More

  Nieuws • Hands-on met het nieuwe Oculus-prototype ‘Crescent Bay’

  Oculus was met verschillende demo’s aanwezig op Game Connection in Parijs. Control probeerde het nieuwe Crescent Bay prototype en doet verslag van de Oculus sessie.

  Crescent Bay is geen nieuwe developer versie, maar een prototype dat meer in de richting komt van de uiteindelijke consumentenversie. De headset is minder zwaar, zit prettiger op het hoofd, heeft geïntegreerde audio en LEDs aan de achterkant, waardoor nu ook 360 graden-tracking mogelijk is. Op de grond van de demokamer ligt een rubbermat. “Niet om je in je bewegingen te beperken”, zegt Jim Redner die de PR doet voor Oculus. “Om te voorkomen dat je tegen een muur aanloopt.”

  De sessie bestaat uit een aantal korte demo’s. We kijken vanaf een wolkenkrabber in New York-achtige stad de diepte onder ons in. Pixels zie je bijna niet meer. Even later staan we oog in oog met een T-rex, en als reus buigen we over een klein papieren dorpje. Maar het meest indrukwekkende is de Epic ‘Showdown’ demo. Plots bevinden we ons midden in een slowmotion scène uit een shooter waarin agenten het opnemen tegen een zwaar bewapende robot. Kogels fluiten ons om de oren, een exploderende auto, compleet met passagier, vliegt over ons hoofd en dan plots is het stil. Dit is niet onze eerste Oculus Rift ervaring, maar wel veruit de meest intense.

  Het is momenteel voor slechts een beperkte groep weggelegd om VR te beleven, maar als het aan Oculus ligt zijn binnen tien jaar 1 miljard mensen aan de VR. Allerlei mensen, jong en oud, arm of rijk, en met verschillende achtergronden, want VR is volgens Head of Developer Relations, Aaron Davies, voor iedereen. De eerste stap naar de consument wordt nog dit jaar gezet, want Gear VR, de mobiele VR headset die is gemaakt voor de Galaxy Note 4, is rond de kerst te koop. Dan wordt ook de Free Store geopend, waar content voor de Gear VR te vinden is. Daarnaast lanceert Oculus Home, een user interface waarmee gebruikers content kunnen vinden, downloaden en gebruiken. Voor developers is er nu al Share, een platform om apps te delen, en met elkaar en met Oculus te communiceren, onder andere via het forum.

  Maar is iedere game geschikt voor VR. “Nee”, zegt Davies stellig. “Voor een goede VR game is comfort van de speler heel belangrijk. Dingen die in het echte leven niet mogelijk zijn werken meestal in VR ook niet. Hardlopen met 60 km per uur. Een sprong maken van 30 meter, allemaal dingen waarbij de kans groot is dat de speler ziek wordt.” Maar dat een game met VR niet werkt wil niet zeggen dat het een slechte game is. Als voorbeeld noemt Davies Among the Sleep. In deze game ondergaat de hoofdpersoon allemaal dingen die niet stroken met wat zijn lichaam voelt en dat is onprettig. Ook werken plotse snelheidsveranderingen vaak op de maag van de speler.

  Davies heeft ook een drietal voorbeelden van games waar hij heel blij van wordt, zoals Alone van Greenwood Games. Dit omschrijft hij als een soort van Inception voor VR. Het is een horror game met een scherm in het scherm. Eve Valkyrie is eveneens zeer geschikt, omdat je onder andere de controls snel onder de knie hebt en dat is fijn voor de beleving. En dat niet alle VR first person hoeft te zijn bewijst hij met het noemen van Lucky’s Tale, de eerste 3rd person platformer waar Oculus in heeft geïnvesteerd.

  Over de launch van de Oculus voor PC, de prijs, en de specs wil Davies helaas niets kwijt. Wel geeft hij aan dat de kans dat ze accessoires als VR handschoenen gaan ondersteunen vooralsnog klein is: “Wanneer ze niet even goed werken als de headset dan voelt het alsof het hele systeem stuk is en tot op heden heb ik niets gezien dat goed genoeg is.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img