More

  Uit Nu! • Little Chicken en de Nierstichting streven naar een gezonder leven met Coach4Life

  Met al dat geneuzel over wel of niet ritueel slachten op 4 oktober (Nationale dag van het Dier) zou je bijna vergeten dat dezelfde dag ook Nationale dag van de Nier is. Dier en nier op dezelfde dag, het lijkt de aanzet voor een grap, maar de clou blijft achterwege. Je kan concluderen dat de ene lobby zijn zaakjes beter voor elkaar heeft, want dierendag is algemeen bekend. De nier komt er bekaaid van af, terwijl die over het algemeen toch veel belangrijker is voor een mens dan een kat of een hond.

  Een mens heeft twee nieren en de belangrijkste taak van deze organen is het filteren van het bloed. Door een slim systeem van een miljoen kleine filtertjes wordt het bloed ontdaan van afvalstoffen en blijven bloedcellen en eiwitten behouden. De nieren regelen de waterhuishouding in het lichaam en produceren hormonen die ondermeer zorgen voor stevige botten en de juiste bloeddruk. Een mens kan overleven met één nier minder, maar zonder nieren ga je onherroepelijk dood. In Nederland hebben ruim 60.000 mensen chronische nierschade en de verwachting is dat de komende jaren dat aantal flink zal toenemen door vergrijzing en slechte eetgewoontes.

  Om mensen met nierschade zo gezond mogelijk te leren leven heeft de Nierstichting de app/game Coach4Life uitgebracht, ontwikkeld door Little Chicken en Ellis Bartholomeus vanuit Center of Applied Games. In de game worden patiënten op een speelse manier gemotiveerd om de dagelijkse routine blijvend te verbeteren, dus tijdig medicatie in te nemen, meer te bewegen, regelmatig te ontspannen en gezond te eten.

  Coach4Life is onderdeel van een breder programma van de Nierstichting dat gericht is op ondersteuning van nierpatiënten in het dagelijks leven: Zelfmanagement. Met dit programma helpt de Nierstichting nierpatiënten om zo veel mogelijk zelf de regie te houden over het eigen leven en de behandeling van de nierziekte. De Nierstichting gaat de gebruikerservaringen van Coach4life monitoren en onderzoek doen naar de effecten op gedrag en gezondheid.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img