More

  Terugblik 2020 • Charlotte Madelon: “Ik heb geen spijt van mijn verhuizing”

  Op 29 januari van dit jaar verhuisde game designer Charlotte Madelon naar Denemarken. Anderhalve maand later zat de hele wereld in lockdown. Ondanks deze unieke uitdaging heeft Charlotte nooit spijt gehad van haar besluit.

  “Ik speelde al een paar jaar met het idee om ooit naar een ander land te verhuizen,” begint Charlotte haar verhaal. “Door de jaren heen heb ik een paar goede vrienden leren kennen in Scandinavië. Toen ik in november vorig jaar een week in Kopenhagen verbleef en vertelde over hoe graag ik naar Kopenhagen zou willen verhuizen, bood mijn nu inmiddels huisgenoot een kamer aan.”

  Passie volgen of opgeven

  Wat Denemarken haar zou brengen wist Charlotte niet precies, maar wat ze wel wist is dat ze niet meer hier wilde zijn. “Ik wilde voornamelijk weg uit Nederland omdat ik in een frisse wind nodig had in mijn leven. Het voelde alsof ik was vastgelopen in Utrecht en Nederland, en niet meer verder kon groeien als persoon, in mijn werk, mijn leven, etcetera. Ik woonde als 27-jarige nog steeds in een studentenhuis en dat voelde niet meer goed. Het maken van indie games levert echter niet heel veel geld op, en de sociale huur in Nederland heeft in de grote steden soms een wachttijd van 11 jaar. Ik moest een keuze maken tussen mijn passie opgeven om niet vast te lopen in andere vlakken in mijn leven, of mijn passie volgen maar andere dingen missen. Nu moet ik er ook bij vertellen dat het aanbod in banen in de Nederlandse game-industrie niet erg groot is, dus dat maakte het ook moeilijk.”

  Surrealistisch

  Een wereldwijde pandemie was niet iets waar Charlotte rekening mee had gehouden. “Het was nogal een surrealistische situatie, wat denk ik voor veel mensen zo was. Zelfs de bureaus om mijn verblijf aan te geven en een burgerservicenummer aan te vragen waren voor een paar maanden dicht. Gelukkig woon ik met twee andere game developers en dat helpt enorm. Na een paar maanden begon ik mijn vriendschappen in Nederland wel te missen. Nieuwe vrienden maken kost tijd en met een lock-down is het moeilijk om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik ben maar fanatiek gaan tuinieren op mijn balkon. Al kan ik niet wachten om weer een hoop evenementen te bezoeken.”

  Digitaal contact

  Charlotte had graag wat bekende gezichten in levende lijve gezien, maar naar Nederland voor een bezoekje, of vrienden in Denemarken ontvangen zat er niet in. “Ik heb een paar keer vrienden uitgenodigd, maar reizen is nu chaotisch omdat de Deense regering, behalve eventjes in de zomer, de grenzen heeft gesloten voor veel Europese landen. Daarnaast zijn de coronacijfers in Nederland een paar keer omhoog geschoten en ik wil geen onnodig risico nemen.” Gelukkig heeft ze wel contact kunnen houden met mensen in Nederland. “Ik probeer elke week met mijn oma te Skypen. Soms stuur ik een puzzel of een boek via bol.com. De pandemie heeft Nederland een stuk harder geraakt dan hier, dus ik probeer om de situatie voor haar wat fijner te maken. Met vrienden chat en bel ik via de bekende social media en natuurlijk via Don’t Starve Together.”

  Balans tussen werk en privé

  Ondanks de vreemde omstandigheden heeft Charlotte het prima naar haar zin in Denemarken. “De zomers zijn zonniger en de winters zijn donkerder. Vitamine D slikken helpt. Daarnaast zijn de Denen zeer pragmatische mensen. Het is een klein land waar veel sociale systemen goed zijn geregeld. Qua cultuur en sfeer voelt Kopenhagen voor mij erg als Utrecht, maar is het rustiger en schoner.”

  Ook op professioneel gebied bevalt het goed. “In mijn kringen zie ik developers niet alleen aan hun passie project werken, maar dit ook proberen om te zetten in een duurzaam en ethisch bedrijf. Met ethisch doel ik niet zozeer op de content van een game, maar meer over de bedrijfsvoering. Hoe creëer ik een bedrijfscultuur waarin iedereen met plezier naar zijn werk gaat en zo productief mogelijk hun werk kan doen? De balans tussen werk en privé is erg belangrijk hier in Denemarken. Omdat Denemarken kleiner is, is de games community meer gecentraliseerd in één stad, namelijk Kopenhagen. Qua omzet doet de Deense gamesindustrie het erg goed, dit komt ook omdat Denemarken, en andere Scandinavisch landen, een grote financiële impuls hebben gehad via het Nordic Game Program en momenteel door de Nordic Game Ventures. Ik zie dat er een warme band is tussen Deense, Noorse en Zweedse developers. Ik denk dat die kruisbestuiving tussen culturen je pragmatisch maakt en je industrie beter bestendig maakt voor tegenslagen en risico’s.”

  Blij met haar keuze

  Ondanks de uitdagingen zou Charlotte het niet anders hebben gewild. “Ik heb geen enkel spijt gehad en ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Over 5 jaar heb ik wellicht niet de kans om zo makkelijk te emigreren vanwege verantwoordelijkheden in Nederland. Ik kan het ook zeker iedereen aanraden om, als ze al langere tijd met het idee spelen, gewoon te gaan. In het ergste geval kan  je kan altijd weer terug. Wellicht kost het je wat tijd en geld, maar je ben een ervaring rijker die je niet zo een-twee-drie kan overdoen.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img