More

  Gamious verruilt Amsterdam voor Haarlem én wordt huisbaas

  Gamious is verhuisd naar Haarlem en zoekt bedrijven die een ruimte bij hun op kantoor willen huren. Heeft Haarlem er binnenkort een nieuw bedrijfsverzamelgebouw voor games bij? Control vroeg het Pim Bouman, CEO van Gamious.

  Waarom is de keuze op Haarlem gevallen? Was er in het gebouw in Amsterdam geen ruimte?

  In het gebouw in Amsterdam was er in principe wel ruimte, maar naast de benodigde verbouwingskosten die dit zou meebrengen wilde de eigenaar alleen ‘grote’ huurders. Daarnaast zou per 1 september meer dan de helft van het pand door een ROC gaan worden gevuld, en hebben eigenlijk alle startups besloten het pand te verlaten. De omgeving Delflandplein was verder niet al te inspirerend.
  We zijn toen op zoek gegaan naar een andere ruimte, in eerste instantie in Amsterdam, maar we merkten dat de markt en dus ook de prijzen al redelijk overspannen beginnen te raken. Mijn broer Jos en ik wonen allebei in Haarlem en vonden bij toeval dit pand. Het is eigenlijk nooit van te voren de bedoeling geweest om een gamedevhub op te zetten, maar de locatie van het pand (in centrum, naast station) en deze verdieping lenen zich er goed voor. Veel verschillende en afsluitbare ruimtes, perfect voor deze opzet.

  Gamious kantoor

  Waarom willen jullie nu ook de rol van ‘huisbaas’ op je nemen?

  De rol van huisbaas is enigszins uit nood geboren, de huur voor de hele etage wilden we niet zelf ophoesten. En voordat we de stap maakten hadden we bij een aantal partijen gepolst of ze mee wilden doen. Dus het risico is beperkt.

  Is het alleen een kwestie van samen een kantoor delen of gaan jullie als Gamious jongere developers ook helpen?

  De belangrijkste meerwaarde voor elke developer die hier zit en die hier zou willen komen moet de aanwezigheid van andere developers zijn, en een prettig en professioneel werkklimaat. De gamesmarkt is al pittig genoeg en het delen van kennis, netwerk en kunnen samenwerken aan projecten is een grote plus. Even snel kunnen sparren en feedback vragen is zó waardevol en dat kun nu makkelijk. De partijen die er nu zitten willen net zo hard kunnen profiteren van de komst van nieuwe mensen als andersom.

  Daarnaast faciliteren we best veel. We hebben een mooie ‘representatieve’ vergaderruimte waar iedereen gebruik van kan maken, een speciaal Twitch-hok, een cool presentatie zaaltje inclusief acht oude bioscoopstoelen en groot scherm – dat bijvoorbeeld voor belangrijke presentaties geleend kan worden- een retro gamecorner met banken, en er komt waarschijnlijk een ruimte voor playtesting. Verder zijn er twee keukens en een prima internet verbinding.

  We gaan niet actief coachen, daar zijn we zelf te druk voor en we willen niet dat dit ten koste gaat van onze focus. Ik kan me wel voorstellen dat we jonge devs die met een mooi project bezig zijn aan een werkplek kunnen helpen als ze het zelf nog niet kunnen betalen.

  Gaan jullie op andere gebieden samenwerken?

  Ongetwijfeld gaan er leuke initiatieven komen. Ik verwacht dat er ook dingen georganiseerd worden, mede-huurders zijn meer dan welkom hierin de lead te nemen. Het is bijvoorbeeld een prima locatie om eens een playdev club van Adriaan de Jongh te hosten.

  Is er ook aansluiting/samenwerking met andere Haarlemse bedrijven?

  Yes, toevallig komt iQU per 1 september op een andere verdieping in dit pand te zitten. Prima om zulke buren te hebben natuurlijk. Iceberg Interactive kennen we ook goed, en sowieso zitten er vrij veel mediabedrijven (tijdschriften, TV, etc.) in Haarlem. Volgens mij is het voor dat soort partijen handig om langs te komen en dan direct meerdere developers te kunnen spreken.

  Wat zijn de kosten ongeveer en voor hoe lang leggen bedrijven zich vast?

  Voor losse werkplekken bedragen de kosten 100 euro per maand. Eigen kantoren zijn beschikbaar vanaf 250 euro, en dat loopt op naarmate er meer mensen in komen te zitten. De contracttermijn is voor de langere termijn. We willen commitment en niet teveel administratieve rompslomp. Het is voor ons belangrijker om mensen te vinden waarmee we een klik hebben en die waarde toevoegen, dan dat we proberen extra huur te innen. Kwaliteit boven kwantiteit dus.

  Wat moeten bedrijven zelf nog regelen?
  We hebben best nog wel wat bureaus over, en de tapijttegels liggen ook al klaar. Die moeten ze wel zelf leggen!

  Als dit slaagt, is er dan interesse in uitbreiding of misschien vestigingen elders in het land?

  Nee hoor, dit is toevallig ontstaan uit eigen behoefte aan kantoorruimte. We vinden het erg leuk en goed om in een verzamelpand te zitten met andere bedrijven uit de game-industrie. De voordelen van een gamedev-hub zijn evident. Uiteindelijk zullen er in de meeste grote steden wel devhubs ontstaan, als ze er al niet zijn.

  Verdient Gamious wat aan de andere huurders?

  Nee, hoe vol het pand ook zal zijn, wij blijven een substantieel gedeelte van de huur voor onze rekening nemen.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img