More

  Thuiswerken in coronatijd • “Niet alle hardware kan zomaar mee naar huis”

  Vanwege het coronavirus werkt Nederland zoveel mogelijk vanuit huis. Maar kan dat wel als je games maakt? Wij vroegen een aantal Nederlandse developers naar hun ervaring. Jurjen Katsman, CEO bij Nixxes: “Niet alle hardware kan zomaar mee naar huis.”

  Het overgrote deel van de 60 personen die bij Nixxes werkt doet dat momenteel vanuit huis, maar niet iedereen. “Er zijn enkele uitzondering waar de werkzaamheden het niet toe staan, of waar het voor mensen praktisch niet uitvoerbaar is om thuis te werken,” zegt Katsman. “In de praktijk zijn er nu soms rond de vijf mensen op kantoor. Hier valt bijvoorbeeld ook IT onder, zij moeten er voor zorgen dat alle anderen goed vanuit huis kunnen werken.”

  Speciale hardware

  Alles gereed krijgen voor thuiswerken was volgens Katsman even wat uitzoekwerk: “Het is lastig de development PCs bij mensen thuis te hebben, omdat snelle verbindingen met onze server-infrastructuur noodzakelijk zijn voor onze workflows. Tevens werken we voornamelijk op consoles. Daar moesten we nieuwe oplossingen voor verzinnen, omdat die mee naar huis nemen niet praktisch was qua netwerkinfrastructuur, of zelfs niet is toegestaan vanuit de hardware vendors.”

  Maar het is allemaal gelukt. “Het is verre van ideaal maar wel werkbaar,” zegt de CEO. “We merken vooral dat communicatie lastig is, wat met name mensen in een leidinggevende positie flink raakt. Het gebrek aan meer sociaal contact tussen medewerkers valt sommigen ook zwaar, ook al proberen we wel op allerlei manieren dat te faciliteren via digitale oplossingen.”

  Thuiswerken kan best

  Het gedwongen thuiswerken is een interessant test voor later: “Ik verwacht zeker dat we ook in de toekomst meer gebruik gaan maken van thuiswerken. Het was voor een hoop mensen toch iets wat niet praktisch voor ze leek, en waarvoor het niet altijd duidelijk was welke mogelijkheden er waren. Nu dat bekend is verwacht ik dat men meer gebruik zal blijven maken van de thuiswerk mogelijkheden die we ook voor COVID19 aanboden.”

  Gelukkig heeft de hele situatie volgens Katsman geen significante impact op de lopende projecten. Een van de games waar de studio aan werkt is Marvel’s Avengers.

  Beeld: screenshot Marvel’s Avengers

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img