More

  Nordic Game • “Niemand weet nog wat een goede Twitch game is”

  Jamie Jackson is een artist die in het verleden heeft gewerkt aan de Colin McRae Rally serie, en muziek games als DJ Hero en Guitar Hero Live. Tegenwoordig is hij Creative Director van SlingShot Cartel, waarvan hij mede-oprichter is. Slingshot werkt met een team van vier medewerkers en vijf freelancers aan The DRG Initiative, een third person, team-based shooter speciaal ontworpen voor Twitch.

  “Niemand weet nog wat een goede twitch game is,” zegt Jackson tijdens zijn sessie op de Nordic Game Conference. “De meeste games die groot zijn in e-sports zijn niet speciaal als e-sport ontworpen, maar als een gewone entertainment game.” Hij is er echter van overtuigd dat Twitch steeds belangrijker wordt: “Toen YouTube opkwam zeiden veel mensen dat het kijken naar andermans filmpjes niet zou werken, maar tegenwoordig spenderen de kinderen van mijn vrienden uren aan videos van mensen die Minecraft spelen.” Jackson gelooft dat Twitch nog belangrijker wordt en The DRG Initiative wordt speciaal voor dit medium gemaakt. Voor het ontwerp kijken ze niet alleen naar gamers, maar ook naar de rol van de toeschouwers en de broadcasters.

  The Hunger Games

  The DRG Initiative speelt zich af een toekomstige versie van de aarde waar diverse facties vechten om de macht. Vergelijkbaar met de The Hunger Games, en door permadeath net zo ‘unforgiving’. Twee teams van spelers vechten het uit in de arena, terwijl iedereen via Twitch live mee kan kijken. De kijkers zijn echter niet alleen toeschouwer, ze hebben ook invloed op de game. Via het Twitch chatsysteem bepalen ze welk team dingen als munitie of een health pack krijgt. Een en ander wordt geleid door de broadcaster, die net als een host van een televisieshow de boel van commentaar voorziet, maar ook deze persoon heeft invloed op het spel.

  De broadcaster wordt door SlingShot de game master genoemd. De rol is vergelijkbaar met een dungeon master in Dungeons & Dragons. De game master bestuurt de drones die in de arena rondvliegen en die dienen als Twitch camera. Hij of zij kan de drones besturen en tussen de verschillende camera’s schakelen voor de live stream. De drones hebben ook zoeklichten en als iemand in een donker hoekje zit te snipen, kan de game master het felle licht gebruiken om de sniper te ontmaskeren.

  Ieder nadeel heb zijn voordeel

  De game master is ook de persoon die de kijkers de kans geeft de game te beïnvloeden. Welk team krijgt de volgende ammo-drop of een health pack? Om de game gebalanceerd te houden heeft ieder van deze voordelen ook een nadeel. Zo wordt ammo ingevlogen door een helicopter met een groot zoeklicht, zodat iedereen weet waar de munitie door het winnende team opgehaald moet worden. Een flinke tegenvaller in een game waar je het liefst onzichtbaar blijft voor je tegenstander.

  Volgens Jackson heeft de manier waarop The DRG Initiative is ontworpen ook gevolgen als er niet wordt gespeeld: “Teams willen de stem van de toeschouwers, ze zullen daarom ook buiten de game om veel actiever zijn in het opbouwen van hun achterban. Dat zie je ook gebeuren bij de rijders van de Formula E – de Formule 1 voor elektrische auto’s – waar mensen met de app kunnen kiezen wie er in de race een boost krijgt.”

  SlingShot Cartel heeft al vroeg in het proces zowel professionele e-sporters als gewone spelers gevraagd om de game te testen. Maar ze leren niet alleen van de mensen die de game spelen. “Nodig Twitchers en YouTubers uit om mee te denken,” zegt Jackson, “We denken vaak te weten wat mensen willen en wat werkt, maar het is beter om anderen bij de ontwikkeling te betrekken en te vragen wat zij vinden.”

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img