More

  Interview • A Clumsy Adventure bestrijdt video game tropes met video game tropes

  Excamedia, een jonge studio van nog geen twee jaar oud, wil met de eerste game van de studio videogame tropes bestrijden met… videogames tropes. “Eindbazen krijgen weer een functie in het verhaal én geven de speler een extra uitdaging.”

  A Clumsy Adventure is een action platform game die moderne graphics combineert met retro gameplay-elementen. Gemaakt door de Utrechtse ontwikkelaar Excamdia, met een speciale reden in het achterhoofd. “Omdat in mijn optiek de meeste games tegenwoordig te makkelijk zijn”, begint Maarten van Zanten, game designer bij en oprichter van het bedrijf, zijn betoog,“wordt A Clumsy Adventure erg uitdagend en verwijst het naar de retrogames van weleer via cameo’s. Ook bevat het veel verborgen geheimen,  zoals je die misschien wel kent uit bijvoorbeeld The Legend of Zelda 2.”

  Spelers nemen de controle over Zack, een anti-held die ineens de wereld moet redden in 24 uur, verspreid over vier los uit te brengen episodes. “Elke episode speelt zich af in een deel van Zacks wereld, met veel vijanden die hij moet verslaan en eindbazen die een behoorlijk fikse uitdaging bieden.” Denk aan Metroidvania-achtige games met een hoge moeilijkheidsgraad en je komt in de buurt van A Clumsy Adventure, zo beschrijft Van Zanten het. “Het spel heeft ook een onderlaag met als boodschap dat je altijd in jezelf moet geloven, hoe moeilijk dingen soms zijn in ’t leven.”

  A clumsy adventure 40 cartoonish implementation

  De action platformer is niet altijd de game geweest die het nu is. “Oorspronkelijk wilde ik een puzzel game maken, maar al snel werd het een action platformer, door mijn retrofocus en liefde voor platformspellen.” Het sloot voor het gevoel van het team beter aan met wat ze met A Clumsy Adventure willen bereiken.“Zack is een anti-held, omdat menig held in een videogame altijd erg stoer is. De eindbazen zijn zo sterk, om hen een functie te geven in het verhaal en de gamer een extra moeilijkheidsgraad te brengen.” Dus videogame tropes bestrijden met videogame tropes.

  De inspiratiebronnen voor A Clumsy Adventure zijn meerdere retrospellen: Castlevania, River City Ransom, Battletoads, Blaster Master, Mega Man en Turrican. “Maar ook een moderne game als Borderlands 2, vanwege de toffe artstijl.” Volgens Van Zanten kunnen retrogameliefhebbers hun hart ophalen als A Clumsy Adventure eenmaal uit is. “Ik speel al 31 jaar games en weet dus wat in een game je kan pakken en wat niet. Ken je je klassiekers dan zul je met een grijns zitten te spelen”, geeft Van Zanten nog mee.

  Wanneer en op welke console je de game kunt spelen? “Voorlopig richtten we op een exclusieve release op PlayStation Vita, Daarna gaan we kijken naar de andere consoles en hun unieke features om de game een toffe ervaring te laten zijn.” Wanneer de game uitkomt, wil Excamedia nog niet bekendmaken.

  Check de game hier in actie.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img