More

  Column • FIFA 18, Anti-sporters en rages

  De lancering van FIFA 18 is door een aantal mensen die voor mainstream media schrijven aangegrepen om het weer eens over games te hebben, en om te laten zien hoe weinig ze er van (willen) begrijpen.

  Ellen van Gaalen opent haar stuk in het AD met: “Wekenlang telden kinderen de dagen af, tot gisteren eindelijk het razend populaire voetbalspel FIFA 18 te koop was. Maar volgende maand storten ze zich net zo makkelijk op een andere rage.”

  Een rage die al 24 jaar duurt

  Zou mevrouw Van Gaalen weten dat de FIFA-serie al sinds 1993 bestaat? Vier-en-twintig jaar, dat is best lang voor een hype waar kinderen zo op uitgekeken zijn. Ik moet nog maar zien of mensen over een kwart eeuw nog weten wat fidget spinners zijn, de rage waarmee Van Gaalen FIFA 18 vergelijkt.

  In het artikel komt ook ontwikkelingspsycholoog Steven Pont aan het woord. Hij zegt dat juist kinderen vatbaar zijn voor rages: “Ze zijn impulsief, omdat ze continu bezig zijn de wereld te ontdekken. Daardoor raken ze ook snel verveeld. Als ze te lang op één spel blijven hangen, missen ze andere dingen.” Deze opmerking is of uit z’n verband getrokken, of meneer Pont snapt ook niet veel van FIFA, want die game leent zich juist voor het steeds opnieuw spelen. Een heel jaar lang, totdat de nieuwe versie van FIFA uitkomt en de kinderen op het schoolplein het allemaal weer over de game hebben.

  Druk een punt

  Nog iemand die zich in de krant uit mag laten over zijn ongenoegen over games is ex-hockeyer Jacques Brinkman. In de sportsectie van de Telegraaf* schrijft hij een betoog over FIFA-spelers die verbonden zijn aan Nederlandse eredivisie teams, en het slechte voorbeeld dat ze zijn voor de jeugd. Brinkman noemt de e-sporters egoïstische anti-sporters, en laat de wereld nog maar eens weten dat games verslavend zijn en dat kinderen er minder van bewegen. Ook waarschuwt hij voor de blessures bij jonge kinderen die Brinkman om zich heen ziet die het gevolg zijn van, en ik citeer, “extreem gamen”.

  Ik vermoed dat zijn onderzoek naar het onderwerp e-sport net zo grondig is als de eindredactie op zijn stuk (dat met de nodige grammaticafouten en kromme zinnen geplaatst is). Of zou de voormalig hockey-international gewoon een beetje nijdig zijn dat voetbal al wél decennialang een eigen videogame heeft, maar ‘zijn’ sport niet.

  Minder onzin graag

  Van Gaalen en Brinkman mogen best dingen over games vinden, en dat mogen ze wat mij betreft ook in de krant zetten, ook als het niet positief is. Het enige wat ik hen vraag is om zich wat meer te verdiepen in het onderwerp voordat ze wat roepen. Dan bevatten hun stukken minder onzin, en dan kan ik eens ophouden met het schrijven van dit soort reacties.

  Tot slot wat positief tegengeluid: FIFA geeft kinderen en volwassenen vele uren speelplezier. En dat voor een fractie van de prijs van een seizoenskaart bij welke club dan ook. Spelers in de E-divisie spelen de wedstrijden namens hun team vanachter hun beeldscherm, zonder rellen, zonder hoge kosten voor de samenleving. Kijk, zo kan je games ook bekijken.

  * De column van Brinkman is alleen te lezen na registratie, of klik hier voor een foto van de column.

  Disclaimer: Control heeft een gratis FIFA 18 review-exemplaar ontvangen.

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img