More

  Herziene versie Nederlandse gamescanon heeft 16 extra games

  Oktober vorig jaar lanceerde Beeld en Geluid de Nederlandse gamescanon. Ze hadden gerekend op discussie en die kwam er. Op basis daarvan werd een herziene versie van de gamescanon gemaakt en die staat nu online.

  De gamescanon is een selectie van games games die Beeld en Geluid de komende jaren wil opnemen in haar archief om ze speelbaar te houden voor toekomstige generaties. Ze noemen de gekozen games ‘een voorbeeld van fenomenen die zich voor hebben gedaan in de ontwikkeling van Nederlandse games, zowel de successen als de flops’. Aan de hand van deze games kan volgens Beeld en Geluid de geschiedenis van de game-industrie in Nederland worden verteld.

  Lof en gemopper

  De gamescanon werd in eerste instantie samengesteld door Jasper van Vught (UU), René Glas (UU), Marinus Kuivenhoven (Awesome Space/Gamemuseum Zoetermeer), Tom Lenting (gameverzamelaar), Elger Jonker (Awesome Space), Anne Bras (gameverzamelaar) en JP van Seventer (Dutch Game Garden), tezamen met Jesse De Vos, onderzoeker Interactieve en Nieuwe Media bij Beeld en Geluid, en leider van het project. Er waren mensen blij met de canon, maar er was ook kritisch geluid zegt De Vos: “Er kwam feedback dat de selectie van de recente periode te klein was om een representatief beeld van de ontwikkelingen en belangrijke betrokkenen te geven, de ontwikkelingen van buiten de Randstad waren onvoldoende in beeld en er ontbraken een aantal belangrijke developers.”

  Meer mensen, meer games

  Op basis van de feedback besloot De Vos de gamescanon te herzien en Zuraida Buter (zo-ii), Eric Bartelson (mede-oprichter Control Magazine) en Mendel Bouman (oprichter Indietopia) aan de selectiecommissie toe te voegen. Dat heeft geresulteerd in 16 extra games, waarmee de canon in totaal op 71 games komt, allemaal uit de periode 1980 – 2017. Om de selectie te onderbouwen staat er nu bij elke game waarom deze onderdeel uitmaakt van de speciale verzameling, iets wat in de eerste versie van de canon miste.

  Heb je nog wat op zolder liggen?

  Om het archief compleet te krijgen benadert Beeld en Geluid de makers van de games, maar iedereen mag materiaal aanleveren. Ze hebben interesse in krantenknipsels, press-kits, ontwerpdocumenten, Let’s Play video’s, enzovoorts. Als je wat op zolder hebt liggen dat je aan wilt bieden, dan kan het via dit formulier worden ingediend.


  Joram Rafalowicz van WeirdBeard (rechts) en Anne Bras van Beeld en Geluid (links) tekenen de overeenkomst om Tricky Towers op te nemen in het archief (Beeld via WeirdBeard Facebook)

  Beeld boven aan de pagina via Beeld en Geluid

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img