More

  Nordic Game: De invloed die Joel Green had op het maken van That Dragon, Cancer

  Josh Larson is mede-oprichter, designer en developer bij Numinous Games. Samen met Ryan Green, Amy Green en anderen maakte hij That Dragon, Cancer. Deze game draait om het verhaal rondom de ziekte en het overlijden van Joel Green, het zoontje van Ryan en Amy. Tijdens Nordic Game vertelde een emotionele Larson over de invloed Joel op hem als game maker heeft gehad.

  Voordat Larson Joel had ontmoet was hij een formalistische game designer. Hij wilde games optimaliseren. Hij dacht aan 2D, 3D en andere technische zaken. Zijn ontmoeting met Joel veranderde zijn kijk op games. Joel kon niet veel. Zijn vocabulaire was heel beperkt en gedurende zijn ziekte verloor hij verschillende malen zijn loopvermogen, om daarna keer op keer weer opnieuw te moeten leren lopen. Larson dacht plots in ervaringen en emoties en niet meer in procedures en mechanics.

  De avond en nacht voor de herdenkingsdienst voor Joel stelden Larson en een aantal anderen een video samen van de kleine jongen en zijn favoriete dingen. Joel hield van honden. Ze beseften hoeveel ze hem misten en daarmee veranderde ook hun visie voor de game. That Dragon, Cancer moest niet alleen een verhaal worden over verdriet en verlies. De game moest draaien om hun liefde voor Joel.

  Die veranderde visie had gevolgen voor de game. Er was een scene waarin de Greens verteld wordt dat Joel terminaal is. Je zag Ryan en Amy en kon hun gedachten horen terwijl ze dit vreselijke nieuws verwerkten. Joel kwam hier niet in voor. Dat voelde vreemd, omdat de game om Joel draaide. Ze schrapten hun eerste idee en maakten een nieuwe scene, waarin Joel in de wachtkamer met een hond speelt, terwijl zijn ouders op de artsen wachten.

  Enige tijd na het overlijden van Joel lieten ze zijn oudere broer een stukje van de game spelen. Hij blaast in de microfoon en door de koptelefoon klinkt de aanstekelijke lach van Joel. Hij begint ook zelf te lachen. Keer op keer. Het maakt hem blij dat hij de vrolijkheid van zijn kleine broertje weer kan horen. Larson: “Dat heeft niets te maken met dingen al physics. Sommige mensen zeggen daarom dat That Dragon, Cancer geen game is, maar die mensen kenden Joel niet.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img