More

  Werken als freelance artist: “Veel klanten hebben geen idee hoeveel art waard is”

  Artist Brenda van Vugt kon na haar studie niet gelijk een baan vinden en ging daarom als freelancer aan de slag. Ze kwam er achter dat veel klanten geen idee hebben hoeveel art waard is.

  Net als veel andere artists ben ik vreselijk chaotisch en daarom leek freelance werk me helemaal niks. Vaste banen liggen echter niet voor het oprapen, dus ik probeerde het toch. Je doet met freelance werk namelijk vaak veel ervaring en contacten op. Ik begon met het bezoeken van evenementen zoals Control Conference, Gamescom en netwerkborrels en presenteerde mezelf als werkzoekende artist. Mijn portfolio had ik altijd bij me op mijn smartphone. Ook hield ik de online games en art communities in de gaten en praatte ik veel met andere artists.

  Via via een eerste klus

  Na twee maanden werd ik door iemand die ik op op Control Conference had leren kennen getipt over een freelance klus. Lukas Ansteeg wilde een Kickstarter voor Ludoversity opzetten en hij had hiervoor art nodig. Hoewel bij de meeste freelance opdrachten een prijs wordt bepaald aan de hand van het gevraagde werk, had ik hier te maken met een bijzonder geval. Lukas had een bescheiden bedrag bij elkaar gespaard en ik moest zelf bepalen hoeveel werk ik hiervoor wilde doen. Ik heb andere artists geraadpleegd en ik kwam er achter dat veel van hen dit een moeilijke kwestie vinden. Sommige ervaren artists verdienen royaal, maar veel beginnende artists werken voor te weinig geld.

  Ervaring en contacten of geld

  Mijn conclusie was dat een eerlijk uurtarief voor de beginnende artist rond de €30-€45 exclusief BTW ligt, dat je moet inschatten hoeveel tijd je voor je opdracht nodig hebt, inclusief feedback en aanpassingen, en dat je goed moet communiceren over de aard van de prijs en alle afspraken schriftelijk moet vastleggen. Helaas hebben veel klanten geen idee hoeveel art eigenlijk waard is, en er is ook nog eens veel concurrentie. Als je denkt dat je met een opdracht die niet goed betaalt wél dingen kan leren of goede contacten opdoet, dan moet je als qua prijs soms wat water bij de wijn doen. Dat betekent niet dat ik gratis werk of afzetterij toejuich, je moet altijd op je hoede blijven en om hulp vragen als je twijfels hebt over een opdracht(gever). Het is overigens helemaal niet erg als je in het begin naast je art ook nog een andere bron van inkomsten nodig hebt. Zo woonde ik nog thuis en had ik een bijbaantje op zaterdag.

  Meer werk dan gedacht

  Met al die informatie in mijn achterhoofd ben ik begonnen aan mijn werk voor Ludoversity. Voor het afgesproken bedrag besloot ik ongeveer twee weken te werken. Dit is uiteindelijk wat uitgelopen, omdat ik het werk had onderschat. Voor een eerste opdracht vond ik de samenwerking erg fijn en het tekenen van deze nieuwe stijl was een leuke uitdaging. Bovendien was Lukas een oprechte klant en vond ik het een superleuk project. Dit maakte het allemaal meer dan goed.

  Al het beeld bij dit artikel is werk van Brenda van Vugt.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img