More

  Thuiswerken in coronatijd • “Ons nieuwe kantoor en de community space waren nét klaar”

  Vanwege het coronavirus werkt Nederland zoveel mogelijk vanuit huis. Maar kan dat wel in de game-industrie? Wij vroegen een aantal Nederlandse developers en een uitgever al naar hun ervaring, maar we waren ook benieuwd hoe het incubators vergaat. De timing van de lockdown komt Merijn de Boer, directeur bij Indietopia Accelerator slecht uit: “Onze nieuwe kantoren en de bijbehorende community space waren nét klaar.”

  Het vijf personen tellende Indietopia-team – en de vier bedrijven die ze begeleiden – werken allemaal vanuit huis. “Dit verloopt tot nu toe goed,” zegt De Boer. “We videobellen regelmatig en gaan ook online naar events, zoals PG connects laatst, waar we goede contacten met uitgevers legden.”

  Geen uitstel

  Met name het elkaar in de ogen kunnen kijken vindt De Boer fijn: “We merken dat het voor ‘moral support’ en enthousiasme echt belangrijk is dat we elkaar spreken én zien. Ook gaat het verdelen van taken en het opvragen van voortgang beter met beeld erbij. Wat we hebben bijgesteld is het uitstellen van typische kleine dingen die je snel op de lange baan schuift. We merkten dat we dat niet moeten doen. Eigenlijk merken we dat zaken nu het beste werken als we al onze werkzaamheden uitvoeren alsof we bij elkaar op kantoor zitten. Geen uitstel, behalve voor ‘live’ evenementen dus.”

  Werken aan beleid

  Ook bij Indietopia maakt de veranderde situatie een aantal dingen duidelijk: “We leren hoe belangrijk goed uitgewerkt beleid is; werken aan plannen, subsidies, nieuwe contacten en contracten,” vertelt De Boer. “Alles waar we nu meer tijd voor hebben levert positieve ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden op. In die zin is het positief. We zaten soms zo in de dagelijkse operationele werkzaamheden dat het werken aan beleid en beleidsplannen erbij in schoot. Wel merken we nu dat je moeiteloos aan deze plannen kunt doorwerken van 9.00 tot 21.00, omdat er geen limiet op kantoorwerk zit. Er is immers even geen kantoor. Ik kan zelf doorwerken tot ik merk dat de dag op is, totdat het donker is. Dat is niet handig. Streng zijn voor jezelf en ‘uitklokken’ om vijf uur, dat is belangrijk.”

  Een leeg nieuw kantoor

  De timing van de lockdown is voor Indietopia heel ongunstig. “Al onze evenementen zijn uitgesteld. Dat vinden we jammer, want onze nieuwe kantoren en de bijbehorende community space waren nét klaar,” legt De Boer uit.”Omdat we ook net een goede opkomst hadden van 60 tot 80 bezoekers is het even niet mogelijk om bij elkaar te komen. Nu is het een lege ruimte tot nader order.”

  Beeld: Het nu nog lege Indietopia kantoor

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img