More

  Game reviews • Hoe werkt Metacritic

  Control duikt in de wereld van reviews. Wat vinden de verschillende publishers, developers, journalisten, en platforms als OpenCritic en Metacritic over dit onderwerp.

  Voor deze reeks artikelen hebben we ook Metacritic benaderd. Zij verwijzen ons echter door naar hun FAQ. Voor het overzicht van de reeks zetten we in dit artikel toch kort uiteen hoe Metacritic werkt.

  Metacritic is een review aggregator, oftewel, ze verzamelen reviews van verschillende websites en komen op basis daar van uit tot een gemiddeld cijfer. In de FAQ valt te lezen dat medewerkers van Metacritic alle publicaties langsgaan en de score die is gegeven omzetten naar een score tussen 0 en 100. Geeft een reviewer geen cijfer, dan hangt Metacritic er alsnog een score aan, gebaseerd op de algehele indruk van de review.

  Ze coveren nagenoeg elke game die in de Verenigde Staten en andere engelstalige territoria uitkomen, zolang deze maar door meerdere publicaties worden gereviewed. Wel houden ze voor PC en mobiele games een slag om de arm, gezien het grote aantal games dat uitkomt, waardoor sommige titels aan de aandacht kunnen ontsnappen.

  Naar geheim recept

  Niet iedere review telt even zwaar mee. In de FAQ valt het volgende te lezen: “Bij het selecteren van de reviews is het ons opgevallen dat sommige reviewers betere reviews schrijven dan anderen. Daarnaast hebben sommige reviewers en/of publicatie meer aanzien en respect binnen de industrie. Om deze factoren weer te geven hebben we aan iedere publicatie een waarde toegekend, waarmee sommige publicaties zwaarder wegen in een Metascore.” Welke publicaties dit zijn en hoe dit precies werkt wil Metacritic niet bekend maken.

  Zodra er vier reviews zijn berekent Metacritic een gemiddeld cijfer. Hierbij worden alleen reviews van bepaalde publicaties meegenomen. In de FAQ valt te lezen dat Metacritic altijd op zoek is naar ‘nieuwe bronnen van kwalitatieve, goede geschreven reviews van door de industrie of collega’s gewaardeerde media’. Op basis waarvan de publicaties worden gekozen is echter niet bekend. Toen een grote en bekende Nederlandse website zich aanmeldden werden ze afgewezen. Reden: op de site worden niet alle games gereviewed. De lijst met ruim 450 outlets die voor games wel meetellen vind je hier.

  Eens gegeven blijft gegeven

  Als een cijfer eenmaal is genoteerd door Metacritic, dan passen ze ‘m niet meer aan.  Hiervoor staat in de FAQ het volgende: “Dit is een maatregel die we in 2003 hebben ingevoerd om reviewers te beschermen, omdat we merkten dat veel publicaties onder druk waren gezet om een hogere score te geven (of de review te verwijderen).” Ook wanneer duidelijk blijkt dat een review gewijzigd is om andere redenen, zoals in het geval van de Prey review van IGN, maken ze geen uitzondering. In dat geval had de IGN journalist na een patch het cijfer aangepast naar een 8, maar op Metacritic zal altijd de 4 blijven staan. Op de vraag of de maatregel uit 2003 in het veranderde landschap nog wel relevant is, wilde Metacritic niet reageren.

  Eerdere artikelen in deze serie:

  GAME REVIEWS • “VOOR INDIE TITELS IS NIET HET CIJFER, MAAR HET AANTAL REVIEWS BELANGRIJK”

  REVIEWS, ZEGEN OF ZUCHT?

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img