More

  Nederlandse game-industrie krijgt weer eigen awards

  De Groningse coöperatie Game Bakery organiseert in maart de eerste editie van hun landelijke Game Bakery Awards. “We doen dit omdat het goed is voor onze industrie,” zegt voorzitter Gerben Grave.

  De Dutch Game Awards werden in 2017 voor het laatst uitgereikt. Sindsdien heeft de Nederlandse game industrie geen eigen awards meer. Daar brengt Game Bakery verandering in. “We doen dit omdat het goed is voor onze industrie,” is het simpele antwoord van Grave als we hem vragen naar de reden. “Momenteel hebben we geen brede awards voor de game-industrie in Nederland. Tegelijkertijd zie ik links en rechts om mij heen studio’s en games uit andere landen nominaties en prijzen binnenslepen. Dat we dit niet in Nederland kunnen vind ik een enorm gemis.”

  Gewoon doen

  Maar waarom pakken zij juist die handschoen op? “Als Game Bakery zetten wij ons in voor een verbetering van onze industrie, op allerlei niveaus. We hebben gemerkt dat wij als collectief van zo’n 25 bedrijven goed zijn in het nemen van initiatief en dingen gewoon doen. Daarom vond ik dat het tijd werd om onze verantwoordelijkheid te nemen jegens de industrie en deze awards te organiseren, om op korte en lange termijn een positief effect op de Nederlandse game-industrie uit te oefenen.”

  Ruimte voor meerdere awards

  Grave heeft geen contact gehad met Roger ter Heide, de man achter de Dutch Game Awards. “Ik heb wel met JP [van Seventer, Dutch Game Garden, red.] gesproken,” zegt hij. “Omdat ik weet dat hij in een soort werkgroep zit om de Dutch Game Awards weer op te pakken. Ik ben op de hoogte van de plannen en mogelijkheden, en weet daarom ook dat een Dutch Game Awards op het niveau dat we gewend zijn niet vanzelfsprekend is, zeker niet voor 2020.”

  Wel spreekt Grave zijn waardering uit voor Ter Heide: “Dankzij zijn enorme en fantastische inspanningen hebben we jarenlang wél de vruchten kunnen plukken van de Dutch Game Awards. De Game Bakery Awards hebben we niet opgericht om te concurreren met de Dutch Game Awards. Noch zijn onze prijzen kritiek op de Dutch Game Awards, of de organisatie erachter. Er is in het Nederlandse veld ruimte voor minstens twee award shows naast elkaar. In het Verenigd Koninkrijk zijn er bijvoorbeeld de BAFTA, TIGA, en nog veel meer prijzen te verdelen. Bovendien verschilt het proces achter het bepalen van de prijswinnaars van dat van de Dutch Game Awards.”

  Democratisch proces

  Op dit moment is het mogelijk om games, mensen en bedrijven te nomineren. De exacte procedure voor het vaststellen van de winnaars staat nog niet vast, maar het grote plaatje staat er. “De Game Bakery Awards zullen meer in de lijn van een Game Developer’s Choice Awards liggen, of een Writer’s Guild of Great Britain awards,” legt Grave uit. “Dus op basis van peer-erkenning en, grof genomen, vanuit een democratisch proces. Althans: dat is de intentie. We onderzoeken wat de beste manier is om van longlist naar shortlist te gaan, maar uiteindelijk wordt de industrie uitgenodigd om uit een shortlist van genomineerden een winnaar te kiezen. Dit proces zal in elk geval transparant zijn en openbaar inzichtelijk vóórdat de genomineerden bekend zijn gemaakt.”

  Uitreiking in maart

  De bekendmaking van de winnaars staat gepland voor maart. Hoe de uitreiking er precies uitziet weet Grave nog niet: “Ik ben nog in gesprek met partners en het is te vroeg om hier nu een uitspraak over te doen. Ik mik op een bepaald niveau met gepaste uitstraling, maar als we uiteindelijk in simpele vorm prijzen al dan niet digitaal kunnen uitreiken, doe ik het er ook voor. Ik hoop binnen enkele dagen hier meer informatie over te kunnen delen. In de tussentijd vond ik het belangrijk om tijdig het nominatieformulier de wereld in te slingeren.”

  Nominaties zijn open

  Alleen Nederlandse bedrijven kunnen meedingen naar de awards, maar dit is bij nominatie niet beperkt tot developers. “Iedereen kan zichzelf nomineren,” zegt Grave. “De Game Bakery Awards hebben als doel om de Nederlandse industrie te versterken. De onderbouwing van de nominatie is daarom ook erg belangrijk voor sommige categorieën. Welke waarde wordt vertegenwoordigd? Wat is bijvoorbeeld bij de Best Community award de impact van de community op de industrie? De prijzen zijn ingericht om ontwikkelaars erkenning te geven, en niet bedoeld als commerciële prijs. Enkel industrie-professionals kunnen nomineren en stemmen. Maar als bijvoorbeeld internationale uitgevers met een kantoor in Nederland een Game Bakery Award willen winnen, ga ik ze niet per definitie tegenhouden.”

  De categorieën

  Het kiezen van goede categorieën was volgens Grave lastig: “We hadden er gemakkelijk nog 20 kunnen toevoegen, maar uiteindelijk zit de kracht in het selecteren. Wat vind je als organisatie belangrijk om waarde aan toe te kennen? Voor mijn gevoel missen er nog een paar belangrijke categorieën in deze selectie, maar ik zou ook niet meer weten welke categorieën er dan uit moeten om plaats te maken. We wilden in elk geval niet meer dan 16 categorieën in de award show opnemen. Het moet ook een leuke avond blijven.”

  Naast awards voor de specifieke onderdelen van games is er ook de Dutch Games Industry Ambassador award. Hiermee wil Game Bakery een persoon of bedrijf eren die in het afgelopen jaar het beste wat de industrie te bieden heeft representeerde. Dit kan artistiek succes zijn, of community- of industrieleiderschap, of ondernemende of sociale prestaties.

  Voor de Gamechanger award kan je een persoon of een bedrijf nomineren die een beloning verdiend worden voor hun inspanningen voor de industrie in z’n geheel. Dat kan zijn in verband met maatschappelijke discussie rondom games, of op het gebied van diversiteit, game verslaving, media (re)presentatie, of community leiderschap.

  Grave voegt hier aan toe: “Op deze manier willen we ruimte houden voor een bedrijf dat zichzelf met een klap wereldwijd op de kaart heeft gezet, maar ook voor individuen die zich inzetten voor een veiligere industrie.”

  Elke editie een beetje mooier en beter

  Grave hoopt op brede steun voor het initiatief: “Uiteindelijk is een prijs maar zoveel waard als het geloof dat stakeholders erin hebben. Daarom hoop ik dat de prijs gedragen gaat worden door de industrie, al zal dat geloof samen met de waarde van de prijs moeten gaat groeien met de jaren.”

  Mensen die vragen, suggesties of opmerkingen hebben kunnen contact opnemen met Grave: “Deze awards zijn een iteratief proces. Ik wil elke editie een beetje mooier en beter maken. Daarvoor is de hulp en feedback van de industrie nodig.”

  Het formulier voor nominaties is tot en met 10 februari open.

  Beeld: Winnaars van de Dutch Game Awards in 2017

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img