More

  Column • Dutch Games Association is toondoof

  Zo, da’s verrassend. Serieus, niet-ironisch verrassend: een branche-organisatie die haar eigen branche door de knoflookpers duwt. Ongetwijfeld een primeur in Nederland en nog wel voor onze eigen branche club.

  Jippie. Of eigenlijk, snikkie, want een componist wees mij op de website van de Dutch Games Association. Wat vinden we daar? Leden van de DGA krijgen korting als ze niet langer gebruik maken van Nederlandse game componisten, maar een stel Amerikanen inhuren.

  Laat dat even op je inwerken. De NEDERLANDSE branche-vereniging geeft KORTING aan studio’s die STOPPEN met het inhuren van NEDERLANDSE game componisten.

  Hoe… wat… alsof game componisten niet integraal onderdeel zijn van de Nederlandse gamesindustrie.

  Ik snap het wel, het ís ook moeilijk, deze materie. Want hoe voorkom je in hemelsnaam dat je per ongeluk de Amerikáánse gamesindustrie loopt te promoten en de Nederlandse juist affakkelt? Als ik naar de Bijlmer wil, zit ik ook vaak per ongeluk in de tram naar Washington. Oh nee, dat gebeurt nóóit. Kost niet eens moeite, zo simpel is het. Nederland: híer, Amerika: dáár.

  Nu ben ik al enige tijd geen fan meer van de Dutch Games Association, een club die ik jaren geleden nog heb helpen oprichten. Toen als antwoord op Bgin, een andere branche vereniging. Waar ik ook al geen fan van was, maar dat is een ander verhaal. Over twee Amerikanen, één Belg en Final Fantasy. (Knap als u die snapt.)

  Maar ik dwaal af. Waar had ik het over? Oh ja, de DGA. Als toenmalige uitgever van Control zag ik hoe deze Association, gesteund door de overheid, een concurrent van ons probeerde te worden. Een dure website waar niemand op zat te wachten werd volgekocht met content die niemand las.

  Een paar jaar geleden nam ik afscheid van Control, hoefde ik me niet meer druk te maken om een club als de DGA. Maar nu komt het. U mag één keer raden hoe ik tegenwoordig de kost verdien. Juist, als game componist. Als bloody Nederlandse game componist! En daar is die DGA alwéér! Met haar korting op Amerikáánse game componisten.

  Is het niet heel erg tijd voor een nieuw antwoord? Tijd voor een nieuwe club, eentje die, nou ja, die niet per ongeluk de industrie in het verkéérde land helpt?

  Ik ken het antwoord wel.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img