More

  Control Industry Award • Nominatie: Lethal League van Team Reptile

  [well]

  Control Industry Award 2014

  De winnaars van de Dutch Game Awards worden gekozen door een vakjury (bekijk hier de nominaties), de winnaar van de Zwarte Uil, de overall prijs voor Beste Game van Nederland, de Control Industry Award, die wordt aangewezen door de lezers van Control. In de nieuwsbrief aanstaande vrijdag staat hoe jij je stem kunt uitbrengen. Nog niet geabonneerd op de nieuwsbrief? Klik hier.[/well]

  [divider type=”dotted” spacing=”10″]

  In Lethal League is de echte hoofdrolspeler de bal. Hou ‘m te vriend, want hij haalt duizelingwekkende snelheid.

  Lethal League • Team Reptile • PC, Mac, Linux • augustus 2014

  Ontwikkelaar Team Reptile omschrijft Lethal League steevast als een ‘competitive projectile fighting game’. Iedereen die de game in actie heeft gezien, of beter nog gespeeld, weet wat dat betekent. Twee tot vier spelers meppen tegen een bal en hopen zo hun tegenstander te raken. Met elke klap krijgt de bal extra snelheid totdat hij met duizelingwekkende snelheden over het scherm stuitert. Raakt de bal een speler, dan ligt hij eruit. In een bizarre last man standing.

  Hoe kom je op het idee? Dion Koster, samen met Tim Remmers Team Reptile, zag in zijn vorige spel een onbedoelde mechanic die leuke gameplay opleverde: “Het begon tijdens de ontwikkeling van ons vorige spel Megabyte Punch in 2013. In dat spel kon je geleide raketten heen en weer laten ketsen door op het juiste moment je schild aan te zetten. Dat bleek leuk genoeg om een apart spel van te maken. In twee weken draaide ik een prototype in elkaar en zette het online.”

  Pool tafel

  In die tijd begon de zoektocht naar het juiste projectiel. Het is niet altijd een bal geweest. Koster: “Tijdens het prototype begonnen we met geleide raketten, grotere en kleinere ballen en hebben we ook een bal met zwaartekracht geprobeerd. Het gedrag wat uiteindelijk het beste werkte was hoe een bal zou bewegen zonder zwaartekracht, zoals een pool tafel van bovenaf gezien. Dit was omdat het redelijk te voorspellen was waar de bal heenging, je kon erop anticiperen.”

  Anti-zwaartekracht motor

  Met het gedrag van de bal redelijk gedefinieerd was het vervolgens zaak om het vechten een plek te geven. Een achtergrondverhaal. Niet eentje die expliciet wordt verteld, maar die de wereld en de personages consistent maken. En zo is ook nagedacht over wat het voor een soort bal is waarmee gevochten wordt. Koster: “Aan de buitenkant heeft de bal het materiaal van een honkbal, in het midden zit een anti-zwaartekracht motor ingebouwd. Over een enkele as zitten aan weerszijden lichten die aangeven welk team de bal als laatste geraakt heeft. Er zijn een groot aantal ballen, maar ze kunnen niet in een winkel gekocht worden. De kleinere varianten van de anti-zwaartekracht motors zijn ontzettend duur en worden vaak gejat uit politie drones. Lethal League is niet voor niets illegaal.”

  De hoge snelheid die de bal kan halen heeft Koster wel wat hoofdbrekens gekost. “Als de bal in één zestigste van een seconde aan de andere kant van een stage kan zijn, moet je zorgen dat je niks overslaat waar de bal in zou kunnen slaan”, zegt Koster. “Dit doe je door de afstand te verdelen in stukjes ter grote van de bal en op elke stukje kijken of iets geraakt wordt. De snelheid zoals te zien in de game is eigenlijk hoeveel pixels per frame de bal beweegt. De maximale snelheid is één miljoen, maar in werkelijkheid beweegt de bal niet sneller dan de stage groot is per frame. Ik koos ervoor om de bal niet meer dan één keer per frame te laten stuiteren voor de duidelijkheid.” Hij lacht: “Voor zover er duidelijkheid kan zijn met die snelheid.”

  Een potje multiplayer Lethal League is een geweldige ervaring. Zeker als er vier mensen met ongeveer hetzelfde skill-level bezig zijn. Zijn er nog handige tips voor het spelen? Koster: “Raak niet in paniek als de bal op hoge snelheid alle kanten op vliegt. In dat geval is de veiligste optie om te smashen. Zodra je tegenstander de bal smasht is het ook veilig om precies in het pad van de bal te gaan staan. Dit klinkt natuurlijk niet heel slim, maar het is je beste kans om de bal te raken en van jou te maken. Beter dood in de ogen kijken dan een moeilijk te voorspellen bal in je rug krijgen.”

  [yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=Vb2aMhRecMg’]

  Bekijk alle nominaties >>

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img