More

  Midgame Fund: Dit zijn de investeerders

  Gisteren lanceerde het Midgame Fund, een nieuw investeringsfonds voor en door de Nederlandse game-industrie. Het geld wordt bijeengebracht door zo’n 25 geldschieters. Een aantal van hen vertelt waarom ze meedoen.

  Martine Spaans (Tamalaki Publishing)

  “Door de jaren heen zijn er wel subsidie-potjes geweest, maar daar vielen projecten met een commercieel oogmerk vaak buiten de boot. Anderszins zijn buitenlandse investeerders juist weer op zoek naar iets wat de potentie heeft om miljoenen binnen te brengen. Veel games van kleine en midsize-studios vallen daar tussenin, en het zou mooi zijn als Midgame Fund daar ondersteuning kan bieden. Ik denk dat we daarmee meer diversiteit in het game aanbod van Nederlandse bodem kunnen stimuleren. Via Midgame Fund zijn er kansen voor game projecten die anders tussen de wal en het schip raken.”

  Maurice Sibrandi (Codeglue)

  “Ik doe mee omdat de boot er bij ibb&obb nooit van gekomen is, hahaha. Het is een mooie manier om andere studio’s te helpen. Zowel financieel als met kennis.”

  Aran Koning (Sokpop)

  “Investeren in dingen waar ik iets van afweet en tegelijkertijd leuke gekke games funden.”

  Fedor van Herpen (MeetToMatch)

  “Ik zie de Nederlandse games industrie de laatste jaren volwassener en sterker worden. Tegelijkertijd zijn er nog weinig kansen op investering in Nederland. Via Midgame Fund wil ik daar aan bijdragen, om zo nog Nederland nog duidelijker op de kaart te zetten als land waar je niet omheen kunt als het gaat om game development.”

  Herdjie Zhou (Lucky Kat)

  “De games industrie heeft mijn leven behoorlijk veranderd in positieve zin. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan zou van veel waarde kunnen zijn voor de nieuwe generatie game developers. Hoe groter de taart van succesvolle game developers in Nederland, hoe meer plezier er iedereen ervan zal hebben. Het is dan ook tijd om een stukje terug te geven en te investeren in opkomende talentvolle studio’s!”

  Rami Ismail

  “De Nederlandse games industrie mist voor veel developers de mogelijkheden om te beginnen met ambitieuze game-projecten of studios – investeringsfondsen, overheidsondersteuning, en industrie-initiatieven die in omringende landen vaak aanwezig zijn zijn in Nederland zeldzaam, te klein, of niet divers genoeg.

  “Of het een ex-AAA developer is die nu een kleine experimentele game wil maken, of een student die een grootse action adventure wil bouwen – of iemand nu de volgende indie-hit willen worden of juist de volgende Guerrilla games – het is niet acceptabel dat het in Nederland tot op heden zo lastig is geweest om toegang te krijgen tot geld, mentorschap, ondersteuning, en netwerk.

  “De Nederlandse industrie heeft de afgelopen tien jaar ongelofelijke successen bereikt, maar vaak niet dankzij de ondersteuning van de overheid en industrielichamen, maar ondanks het gebrek aan veel dergelijke ondersteuning. Met het Midgame Fund is er een kans voor de bestaande successen -groot of klein- om de toekomst van de Nederlandse gamesindustrie robuuster, eerlijker, en diverser te maken.”

  Derk de Geus (Paladin Studios/Dutch Games Association)

  “Ik wil graag talentvolle game makers ondersteunen om hun dromen waar te maken.
  Er zijn momenteel weinig manieren om aan geld te komen in de vroege fase van game development. Als publishers niet willen financieren, wil dat echter niet zeggen dat de game niet goed genoeg is – vaak is het gewoon in een te vroeg stadium van ontwikkeling. En dan zijn er nog genoeg teams die helemaal niet met een publisher willen werken, maar het eigendom en de creatieve vrijheid willen houden. Door deze teams te ondersteunen ontstaan er mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren. Wie weet tot wat voor successen dat kan leiden!

  “Ik hoop dat er – mede door Midgame Fund – een ecosysteem zal ontstaan in Nederland waar verschillende financieringsmogelijkheden naast elkaar bestaan, en waar een grote diversiteit aan ontwikkelaars hun plek zullen vinden.”

  Eric Diepeveen (Steam Data Suite)

  “Laagdrempelige toegang tot financiering maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om duurzamere keuzes te maken tijdens de ontwikkeling van hun producten.

  “Het is mijn hoop dat een deel van de geselecteerde ontwikkelaars een professionaliseringsslag zullen doormaken zodat ze in de toekomst ook openstaan voor andere vormen van durfkapitaal. Dankzij successen zal het Midgame Fund ook kunnen aantonen dat Nederlandse ontwikkelaars de aandacht verdienen van investeerders, wat zal leiden tot meer financieringsopties voor ondernemende ontwikkelaars.”

  Dittmar Tukker (Gamedia)

  “Momenteel investeren we in een zestal eigen games verspreid over meerdere platformen en doelgroepen, meer games kunnen we zelf op het moment niet tegelijkertijd ontwikkelen.

  “Los daarvan doen we ook nog ‘work for hire’ opdrachten en om het risico nog verder te spreiden investeren we in games die iets toevoegen aan ons portfolio of juist waarvan we weten hoe we het moeten aanpakken.

  “We hopen met relatief kleine financiële bijdragen maar met veel kennis, ervaring en het juiste netwerk deze partijen verder te helpen. Ik kijk vooral naar de persoon of teams achter de game, een groot deel is onderbuik gevoel.
  Als ik mogelijkheden zie om ze sneller vooruit te kunnen brengen dan help ik pas echt. Ik kijk er naar uit welke pitches er binnen gaan komen!”

  Ook investeren?

  Het fonds heeft ruimte voor meer investeerders. “We staan open voor investeerders die in de Nederlandse game-industrie werken,” zegt initiatiefnemer Adriaan de Jongh. “Als investeerder beslis je zelf wanneer je wilt meedoen in het financieren van een game, maar het minimum bedrag om mee te doen is €5.000. Uiteraard betaalt een investering zich soms ook niet terug, dus neem alleen risico met geld wat je kan missen.” Heb je interesse, stuur De Jongh dan een email.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img