More

  GDC Europe 2015 • Double Fine programmeur: "Help, ik ben een lead!"

  Oliver Franzke werkt bij Double Fine als Lead Programmer voor Broken Age. Zelf heeft hij de stap van gewoon programmeur naar lead als lastig ervaren. Om het anderen makkelijker te maken deelt Franzke op GDC Europe hetgeen hij heeft geleerd.

  Veel bedrijven benoemen leads zonder ze verder te ondersteunen met training of boeken. Ineens kwam Franzke op kantoor en was manager van een groep mensen, maar daarvoor waren zijn skills als programmeur nutteloos. Om te bedenken hoe hij dit aan ging pakken dacht hij aan de managers die hij had gehad en wat hij als fijn en als vervelend had ervaren.

  Blije teams
  Als lead moet je allereerst zorgen dat het team vertrouwen in je heeft. Communiceer professioneel, wees niet sarcastisch, roddel niet, behandel mensen met respect en laat zien dat je om ze geeft. Wees benaderbaar en betrouwbaar. Een goede lead zorgt voor een blij team waarin mensen zich gewaardeerd voelen. Maak plannen en deel die met je team, zodat zij de doelen en visie ook kennen. Ondersteun je mensen en regel de benodigde tools en andere zaken die ze nodig hebben om succesvol te zijn.

  Maar hoe zit dat dan met je eigen werk, in het geval van Franzke programmeren? Op het moment dat je lead wordt ís lead zijn en leiding geven je baan. Zaken als programmeren komen op de tweede plaats en zullen minder dan vijftig procent van je tijd beslaan. Leer te delegeren. Laat mensen zelf taken kiezen, dan zijn ze bezig met iets dat ze leuk vinden. Pak niet alles wat overblijft zelf op, dan loop je over. Het is jouw taak om dat te verdelen. Zorg ervoor dat werk rouleert. De afwisseling zorgt voor blije mensen, maar ook voor een team met brede kennis en ervaring. Delegeer niet alleen werk, maar ook inhoudelijke vragen. Laat zien dat je hen deze vragen toevertrouwt.

  Broken-Age
  Communiceren
  Kunnen communiceren is de belangrijkste skill voor een lead. Leer luisteren, dat is belangrijker dan praten. Wat hierbij helpt is het stellen van open vragen. Daarmee nodig je je gesprekspartner uit tot meer dan een ja of nee. Vraag wat ze denken van een bepaalde feauture en hoe lang duurt het om deze te implementeren. Dat klinkt een stuk sympathieker dan zeggen dat er een feature wordt toegevoegd en vragen of implementeren daar van lukt in de volgende sprint. Actief luisteren helpt bij het voorkomen van misverstanden. Herhaal hetgeen wat de persoon tegenover je net heeft gezegd in je eigen woorden, zodat je zeker weet dat jullie hetzelfde bedoelen. Is er sprake van miscommunicatie, verhelp dat dan zo snel mogelijk.

  Doe een op een meetings om de mensen in je team goed te leren kennen. Franzke volgt hier zelf een maandelijks schema voor. Hij weet dat de druk om deze meetings over te slaan soms groot is, maar daar geeft hij niet aan toe. Wel worden ze soms wat korter. Het is belangrijk om de meetings te houden op een plek waar vrijuit gepraat kan worden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand vertrouwelijke dingen hoort. Heb volledige aandacht voor de persoon en wees niet afgeleid door email of andere berichten. Bevestig na de meeting de afspraken die zijn gemaakt.

  Weet wat je team aan het doen is. Hou niet alleen de voortgang van je eigen werk bij. Praat met het team en de producer. Als je problemen snel opspoort kan je ze makkelijker verhelpen.

  Broken Age

  Feedback en kritiek
  Kritiek leveren is niet leuk, maar wel nodig. Stel iemand in je team maakt de build steeds stuk, ondanks dat je hebt gezegd dat ze dingen eerst lokaal moeten testen. Daar moet je iets aan doen. Spreek ze niet ten overtaan van anderen aan. Roep de persoon apart, show empathie en ga niet dreigen met dingen als ontslag. Kijk of je uit kan vinden wat er aan de hand is, misschien iets in het privéleven? Schrijf afspraken op en stuur ze later in een email. Hou vinger aan de pols en help de persoon.

  Complimenten geven wordt nog wel eens vergeten door nieuwe leads. Die focussen vaak op dingen die mis gaan. Heb je wat vriendelijks te zeggen, doe dat dan juist wel zodat anderen het kunnen horen. Schrijf alle goede dingen die gedurende de week gebeuren op en neem het mee in de wekelijkse meeting.

  Practice makes perfect
  Het groeien in de rol van lead is niet makkelijk, maar wel te doen. Franzke raadt mensen aan om een mentor te zoeken. Liefst iemand binnen het eigen bedrijf of anders iemand binnen de industrie die je hoog hebt zitten. Alleen maar boeken lezen en naar dit soort praatjes gaan is volgens hem niet voldoende. Het is een kwestie van heel veel oefenen. Een van de dingen die Franzke helpt is een opmerking die hij Insomniac’s Engine Director Mike Acton ooit hoorde maken: “Vindt uit wat niet werkt en doe daar minder van. Vindt uit wat wel werkt en doe daar meer van.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img