More

  Erasmus Universiteit biedt gratis cursus over serious games aan

  De mediawetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een nieuwe Massive Online Open Course (MOOC) samengesteld. Mensen kunnen hiermee leren wat serious games zijn, hoe ze werken en waarom sommige serious games wel effect hebben en andere niet. Control sprak met prof. dr. Jeroen Jansz, bedenker en maker van de cursus.

  De MOOC over serious gaming is te volgen via Coursera, een educatie-platform dat in 2012 werd opgericht door twee professoren van de Amerikaanse Stanford-universiteit. Het platform werkt samen met universiteiten van over de hele wereld om gratis online-cursussen aan te bieden. De cursus over serious gaming heeft als voornaamste doel het delen van de kennis die de Erasmus Universiteit in huis heeft.

  Vanuit de achtergrond van het opleidingsinstituut is er bewust gekozen voor een Rotterdams tintje, waarbij in een van de modules vertegenwoordigers van &Ranj, Vstep en Organiq aan het woord komen. Voor de voorbeelden van serious games door de gehele cursus heen is breder gekeken dan alleen de havenstad.

  MOOC Serious gaming Ranj

  De cursus bestaat uit zes modules. Elke module opent met een introductie van Jansz en zijn collega Mijke Slot. Daarna bespreken zij met hun medeonderzoekers onderwerpen zoals spel en spelen, simulatie en overtuigingskracht. Naast onderzoek gedaan door de Erasmus Universiteit wordt er onderzoek van andere universiteiten uit binnen- en buitenland besproken.

  De modules hebben elk vijf tot zeven video’s van ieder vijf tot acht minuten die het geheel verduidelijken. Tijdens de video’s moeten cursisten vragen beantwoorden over de geleerde materie. Personen die geen behoefte hebben aan het testen van de opgedane kennis kunnen dit deel overslaan.  Het volgen van de modules kan ik elk temp, waar en wanneer dan ook. Jansz: “Een van de deelnemers is lang onderweg naar en van het werk. Die vliegt dus door het materiaal heen.”

  Doelgroep voor de MOOC zijn mensen die meer willen weten over serious games en de mogelijke toepassingen, zoals mensen uit de gezondheidszorg, het onderwijs en bedrijfsleven. De cursus staat nu twee weken online en de achtergrond van deelnemers is gevarieerd, van student tot professional, en afkomstig uit de hele wereld. Een ding hebben ze gemeen: het opleidingsniveau is hoog, maar dat is volgens Jansz vaak het geval bij Coursera.

  Hoewel de cursus verschillende soorten serious games bespreekt – waaronder games gemaakt voor personeel in de gezondheidszorg – zijn health games bewust buiten beschouwing gelaten. Daar heeft Coursera een aparte cursus over.

  MOOC Serious Gaming Jansz

  Om de volledige cursus te volgen moet je je via Coursera aanmelden. Daar is te lezen dat aanmelden mogelijk is tot 7 mei, maar hier is geen specifieke deadline voor. Een voorproefje van een van de modules is hier te zien. De cursus is volledig gratis te volgen. Wil je een certificaat ontvangen, dan bedragen de kosten daarvan €43.

  Beeld bovenaan de pagina door Funk-E Rotterdam. Overige beeld betreft momentopnames uit de MOOC.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img