More

  E3 2015: Beyond Eyes, hoe een Nederlandse indie op het E3-podium van Microsoft belandde

  Oorspronkelijk zou Sherida Halatoe van Tiger & Squid alleen de PC versie van Beyond Eyes maken. Nog geen half jaar later staat zij als een van vier indie developers op het grote podium tijdens de E3 persconferentie van Microsoft. In een interview met Control vertelt ze hoe dat is gelopen.

  De plek op het podium heeft Halatoe mede te danken aan publisher Team 17. Eind vorig jaar namen zij Beyond Eyes en nog een aantal andere indie games onder hun hoede en klopten aan bij Microsoft. In eerste instantie zou Team 17 de console port van de game zelf doen, maar ze vroegen Halatoe om daar toch nauwer bij betrokken te zijn. Die verhuisde prompt naar de UK om zich bij de developers van Team 17 te voegen. In januari leverden ze een demo op voor Microsoft en dat bezorgde Beyond Eyes een plaatsje op de longlist van 80 games die kans maakten op een plek op de Microsoft-stand tijdens E3. Zo’n drie weken voor de beurs kregen ze bericht dat Phil Spencer had besloten dat er tijdens de persconferentie een speciaal indie-segment kwam en dat Beyond Eyes een van de uitverkoren games was. Uitverkoren door hoofd van de Xbox-divisie Phil Spencer zelf, die Halatoe persoonlijk heeft verteld dat hij groot fan is van de game.

  Plots kwam alles in een stroomversnelling. Vluchten moesten worden omgeboekt, want Halatoe werd al op de vrijdag vóór E3 in Los Angeles verwacht voor repetities en een heuse mediatraining. Daar leerde ze in rap tempo hoe ze zich op een podium moet gedragen en hoe om te gaan met lastige vragen van journalisten. De plek op de stand heeft Beyond Eyes uiteindelijk niet gekregen, maar Halatoe heeft — naast het spotlight tijdens de persconferentie — wel een eigen Microsoft meeting room, als enige indie tussen alle grote titels. Daar staat ze gedurende de hele beurs een stroom aan journalisten te woord. Hier voelt ze zich wel een beetje schuldig over, want thuis in de UK cruncht het team er vrolijk op los om Beyond Eyes af te krijgen voor een release deze zomer.

  Na de launch van de game verhuist Halatoe weer terug naar Nederland en gaat ze aan de slag met haar nieuwe game. Daar is ze eerder deze week met haar vriend aan begonnen, hij van uit huis en zij vanuit de LA. De eerste ruwe prototypes zijn al in de maak. Of dat haar in de komende jaren weer een plek op het Microsoft podium oplevert is nu nog een vraag, maar de platformhouder uit Redmond heeft wel bij voorbaat interesse getoond in het toekomstige werk van Halatoe.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img