More

  Zelfkritiek, Star Wars en harde cijfers op Control Conference

  Het was even slikken voor de bezoekers van de Main Conference, zeker het deel beginnende developers. Rami Ismails talk was precies zo ‘brutal’ als hij had aangekondigd. “You stand no chance”, stond letterlijk op een van zijn eerste slides.

  AL-DSC01836-Rami-YOU-STAND-NO-CHANCE

  Ismail schetste woensdag de moeilijke situatie voor startende indies, met tal van overtuigende voorbeelden waarom de kans op succes extreem klein is. En hoewel hij dat later enigszins relativeerde, verliet menig jonge developer de zaal met een stevig toegenomen realiteitszin.

  Rami-Ismail-robinvanderploeg-2500-1

  De dag was al begonnen met de ‘Indiepocalypse’-presentatie van SteamSpy-founder Sergey Galyonkin. Hij had zijn data had losgelaten op de kansen van indies op Steam –na het overlijden van de mobiele markt voor premium games, de laatste veilige haven. Kort gezegd: ook in deze markt is de kans op succes klein –vooral voor startende studio’s– maar van een instorting wilde Galyonkin niet spreken.
  Nog een verhaal op ieders lippen: de moedige en openhartige talk van Jeroen van Hasselt. Na ruim twee jaar keihard werken verkocht ‘zijn’ The Flock niet meer dan 3.000 exemplaren, staat de Metacritic-score op 33 en is de playerbase zo goed als dood. Van Hasselt overkwam het slechtst denkbare scenario en je kunt niet anders dan bewondering hebben voor het feit dat hij die ervaring wil delen met de rest van de development community.

  De slotdag van het congres, de Applied Games Summit, opende eveneens met een harde boodschap: de werkgelegenheid in de Nederlandse gamesindustrie is in de afgelopen jaren nauwelijks toegenomen. DGG’s Christel van Grinsven presenteerde de voorlopige resultaten van de Gamesmonitor, het onderzoek van onder andere TNO op basis van cijfers van Control en DGG. Stond de teller in 2012 op 3.000 banen, de laatste telling komt niet verder dan 3.130.

  Wel is het aantal bedrijven sterk gestegen, van 330 naar 455. Veel kleine start-ups dus, waarvan het overgrote deel een omzet maakt van minder dan 100 duizend euro. De cijfers roepen tal van vragen op, niet in de laatste plaats over het aantal gamesstudenten in Nederland.

  Belangrijke kanttekening bij het onderzoek: we hebben de “verborgen gamesindustrie” niet in kaart kunnen brengen. Dus de game designers, artists en developers werkzaam voor defensie, interactieve reclamebureaus, ziekenhuizen en tal van andere branches zijn niet meegeteld.

  (De definitieve en complete resultaten worden binnenkort gepresenteerd)

  Ook Little Chicken’s co-founder Tomas Sala hield een opvallend stevige speech, waarin hij applied game developers opriep niet te blijven steken in experimenteren en beter na te denken over de verkoopbaarheid en houdbaarheid van toegepaste games.

  Het was daarbij mooi om te zien hoe Sala diverse keren refereerde aan concurrent Grendel Games als een voorbeeld van hoe het moet.

  Sala

  Het was dus lang niet allemaal ‘doom & gloom’ wat Control Conference zijn bezoekers voorschotelde. Zo waren er de inspirerende talks van hyper-getalenteerde artists als Edvige Faini (Final Fantasy XV, Rise of the Planets of the Apes), Casper Konefal (Dragon Age-serie) en Eric Felten (The Division, Star Citizen).

  edvige

  Tal van design talks trokken volle zalen, met in het bijzonder die van Nuovo Award-winnaar Daniel Benmergui.

  Er was het nerdtastic gesprek tussen Monobanda’s Niki Smit en de uit LA overgevlogen Justin van der Lek. Wellicht Neerlands meest succesvolle VFX artist ooit, die zijn jongensdroom zag uitkomen en nu werkt aan Star Wars Episode VII.

  niki-justin

  Industrie-icoon Ian Livingstone had een prachtig verhaal over zijn legendarische carrière en zijn geslaagde strijd om het Britse onderwijs te hervormen.

  IanL

  En… we stoppen maar, anders verzandt dit artikel in één lange opsomming. Belangrijk om te weten: de conferentie telde in totaal 57 sessies en het grootste deel daarvan plaatsen we binnenkort online. We zijn er dus nog lang niet over uitgesproken.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img