More

  Thijmens SXSW-dagboek: Hoe kom je aan bean bags in Texas?

  Vandaag begon SXSW in Austin, Texas, een gigantische beurs die vooral draait om film en muziek. Het heeft daarnaast een interactive deel, waar de Game Expo onder valt. Daar staan wij, Digital Dreams, en bijvoorbeeld ook Richard Boeser met Ibb & Obb en games als Nidhogg en Framed.

  Dat we hier staan is dankzij het Stimuleringsfonds; we hebben subsidie gekregen om Metrico op SXSW in de internationale schijnwerpers te zetten. Hierdoor konden wij dinsdag naar Texas vliegen. Met een vlucht van 10 uur, resulteert dat in een dag van 34 uur. Dat betekent dan weer dan je rond 22:00 lokale tijd toch echt wel graag naar bed wilt, en vervolgens om 6:00 wakker wordt. Vrij standaard voor mensen met vaste banen, maar niet als je een eigen game bedrijf hebt.

  Dag 0

  Het is woensdag, we worden wakker en krijgen zoete broodjes van onze gastvrouw. Vervolgens rijden we naar de expo om te zien wat voor booth space we hebben gehuurd. Die blijkt op de hoek van een rij te staan, dat is fijn, want dan kunnen bezoekers de booth van meerdere kanten zien. Er staat bij iedere booth een tafel en twee stoelen, vrij basic, maar goed genoeg om een monitor op te zetten en een trailer te tonen. Maar alleen een trailer is wat karig. Een booth moet opvallen, zodat mensen er op af komen, maar voor een game als Metrico wil je ook dat die mensen de tijd nemen. We zijn het er snel over eens dat bean bags vooral dat laatste voor elkaar konden krijgen. Tussen een zee van stoelen en tafels, valt zoiets ook nog eens op.

  Vervolgens googlen we naar hoe en waar we een monitor, banners en bean bags kunnen krijgen. Voor de banners krijgen we een goede tip; een zaak dichtbij kan binnen enkele uren twee vinyl banners printen voor weinig geld en prima kwaliteit. De bean bags kosten meer tijd, maar blijken eenvoudigweg bij een Target te krijgen. De dag is nu al bijna voorbij dus we eten ergens iets en gaan naar een Juegos Rancheros, de Indie Meetup van Austin.

  Dag 1

  De ochtend is voor het opzetten, we nemen al onze inkopen mee naar de Game Expo en beginnen. We hebben drie PS Vita-testkits te leen van Sony die zo’n $5000 per stuk waard zijn, en we dus liever ergens aan bevestigen. Dit is niet ideaal, maar nodig voor onze relaties met Sony. Als we alles hebben opgezet, werk ik nog aan wat kleine features om alles makkelijker te laten verlopen: de game gaat na enkele minuten van inactiviteit naar het hoofdmenu, de game laat spelers niet iemand anders voortgang gebruiken (zoiets kan verrassend moeilijk zijn om eruit te slopen) en laadt zoveel mogelijk van te voren in, zodat als een speler wilt spelen, hij/zij ook echt binnen enkele seconden kan beginnen.

  Om 13:00 gaat de vloer open voor publiek. Al vrij snel raakt de expo vol met bezoekers. De meesten zijn bekend met de grotere games, maar er zijn ook huisvrouwen en zesjarigen te vinden. Daarvan komen er zowaar een paar Metrico spelen. Veel bezoekers vinden het leuk om een praatje te maken met de ontwikkelaar, vinden de games tof en wensen je veel succes. Er zijn ook meer dan genoeg games op de vloer om tof te vinden. Naast de eerder genoemde staat Devolver Digital er met onder andere Luftrausers en Hotline Miami 2, en staan Tengami, Gorogoa, Kami en MirrorMoon in de buurt. De makers daarvan zijn zoals je zou verwachten: vriendelijk en geïnteresseerd. Als de beurs om 21:00 sluit, zijn we dan ook redelijk moe van het vroege opstaan en de vele indrukken.

  America, Fuck yeah!

  Voor de lezers die niet bekend zijn met wat ze van Amerika moeten verwachten, en straks naar GDC gaan:

  • Veel prijzen worden zonder BTW (VAT) getoond. Verwacht dat je zo’n 20% meer moet betalen dan het prijskaartje zegt.
  • Amerikanen houden van consumeren. Zoveel, zo vet, zo zoet mogelijk.
  • Om te consumeren betalen ze graag met hun creditcard.
  • Als je ergens eet of je op een andere manier bediend wordt, moet je fooi geven. Afhankelijk van hoe goed dat gebeurt, geef je zo’n 10-20% van het totaal bedrag. Als je met de creditcard betaalt, krijg je een bonnetje nadat ze jouw kaart hebben meegenomen, waarop je deze fooi moet opschrijven.
  • Auto’s huren is makkelijk en goedkoop, als je je geen verzekeringen en upgrades laat aanpraten.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img