More

  Utomik lanceert officieel met meer dan 750 games

  Na twee jaar open bèta is Utomik officieel gelanceerd met meer dan 750 games van ruim honderd uitgevers, waaronder Warner Bros. Games, SEGA en Epic Games. De catalogus blijft groeien want Utomik belooft minimaal 20 nieuwe games per maand.

  Utomik laat zich het makkelijkst omschrijven als een Netflix voor games. Voor een vast bedrag per maand krijg je toegang tot de volledige line-up aan games. Die bestaat op dit moment nog uit games die al een tijdje uit zijn, maar Utomik hoopt daar meer day-one releases aan toe te voegen.

  Het aantal abonnees kan Frank Meijer, PR Manager van Utomik niet met ons delen, maar met de groei zit het volgens Meijer wel goed: “We hebbende afgelopen zes kwartalen een groei in subscribers hebben gezien tussen de 25% en 100%. Gedurende de open bèta lag onze focus op het gebruik van Utomik. De tijd die per gebruiker gespendeerd wordt, is gigantisch toegenomen van 5.6 uur per maand naar 22.5 uur.”

  Veel meer game-uren

  In eerste instantie zou bij het verlaten van de open bèta de prijs voor losse gebruikers stijgen van €5,99 naar €7,99 en abonnees met een family plan zouden €12,99 gaan betalen in plaats van €9,99. De prijzen voor het family plan is echter gelijk gebleven en nieuwe single gebruikers betalen slechts een euro meer dan voorheen. Meijer legt uit waar die koerswijziging vandaan komt: “Na meer onderzoek en gesprekken met ervaren mensen uit de industrie kwamen we tot de conclusie dat we de prijs lager wilde houden. Dit kwam zelfs van een van onze partners. Ook is het als start-up veel belangrijker om onze groei van abonnees te realiseren dan te focussen op de prijs. Een hogere prijs kan daar een negatieve impact op hebben en creëert een risico dat er een mismatch komt. Liever 20% meer abonnees dan 20% meer omzet per gebruiker met 10% minder groei. We willen ons focussen op betaalbaarheid en onze groei. Uiteraard willen we dat niet ten koste van de game ontwikkelaars doen, vandaar dat we wel een kleine verhoging doen. En ook voor hen geldt dat ze meer verdienen als er meer abonnees zijn.”

  Hollands glorie

  Er zijn ook verschillende Nederlandse games op Utomik te vinden: Crash & Burn, Circles, Fragments of Him, Governor of Poker, Heart’s Medicine, Kingdom, Lethal League, Momonga, Nadia was Here, Ortus Arena, Overlord, Powargrid, Rocket Riot, Rusty Lake Hotel, Sky Chasers, Spirit Run, Sudoku Ball Detective, Sumico, en verschillende GameHouse en Youdagames titels. Verder zijn tinyBuild en Indietopia Games uitgevers op Utomik. Meijer over de betrokkenheid vanuit Nederland: “We horen veel positieve geluiden vanuit de Nederlandse industrie, dus de verwachting is dat de lijst aan Nederlandse games verder groeit. We kijken altijd naar manieren om ervoor te zorgen dat Nederlandse industrie profijt heeft van onze groei.”

  Easy as apple pie

  Het aanmelden van je game voor Utomik is volgens Meijer voor developers heel makkelijk: “Wanneer hun game door ons aanmeldingsproces heen komt, hoeven zij ons alleen maar van een build te voorzien, een Steam build mag ook, wij verzorgen alle technische integratie op ons platform. Dus er is letterlijk nul technisch werk voor de ontwikkelaar. Onze technologie kan alles zonder ook maar een regel code te veranderen. Vanaf het begin wilden we de drempel om content op het platform te krijgen richting nul brengen, zeker voor kleine teams en solo devs, want eigenlijk wil je je eigen game op zoveel mogelijk verschillende platformen hebben zonder veel tijd kwijt te zijn aan randzaken. Het enige wat rest is het contract en ons voorzien van promotiemateriaal. Het uitbetalen doen we inderdaad op basis van tijd. We bepalen dit wel per speler. Onze basisvoorwaarden lijken heel veel op die van Steam. We werken met een 70/30 split, 70% voor de developer en 30% voor ons om de kosten te dekken.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img