More

  Opinie • Spelers trekken aan kortste eind in strijd om lootboxen

  Eerder dit jaar dook de Kansspelautoriteit in het lootboxen-dossier. Vier van de tien games die ze onderzochten konden niet door de beugel en de uitgevers kregen een verzoek om hun game vóór 20 juni aan te passen om boetes te voorkomen. Een van die uitgevers blijkt Valve te zijn. Die heeft aan het verzoek gehoor gegeven, maar niet op de manier waarop de overheid had gehoopt.

  Vriendelijk verzoek

  In hun bericht in april riep de Kansspelautoriteit op de verslavingsgevoelige elementen uit de games te verwijderen en maatregelen te nemen om kwetsbare groepen uit te sluiten of om aan te tonen dat de aangeboden lootboxen ongevaarlijk zijn. Maar dat was niet meer dan een vriendelijk verzoek.

  De Kansspelautoriteit kan lootboxen an sich namelijk niet verbieden. Deze zijn alleen maar in strijd met de Nederlandse gokwetgeving wanneer de inhoud door het toeval wordt bepaald én de items voor echt geld verhandeld kunnen worden. Dat laatste heeft Valve nu gewijzigd en voor Dota 2 en Counter-Strike: GO zijn loot items in Nederland niet meer verhandelbaar. Met deze aanpassing zijn de lootboxen legaal en zo verliest de Kansspelautoriteit de mogelijkheid om druk uit te oefenen.

  Het kortste eind

  Het zijn daarmee de spelers die voorlopig aan het kortste eind trekken. Zij worden nog steeds verleid door lootboxen, maar de kans om geld terug te verdienen met hun aankopen is ze ontnomen. Als ze hierover mopperen verwijst Valve ze ongetwijfeld door naar de Nederlandse overheid. En die moet nu op zoek naar een andere manier om iets te doen aan het lootbox-probleem.

   

  NB: De Kansspelautoriteit heeft aangekondigd met ingang van vandaag te gaan controleren of de aangeschreven bedrijven aanpassingen hebben gedaan en of deze aanpassingen voldoende zijn. Welke games naast Dota 2 en CS:GO de regels overtreden is niet bekendgemaakt, maar geruchten gaan dat FIFA een van de titels is. EA heeft nog niet officieel gereageerd, maar de kans dat ze lootboxen helemaal uit de game verwijderen is klein.

   

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img