More

  Vertigo Arcades: “We zijn enorm aan het pionieren”

  Vertigo kondigde tijdens de Upload VR Showcase een nieuwe game voor VR speelhallen aan. Ghost Patrol VR is de derde Free-Roam game in de line up van Vertigo Arcades.
  “VR als attractie is volwassen aan het worden,” zegt Mário Gonçalves met een brede glimlach. En hij kan het weten, want als Accountmanager van Vertigo Arcades maakt hij de stormachtige ontwikkeling van out-of-home VR van dichtbij mee.

  Nu in veel landen de restricties worden versoepeld, komen VR speelhallen ook weer uit hun noodgedwongen COVID-slaap. Vertigo Arcades heeft met zijn COVID-19 Relief Initiative de afgelopen maanden zoveel mogelijk geholpen om speelhallen overeind te houden. “Denk aan verlenging van licenties en uitstel en opschorting van betalingen. We bieden perspectief en hoop in deze moeilijke tijd en dat wordt zeer gewaardeerd door onze partners”, aldus Mário Gonçalves.

  Gedeelde ervaring

  Mário Gonçalves

  Free-Roam VR wint snel aan populariteit. De mogelijkheden zijn dan ook legio. Heb je bijvoorbeeld bij een traditionele escape room te maken met een vaste opstelling en een eenmalige ervaring, met Virtual Reality kan in dezelfde ruimte verschillende scenario’s worden ervaren. Dat is voor uitbaters van dergelijke out-of-home experiences een aantrekkelijke propositie. De kosten zijn na een initiële investering in hardware laag en omdat je meerdere games aanbiedt, komen mensen vaker terug. Gonçalves ziet meer voordelen: “Het is tech, dus het heeft iets hips. Het is een nieuwe ervaring die mensen gezamenlijk kunnen delen. Ja samen, ook al heb je een bril op je hoofd. In het spel zie je elkaar gewoon lopen. En met de techniek en de games van nu is de immersie ongekend.”

  Monsterhit

  De Rotterdamse studio Vertigo Games scoorde al vroeg in de levenscyclus van de huidige VR golf een monsterhit met Arizona Sunshine. De zombieshooter is speelbaar op vrijwel elk serieus VR platform en staat bijna vier jaar na release nog steeds hoog in de charts. De game vormt dan ook de ruggengraat van Vertigo Arcades, de tak die VR speelhallen over de hele wereld voorziet van ‘games in alle genres en voor alle leeftijdscategorieën’.

  “Met Arizona Sunshine zitten we wereldwijd in de top,” zegt Gonçalves. “We kregen daardoor vanuit de markt veel vraag naar een speciale free-roam versie van de game. Deze B2B Arizona is dus alleen buitenhuis te spelen en is ook echt een andere ervaring dan de thuisversie.” Om te voorkomen dat je het na een keer spelen wel gezien hebt, zijn er drie speelmodi beschikbaar. Missile Base is de hoofdattractie met een spannend verhaal en een grote finale. Horde Mode spreekt voor zich, daar is het overleven tegen een overweldigende horde zombies. Live Bait is een mix tussen horde en een narratief gedreven ervaring, die geldt als een prequel voor Missile Base.

  4D effecten

  Afhankelijk van waar je het speelt, kan de ervaring verschillen. “Het is aan de ondernemers om het een ‘experience’ te maken. Wij streven ernaar om ondersteuning te bieden aan alle 4D effecten, zoals wind, trillende vloeren, haptic vests en geweren met terugslag. Maar met een eenvoudiger set up is de ervaring ook al heel intens.” Vertigo levert naast de game ook POS- en marketingmateriaal om de arcades aan te kleden en websites op te tuigen. “Omdat we er zo vroeg in zijn gestapt, leren we er elke keer weer dingen bij. We zijn met zijn allen enorm aan het pionieren.”

  Over de hele wereld

  VR speelhalbezitters nemen de games van Vertigo in licentie. Ze betalen dan een vast bedrag voor ongelimiteerd gebruik, of rekenen na een maand het aantal gespeelde sessies af plus een additionele 15% van de omzet. “We verkopen de licenties echt over de hele wereld, ook in landen waar ik het niet zo snel verwacht zoals Turkije en Saoedi-Arabië.”

  Om de setup zo eenvoudig en gestroomlijnd te maken voor VR speelhallen heeft Vertigo een eigen platform ontwikkeld waarop de games vooraf een speelsessie worden ingesteld en gelanceerd. De zogeheten Haze launcher houdt desgewenst bij hoe vaak speelsessies zijn opgestart en gespeeld. Ook op veelgebruikte platformen als Springboard en SynthesisVR biedt Vertigo de arcadeversies van zijn room-scale games aan. Het bereik is daardoor ruim 40 landen, 1200 locaties en 4000 licenties.

  VR Escape Room

  Maar niet alle spelers zijn gecharmeerd van heftige actie en bloeddorstige zombies. Daarvoor heeft Vertigo zijn portfolio uitgebreid met een andersoortige VR games. Het Arcade pakket omvat verder de net aangekondigde Ghost Patrol VR en The Corsair’s Curse, een escape room-achtige multiplayer game met een twist. Deze laatste game werd ontwikkeld door het Franse Innerspace, eerder al verantwoordelijk voor de opvallende VR game A Fisherman’s Tale. Vertigo treedt op als publisher en heeft ook daar een aparte tak voor opgezet. “We zijn altijd op zoek naar goede VR content, of dat nou voor thuis is of in de speelhal. Geïnteresseerde studio’s kunnen contact met ons opnemen met een presentatie van hun game.”

  De volgende grote game is in de maak in de studio van Vertigo. After the Fall is een multiplayer game in een post apocalyptisch LA, waar een nieuwe ijstijd de wereld heeft bevroren en een designer drug de bevolking heeft veranderd in… zombies. Ok, niet echt zombies, maar zombie-achtige wezens, Snowbreed geheten. Hoewel de website alleen Oculus en Steam als platformen noemt, lijkt deze game ideaal voor weer een Arcade ervaring. Gonçalves met een brede grijns: “After the Fall is nog niet officieel bevestigd voor Arcade, dus ik kan er niks over zeggen. Maar het zou natuurlijk heel tof zijn.”

  Toekomst

  Vertigo zegt niks over een releasedatum, maar het zou mooi zijn als de heropening van VR speelhallen dit jaar wereldwijd gevierd kan worden met een nieuwe knaller van Vertigo Games. Gonçalves heeft er vertrouwen in: “VR als attractie is echt volwassen geworden. Covid19 kan niet voorkomen dat de out-of-home ervaring de komende jaren alleen maar zal groeien. Zelfs de afgelopen maanden hebben we nieuwe licenties verkocht, dus we zijn positief over de toekomst.”

  Nieuwe Arcade title: Ghost Patrol VR
  De nieuwste multiplayer VR game van Vertigo Arcades is Ghost Patrol VR. Spokenjagers worden in een eng landhuis gedropt waar ze al spoken jagend een weg moeten vinden door de vele gangen. Er wordt nadrukkelijk ingezet op een familievriendelijke ervaring met vrolijk gekleurde spoken en een cartoony omgeving. Het is meer Luigi’s Mansion dan Resident Evil. Door puzzels op te lossen en goed samen te werken, is de grote eindbaas met een minuut of twintig gevonden en verslagen. De game werd ontwikkeld door het Duitse Crazy Bunch.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img