  Best Audio

  Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy – Ludomotion

  Best Innovation

  Traffic Jams – Little Chicken Game Company

  Best Technology

  Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy – Ludomotion

  Best Game Design

  Good Job! – Paladin Studios

  Best Commercial Achievement

  The White Door – Rusty Lake

  Best Applied Game

  Sparky – Lunggames

  Best Debut Game

  Deliver Us The Moon: KeokeN Interactive

  Best Student Game

  Arid – Sad Viscasha Studios – BUas

  Met elk twee awards waren Good Job! en Unexplored 2 de winnaars van de avond.

  “Alleen al het feit dat dit de eerste Nederlandse game is die in samenwerking met Nintendo is ontwikkeld maakt Good Job heel speciaal,” aldus het juryrapport. “Paladin Studios heeft uitstekend werk geleverd met het creëren van een gestileerde, creatieve, ‘polished’ maar vooral een heel leuk puzzelspel.”

  Bij Unexplored 2 dat de awards voor Best Audio en Best Technical Achievement won, was de jury onder de indruk van zaken die op het eerste oog minder opvallen: “De content generator is gebaseerd op jarenlange research en experimenten en zorgt ervoor dat Unexplored 2 haar grenzen verlegd. Hetzelfde geldt voor de audio, waarbij het team de grenzen opzoekt door de audio aan te passen aan de verschillende omgevingen en zelfs in real-time.”

  Alle winnaars kregen niet alleen een uil, de games krijgen ook een plek in de collectie van Beeld en Geluid, waar ze als cultureel erfgoed worden bewaard voor het nageslacht.

  De winnaars (foto: Joost Nevels)

  Special Awards

  De special awards zijn in het leven geroepen voor de studio’s, personen of initiatieven die volgens de organisatie soms wat meer op de achtergrond spelen, maar wel belangrijk zijn voor de Nederlandse gamesindustrie.

  De Lifetime Achievement Award werd overhandigd aan Mark Overmars. Overmars ontwikkelde in 1999 Gamemaker, een game-engine die simpel genoeg was om zijn eigen kinderen games te laten ontwikkelen. Gamemaker was binnen de familie Overmars helaas geen succes, maar binnen de game development community wel.

  Overmars was verder professor en hoofd van de Computer Science afdeling van de Universiteit Utrecht. Later investeerde Overmars in andere game-bedrijven en richtte hij samen met Ard Bonewald HTML5 studio Tingly Games op. Deze werd enkele jaren na de oprichting overgenomen door het Amsterdamse CoolGames.

  Volgens de jury “belichaamt Overmars game development en de juryleden zijn van mening dat zijn passie en ambitie vele Nederlandse en internationale game developers heeft bereikt via zijn bedrijven, klaslokalen en uiteraard via Gamemaker!”


  Mark Overmars (links) met zijn Lifetime Achievement Award (foto: Joost Nevels)

  De Best Studio Award ging naar Vertigo Games. De jury over de winnaar: “Het is een van de meest toonaangevende VR-studio’s ter wereld. Dat Vertigo Games recent Force Field heeft overgenomen is daarnaast belangrijk voor zowel de groei van de studio, maar ook om de potentie en kwaliteit van de Nederlandse game-industrie aan te tonen.”

  De Inclusion Award ging als aanmoediging naar de recent afgestudeerde Sacha Blom. “Haar afstudeerstage betrof “inclusive hiring & recruiting”. Ze bouwde al snel een groot netwerk op (inclusief studiohoofden) dat bereid was om te praten over een van de lastigste onderwerpen in de game-industrie: inclusiviteit. Sindsdien is ze bezig om een actief momentum voor diversiteit en inclusie op gang te brengen en is ze ambassadeur voor Women in Games geworden,” aldus de jury.

  De oude garde

  Naast alle winnaars  werden ook Roger ter Heide, Eric Bartelson en Matthijs Dierckx, het team dat voorheen verantwoordelijk was voor de Dutch Game Awards, in het zonnetje gezet.

  v.l.n.r. Bartelson, Van der Heide, Dierckx, (foto: Joost Nevels)

  Beeld bovenaan: de Uilen nieuwe stijl (Arno Landsbergen)

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img