More

  Terugblik 2019 • Komodore64: van miljoenen-investering naar faillissement

  In maart van dit jaar zag Komodore64 het levenslicht. Er zou sprake zijn van een miljoeneninvestering, maar het bleek allemaal te mooi om waar te zijn.

  Op 26 juni van dit jaar ontving Control een persbericht van Komodore64, een “snelgroeiende Nederlandse start-up” die een “Virtual Console had ontwikkeld voor blockchain games” op basis van het Komodo platform. In hetzelfde persbericht meldden ze dat ze een investering van 78 miljoen euro hadden ontvangen van een “gerenommeerde investeerder”.

  Geheime investeerder

  De PR-vertegenwoordiger kon echter geen antwoord geven op voor de hand liggende vragen. Wie had de 78 miljoen ingelegd, hoe kwamen ze op een waardering die een dergelijke investering rechtvaardigde, wat voor games hadden ze in development, wanneer zou hun platform live gaan, en of ze geen problemen verwachtten met de naam. Allemaal vragen waarop we geen antwoord kregen. We moesten wachten op de whitepaper, waarin alles zou worden uitgelegd. Website Sprout krijgt wel een aantal antwoorden van oprichters Sam Narain en Max Theyse, maar veel wijzer werden we daar ook niet van.

  Een paar dagen na het persbericht organiseerde Komodore64 een expo in de Fokker Terminal in Den Haag, waar ze aankondigden 5 miljoen euro te investeren in blockchain based tech company RedFOX Labs.

  Eerder faillissement

  Ondertussen hoorden we dat een aantal game-bedrijven wat minder positieve ervaringen hadden met Komodore64-oprichter Narain. Narain is ook oprichter van Perron 6 ICT, een bedrijf waarvoor hij zelf in 2015 faillissement aanvraagt. Volgens de rapporten van de curator kwam Narain gemaakte afspraken niet na en is er binnen dit faillissement wellicht sprake van onbehoorlijk bestuur.

  Eindelijk een whitepaper

  In juli was daar, na herhaaldelijk uitstel, eindelijk de Whitepaper. Hierin veelbelovende woorden, maar weinig antwoorden, plus nog steeds geen duidelijkheid over de investeerder. Wel worden er een aantal partners genoemd, waarvan er één ons meldde dat ze weliswaar met Komodore64 hadden gesproken, maar dat ze verbaasd waren om als partner te worden genoemd.

  Het gemorrel op de Komodore64 Telegram-chat wordt steeds luider. Mensen die geld hebben geïnvesteerd in de K64-coin zijn, net als wij, benieuwd naar de grote investeerder. Narain en zijn team komen steeds met een ander excuus waarom zij deze informatie nog niet kunnen vrijgeven.

  Goldman Sachs?

  Op 9 augustus is het eindelijk zover. In een live stream kondigt Komodore64 eindelijk de investeerder aan: de 78 miljoen komt van Goldman Sachs. Een delegatie van de bank doet mee aan de stream en geeft aan zelf ook nog met een officiële aankondiging komt. Later blijkt dat de mensen die in de stream de investment bank ‘vertegenwoordigen’ helemaal niet bij Goldman Sachs betrokken te zijn.

  RedFOX krijgt nooit geld

  De beloofde Goldman Sachs-aankondiging blijft dan ook uit, maar op 29 augustus is er wel ander nieuws: RedFOX Labs zegt de samenwerking met Komodore64 op. Laatstgenoemde is gemaakte afspraken niet nagekomen en heeft ook nooit het beloofde geld betaald.

  Op Telegram verklaart Narain dat het Komodore64 is die een einde heeft gemaakt aan de samenwerking en zegt op een later moment uit te leggen wat er is gebeurd.

  Buyback

  Deze uitleg komt er niet, maar een paar dagen later is er op de Discord en op Telegram ineens een bericht over een buyback. De mensen die vóór de livestream van 9 augustus K64-coins hebben gekocht kunnen gebruik maken van de regeling door het invullen van een Google Form. Zij zullen uiterlijk 23 september een buyback aanbod krijgen.

  Een enkeling meldt geld te hebben ontvangen, maar verschillende mensen zeggen niet eens een aanbod te hebben gekregen. Er doen geruchten de ronde dat het bedrijf vanwege een huurachterstand uit hun kantoor is gezet, en een enkeling spreekt hardop over een ‘scam’.

  En toen werd het stil

  Eind september gaat de Komodore64-website op zwart, althans er staat dat er gewerkt wordt aan een nieuwe ‘look’. Ook verdwijnen alle video’s van het YouTube kanaal. LinkedIn leert ons dat de PR-manager is vertrokken, en dat ook een aantal andere medewerkers elders werken, of op zoek zijn naar een andere baan.

  Het wordt stil rondom Komodore64, tot Sprout op 7 oktober met een verhaal over het bedrijf komt. Komodore64 lijkt een spoor van onbetaalde rekeningen achter te hebben gelaten. De organisator van de Komodore64 expo in de Fokker Terminal heeft geen cent gezien, en ook de locatie zit nog met een onbetaalde rekening.

  Geen betalingsproblemen, maar toch failliet

  Narain vertelt Sprout dat er weliswaar een cash flow probleem is, maar dat er geen betalingsproblemen zijn: “We hebben funding gekregen die we nog niet uit kunnen geven.” Werknemers van het bedrijf zijn het wachten zat en vragen het faillissement aan. Op 29 oktober wordt Thepublisherofthings B.V. – de vennootschap die onder de naam Komodore64 handelt – door de Rechtbank Den Haag failliet verklaard.

  Arrestaties

  Op 11 november meldt Sprout dat Narain is gearresteerd. Of de arrestatie te maken heeft met het Komodore64-avontuur is niet bekend. In het artikel staat dat Theyse weliswaar als een van de oprichters naar voren is geschoven, maar eigenlijk helemaal geen oprichter was. De echte mede-oprichter – volgens het eerste faillissementsverslag Wilhelmus Hendrikus Frankvoort – is volgens Sprout door Narain aan de kant geschoven.

  Enkele dagen later valt er in een nieuw artikel op Sprout te lezen dat er “in de zaak rond het failliete blockchainbedrijf Komodore64 bij elkaar drie mensen zijn opgepakt”. De drie worden volgens Sprout verdacht van het bezit van verdovende middelen en vuurwapens. Waarmee definitief het doek valt voor de “snelstgroeiende startup van Nederland”.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img