More

  De HAN start Apple Swift cursus want “Programmeren is voor iedereen”

  In mei start de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in samenwerking met Apple een aantal commerciële cursussen voor Apple Swift. Hiermee willen ze deelnemers leren hoe ze met de software apps en games maken. We vroegen Tom Verhulst, Opleidingsmanager bij een van de commerciële opleidingsbureaus binnen de HAN, naar het hoe en waarom: “We bieden goede begeleiding en interactie en voor die toegevoegde waarde betaal je dus.”

  Waarom zijn jullie met deze cursussen gestart?

  “We geloven in de gedachte dat de vaardigheid ‘coderen/programmeren’ is voor iedereen. Dat begint al met kinderen die op een hele makkelijke en speelse manier leren om met software, apps en games om te gaan. Apple heeft voor deze doelgroep ook Swift-programma’s ontwikkeld. Wij richten ons met de cursussen op scholieren, studenten, werkenden en werkzoekenden die met een leuk idee rondlopen om zelf een app te bouwen en daarbij wat hulp krijgen van onze docenten en van medecursisten.”

  Hoe is de samenwerking met Apple ontstaan?

  “Bij ICA, de Informatica en Communicatie Academie binnen de HAN, werd vanwege de gerichtheid op de mediasector al relatief veel met Apple apparatuur gewerkt. Daarnaast werd vanuit de minor Mobile Application Development en de minor Scripting voor Designers al met Apple software gewerkt. Twee docenten besloten om van hieruit de samenwerking met Apple te zoeken om de kwaliteit naar een nog hoger plan te tillen. Hun bedoeling bleek samen te vallen met Apples ambitie om programmeren zeer breed als basisvaardigheid uit te rollen met Swift als open platform en via het “Everyone can Code” programma. We hebben vervolgens een cursusvoorstel naar Apple gestuurd. Daar waren ze erg enthousiast over en hebben de HAN als exclusieve samenwerkingspartner aangewezen voor Nederland.”

  Welke vaardigheden denken jullie dat mensen hebben na het volgen van de cursussen?

  “De één-maands cursus is vooral een oriënterende cursus waarin je kennismaakt met de basisbeginselen van programmeren met Swift. Deze cursus staat in het teken van oriënteren en de eerste oefeningen doen in het maken van een app. Na het volgen van deze cursus ben je zeker nog geen programmeur. Dat ben je wel als je de cursus van drie of acht maanden hebt gevolgd. In die cursus zit het bouwen van een vijftal apps opgesloten en wordt afgerond met het maken van een eigen app. Je bent dan een Swift-programmeur die van de hoed en de rand weet.”

  De nadruk van de cursussen lijkt te liggen op het technische aspect. Leren de cursisten ook dingen over game-design, UI/UX, data-analyse, marketing etc.?

  “Die aspecten vind je zeker terug, met name in de drie- en acht-maanden cursus. Die zijn inhoudelijk overigens identiek; het grootste verschil zit hem in de doorlooptijd waarvoor cursisten kunnen kiezen en de verhouding tussen lessen en zelfstudie.”

  Hoe groot acht je de kans dat mensen die de cursus volgen ook echt geld kunnen verdienen met hun zelfgemaakte apps?

  “Geld met je app verdienen is niet onze belangrijkste drijfveer, maar we sluiten niet uit dat het kan. Je zult maar een gouden idee hebben dat door een bedrijf of organisatie wordt opgepikt. Waar het ons (en Apple) om gaat is dat iedereen moet kunnen leren programmeren op een simpele, leuke en intuïtieve manier. Swift biedt daarvoor het platform. Fun is belangrijk en ook het samenwerken met anderen. Niets mooiers dan samen met anderen je idee werkelijkheid zien worden. En als dat ook nog eens geld oplevert; helemaal prima.”

  Waarom worden werkzoekenden specifiek als doelgroep genoemd? Denk je dat mensen na het volgen van deze cursussen meer kans hebben op een baan?

  “De HAN gaat contact leggen met een aantal UWV’s, te beginnen hier in Gelderland, om te kijken of we omscholingstrajecten voor werkzoekenden kunnen aanbieden. Op dit moment is ICT-programmeur nog een ‘Kansberoep’ waarvoor scholingsbijdragen beschikbaar zijn. Daarnaast gaan we ook alle PABO’s informeren en kijken of we een maatwerktraject voor leraren in het basisonderwijs kunnen aanbieden. Dit worden dan zogenaamde train-de-trainer-sessies.”

  Waarom moeten mensen geld betalen voor de HAN-cursussen als ze via Apple ook een gratis online cursus kunnen volgen met hetzelfde materiaal?

  “Je kunt inderdaad thuis zelfstandig Apple Swift leren. Wat we echter in de praktijk zien is dat deze ‘thuis-studeerders’ na verloop van tijd afhaken. Vaak om praktische redenen, omdat ze bijvoorbeeld geen tijd hebben, maar vooral ook door het gemis aan begeleiding en interactie. Je bent voortdurend in je eentje ‘aan het klooien’ om het maar eens oneerbiedig te zeggen. Wij bieden begeleiding door Apple gecertificeerde docenten; dat zijn ervaren programmeurs en docenten. Die helpen direct als je vastzit, ook na de lessen online. Je hebt medecursisten die helpen en stimuleren en waarmee je in de groep gezamenlijk opdrachten moet doen en ideeën voor apps moet uitwerken. En dan is er de ‘fun-factor’; het is gewoon veel leuker om met een groep mensen te brainstormen en te praten over je ideeën en plannen voor je eigen apps.”

  Meer informatie over de HAN-cursussen en de gratis Apple cursus

  Meer informatie over de HAN één-maands cursus vind je hier, voor meer informatie over hun cursus van drie maanden klik je hier, en hier kan je alles lezen over de HAN cursus die acht maanden duurt.

  Heb je interesse om te leren werken met Swift, maar wil je het liever op je eigen houtje proberen, dan kan je hier terecht voor meer informatie en links naar het gratis lesmateriaal.

   

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img