More

  Nieuws • Premier Rutte bezoekt Dutch Game Garden, maar laat zich niet verleiden tot gamen

  Minister-president Mark Rutte bezocht gisterenavond de Dutch Game Garden. In een opvallend ontspannen sfeer liet hij zich voorlichten over de Nederlandse gamesindustrie en de bedrijven in de DGG. Rutte was niet als baas van het land, maar als politiek leider van de VVD naar Utrecht afgereisd, waardoor opeens veel meer ruimte voor dialoog ontstond.

  DGG-baas Viktor Wijnen zette meteen de toon voor de avond met zijn welkomstwoord: “Er zijn drie manieren om een Minister-president aan te spreken. Met ‘Minister-president’, ‘Meneer Rutte’ of ‘Mark’. En dat laatste heeft de voorkeur.” Rutte draaide zich vervolgens naar de zaal en zei: “En bij twijfel zeg je maar gewoon ‘Excellentie’ hoor.”

  Oculus

  Rutte is duidelijk geen gamer. Hij liet zich dan ook niet verleiden tot het vasthouden van een controller of het opzetten van een Oculus Rift (zoals de koning onlangs wel deed), tot teleurstelling van de vele fotografen. “Dat soort foto’s komt dan weer terug in een heel andere context”, verklaarde Rutte verontschuldigend. Het dichtst bij het spelen was hij tijdens een demo van de Vita game Metrico van Digital Dreams. Medeoprichter Thijmen Bink had eerder op de avond een ontstane discussie over besteding van subsidiegelden ontkracht door te zeggen dat de overwegend jonge developers in de DGG vooral dit werk doen uit liefde voor games. “Ongeacht wat er besloten wordt in Den Haag.” Rutte pakte de escape met beide handen aan: “Goed om dit horen. Passie voor het werk wat je doet, levert de beste resultaten.”

  Scheef

  Daarvoor maakte Tim Laning van Grendel Games een aantal rake opmerkingen over subsidies die gamestudios aan onderwijsinstellingen koppelen. Zijn stelling was dat de nadruk in dit soort samenwerkingsverbanden vooral ligt op wetenschappelijk onderzoek en dat de studio’s er bekaaid vanaf komen. “Van elke 100.000 euro die in dit soort projecten wordt gestoken, komt maar 15.000 euro bij een studio terecht. Dat is scheef.” Later kaartte Laning ook nog de tax breaks aan die in omringende landen worden toegekend aan de lokale gamesindustrie.

  Rutte bezocht later de studio’s van Monkeybizniz en Abbey Games en kreeg daarmee een stoomcursus serious- en entertainment games bouwen.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img