More

  LOI verwijdert cursus na vragen Control

  Opleidingsinstituut LOI heeft een cursus game designer van de website gehaald na kritische vragen van Control Magazine. Zo wilde Control weten of de cursus niet wat achterhaald was gezien de gebruikte software en de tien jaar oude literatuur die diende als lesmateriaal.

  Het aanbod

  De cursus is voorlopig offline, daarom maken we gebruik van screenshots van de oude pagina. De cursus game designer was bestemd voor iedereen met interesse in het ontwerpen en maken van computergames. Het traject duurde vier maanden met een geschatte tijdsinvestering van acht uur per week. Het programma bestond uit negen hoofdstukken. Ieder hoofdstuk werd afgesloten met een inzendopdracht en als eindopdracht stuurde de cursist een game in. Na afronding van de cursus kan de deelnemer eigen games ontwerpen en vormgeven, aldus de LOI-website.

  Al hun opleidingen, waaronder ook deze cursus, staan volgens LOI continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ze werken samen met brancheorganisaties en beloven professionele begeleiding van topdocenten met ruime ervaring in het werkveld.

  Lesmateriaal

  Om de cursus te volgen had je een computer nodig met verouderde specs. In de proefles valt te lezen dat de cursus gebruik maakte van twee lesboeken: ”Fundamentals of Game Design”, Ernest Adams & Andrew Rollings, (2007) en ”Games ontwerpen met Game Maker”, Mark Overmars en Jacob Habgood (2007).

  De cursist kreeg geen diploma, maar het volgen van de cursus gaf wel vrijstelling voor de module Game design binnen de LOI opleiding HBO Communication and Multimedia Design. Een opleiding die geaccrediteerd is door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

  Oud maar nog prima te gebruiken

  Reden voor Control om contact op te nemen met de LOI, want waarom zulke oude specs en wie zijn die topdocenten? Wij spreken in eerste instantie telefonisch met hun woordvoerder Jan Jelle Bouma. Hij ziet niet direct een probleem in het gebruiken van oud lesmateriaal. Wel geeft hij aan dat er gewerkt wordt aan een nieuwe versie van de cursus. Wie de oude cursus heeft samengesteld, wie er bezig is met de nieuwe cursus, en wie de topdocenten zijn wil hij niet vertellen wegens privacy redenen. Hoewel er te lezen valt dat de LOI samenwerkt met brancheorganisaties, is er voor deze cursus geen samenwerking geweest met een overkoepelende organisatie.

  Wanneer we enkele dagen later schriftelijk antwoord krijgen op onze vragen blijkt dat de LOI de cursus van de website heeft verwijderd. Bouma geeft aan dat de opleiding al sinds enkele maanden niet meer af te nemen was, maar per ongeluk nog wel op de website stond. Hij blijft er bij dat het lesmateriaal nog prima voldoet: “De cursisten krijgen versie 7.0 van Game Maker; dat is de laatste versie die correspondeert met het boek (dat nog steeds verkrijgbaar is). Er is nog een latere versie van de software (8.1), maar die sluit niet aan op het boek. Overigens wordt de in deze software gebruikte taal (GML) ook in de nieuwste versie (Game Maker Studio) gebruikt.”

  Wat zeggen de auteurs

  Control vroeg zowel Ernest Adams als Mark Overmars of hun boeken nog bruikbaar zijn voor een dergelijke cursus. Adams: “Hoewel het boek een goede introductie is, is de 2007 editie vervangen door latere edities waarin de vele wijzigingen die in de industrie hebben plaatsgevonden zijn verwerkt. Het oude boek behandelt niet het ontwikkelen voor touchscreen of mobiele apparaten, en ook niet de nieuwe businessmodellen die de industrie nu gebruikt om games te verkopen. De cursus zou eigenlijk de derde editie van het boek uit 2013 moeten gebruiken.”

  Mark Overmars zegt: “Het boek bij de cursus is de vertaling van het boek The Game Maker’s Apprentice. Voor zowel de Engelse als de Nederlandse versie geldt dat deze gebaseerd zijn op versies van GameMaker die niet meer door YoYo Games geleverd of ondersteund worden. Ze zijn ook niet compatible met de recente versies van GameMaker Studio.” Overmars merkt verder op dat het bij de cursus gaat om het maken en ontwerpen van games, niet het leren van GameMaker: “Als iemand GameMaker Studio wil leren gebruiken dan is deze cursus en het boek volgens mij niet erg geschikt.”

  Hobby of beroep

  Of de cursisten professioneel aan de slag kunnen na het volgen van de cursus weet LOI-woordvoerder Bouma niet: “De cursisten kunnen spellen ontwerpen en een eenvoudige eerste ontwikkeling van een game doen. Of ze daarmee aan de slag kunnen bij een game-ontwikkelaar is niet aan ons om te beantwoorden. Daarbij is ontwikkelen natuurlijk sowieso een vak apart en wordt er in de praktijk ook een variatie aan gameontwikkelplatforms gebruikt.” Het is opmerkelijk dat hij het niet aan de LOI vindt om te bepalen of mensen met de kennis aan de slag kunnen bij een ontwikkelaar. Je mag van een opleider toch verwachten dat zij weten of en hoe hun lesmateriaal aansluit bij de praktijk.

  Op vragen over aantallen cursisten, doorstromers, aantal ingeleverde eindopdrachten, afgegeven certificaten en dergelijke wil Bouma geen antwoord geven. Dit omdat hij de concurrentie niet wijzer wil maken door inzicht te geven in hun cijfers.

  De nieuwe cursus

  De nieuwe cursus is volgens Bouma wezenlijk anders zijn dan de cursus die tot voor kort werd aangeboden: “De nieuwe module is volledig gericht op game design en niet op development. Het ‘ontwikkel’-deel is eruit, mede omdat de cloud- ontwikkelingen elkaar op dat front héél snel opvolgen. De nieuwe cursus bevat geen specifieke software en komt naar verwachting in april 2017 beschikbaar.” Zijn opmerking over ontwikkelingen die elkaar heel snel opvolgen lijkt tegenstrijdig met zijn overtuiging dat een cursus die gebruikt maakt van tien jaar oud lesmateriaal, en die voor het laatst in 2012 is herzien, tot voor kort nog gewoon voldeed.

  Verwachtingen en realiteit

  Dat een organisatie als LOI inspringt op de populariteit van game-opleidingen is te verwachten. Aanbod leveren voor de grote vraag betekent tenslotte een rinkelende kassa. Dat je met het volgen van de cursus een game kan leren maken klinkt leuk, maar sluit de realiteit aan op de verwachtingen van cursisten? Begrijpen geïnteresseerden dat ze met deze cursus niet verder komen dan het hobby niveau of verwachten ze skills te leren waarmee ze een baan in de game-industrie kunnen vinden? De vrijstelling van een module binnen een HBO-opleiding suggereert een bepaald professioneel niveau.

   

  Reacties van het ministerie van OCW en NVAO

  Het ministerie van OCW liet in een telefoongesprek weten dat zij voor erkenning van HBO-opleidingen afgaat op de accreditatie van de NVAO, maar dat het ministerie zelf ook toetst of de leraren van voldoende kwaliteit zijn en op doelmatigheid. Bij de NVAO hebben we de vraag neergelegd of het mogelijk is om binnen een geaccrediteerde opleiding vrijstelling te geven voor een cursus die gebruik maakt van verouderd lesmateriaal. Ondanks herhaaldelijke verzoek hebben we nog geen reactie mogen ontvangen. Mocht een reactie alsnog volgen dan zullen we deze aan dit artikel toevoegen.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img