More

  Thuiswerken in coronatijd • “We weten meer dan ooit hoe fijn we het met elkaar hadden”

  Vanwege het coronavirus werkt Nederland zoveel mogelijk vanuit huis. Maar kan dat wel als je games maakt? Wij vroegen een aantal Nederlandse developers naar hun ervaring. Vincent van Diemen, Studio Manager bij Sparkling Society:”We weten meer dan ooit hoe fijn we het met elkaar hadden.”

  Sinds 13 maart werken alle 28 medewerkers van Sparkling Society thuis. “Die dag heb ik op kantoor in rap tempo een draaiboek in elkaar gedraaid en ben ik gaan inventariseren wat we aan logistiek nodig hadden om mensen thuis van hardware te voorzien,” zegt Van Diemen. “Die maandag daarna zijn we even voortvarend als onwennig van start gegaan. Af en toe gaan mensen wel naar kantoor. We hebben de afspraak dat dat kan, met maximaal drie mensen tegelijk in het gebouw. Enkele mensen ontvluchten soms de eenzaamheid of juist de schreeuwende kinderen en werken dan een dag of een paar uur op kantoor.”

  Soepel verlopen

  Omdat de situatie niet eerder was voorgevallen moest Van Diemen improviseren: ” Het draaiboek heb ik volledig op intuïtie uit mijn duim gezogen, zeg maar. Gelukkig pakte dat prima uit. Wij hebben als branche ook het voordeel dat onze mensen vrijwel allemaal een PC of Mac thuis hebben staan waar ze prima op kunnen werken. In de loop van maandagochtend was iedereen gewoon weer met zijn werk bezig. Heel smooth!”

  Als we Van Diemen vragen hoe het thuiswerken bevalt vindt hij het lastig daar een antwoord op te geven: “We doen dit niet vanuit een visie of zelfs maar uit vrije wil. Het voelt dus altijd opgedrongen. Maar tegelijkertijd zien we dat het prima kan. Het werk komt er prima van af. We leveren gewoon iedere twee weken een sprint af. Natuurlijk hebben we soms – vooral in het begin, maar ook nu nog wel eens – problemen met de communicatie zodat dingen blijven liggen. Onze fysieke scrumboard staat midden in ons kantoor en is altijd leidend geweest. Nu zijn de mensen opeens aangewezen op ons digitale systeem en dat is aan beide kanten van de communicatie echt heel erg wennen.”

  Elkaar missen

  Qua randzaken ziet hij dat het moeilijker is: “Mensen missen het contact met hun collega’s, of ze hebben toch problemen om zich thuis te concentreren of verleidingen te weerstaan. Maar we missen ook onze gezamenlijk momenten, zoals succesjes vieren, samen lunchen, gebak en gezelligheid bij verjaardagen, het biertje op vrijdagmiddag, noem maar op. Wat vaststaat is dat we meer dan ooit weten hoe fijn en goed we het met elkaar hadden en hoezeer we elkaar nu missen. De gekke periode waarin wij nu zitten, die we niet hebben kunnen voorzien en waarvan – althans de meest van ons – nooit van gedacht hadden dat we erin zouden belanden, verleidt menigeen tot het maken van filosofische of sentimentele bespiegelingen. Daar is niks mee. Het is voor de hand liggend om te bezinnen. Ik heb geen wijsheden paraat waarmee ik de wereld een plezier doe, maar ik mis mijn collega’s en daarmee een van de leukste onderdelen van mijn werk.”

  Ten tijde van het interview was Van Diemen ook bezig met maken van een draaiboek voor twee nieuwe medewerkers: “Ik vind het altijd super belangrijk dat mensen als ze bij ons in dienst komen zich in een warm bad gedompeld wanen. Dus ik knuffel er altijd flink op los en zorg dat mensen snel kunnen wennen en hun plek vinden. Hoe dat met onze twee nieuwe collega’s moet? Ik heb een draaiboekje gemaakt en ik ga mijn best doen, maar ik voel me ernstig beperkt in wat ik ze kan bieden aan welkom.”

  Zaakjes op orde

  De aanpassingen hebben volgens Van Diemen vooral laten zien wat ze wel goed voor elkaar hebben: “Dat een bedrijf van 30 personen in minder dan een dag volledig door kon draaien, dat is toch best wel een dingetje. Dan gaat het natuurlijk over hoe we ons werk hebben georganiseerd, maar het gaat ook over techniek, zoals onze buildservers, test-faciliteiten, etc. Het stak allemaal zo goed – en veilig – in elkaar dat we zonder obstakels in zo’n korte tijd decentraal weer productief konden zijn. Dat klinkt wel heel erg als op de borst slaan, maar zo bedoel ik het niet.”

  Of deze ervaring de werkwijze voor de toekomst gaat veranderen weet Van Diemen nog niet: “We zijn altijd al relatief makkelijk omgegaan met thuiswerken. Maar ik zie niet perse reden om de regels die we daarvoor hebben verder op te rekken. Verder zie we dat het post-Covid19 tijdperk nog iets heel abstracts is. Want waarschijnlijk kent die verschillende fasen, waarin we in eerste instantie niet met drie, maar maximaal tien man op kantoor kunnen gaan zitten.”

  Geen ontslagen

  Voor de planning zijn er geen grote gevolgen: “Natuurlijk gaan sommige dingen nu wat sneller en andere juist wat langzamer. Er liggen wat andere accenten, maar al met al gaan we door waar we gebleven waren. En we gaan zelfs binnenkort een nieuw project starten, iets wat we eigenlijk nog niet van plan waren, maar dingen liepen weer eens anders en waarom niet.” Zakelijk gezien heeft de situatie tot nu toe geen invloed. “Gelukkig draaien wij commercieel heel goed en hoeft niemand bij ons zich zorgen te maken over zijn of haar baan,” aldus Van Diemen.”

  Beeld: City Island 5

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img