More

  Nieuws • In Groningen groeit iets moois, incubator Indietopia gaat voorzichtig van start

  Het is nog niet de officiële opening, maar in een antikraakpand aan de Poelestraat, hoek Grote Markt in het hartje van Groningen, is Indietopia van start gegaan. Met de softlaunch van de incubator gaat een langgekoesterde wens van initiatiefnemer Mendel Bouman in vervulling. “Het is de bedoeling om de hub van noord Nederland te worden voor de gamesindustrie.” De ambitie is niet mis: “Over vijf jaar zitten er veertig kleine developers in het pand die wereldwijd een aantal hits hebben gescoord, via de in-house publisher Indietopia Games.”

  De manier waarop Indietopia is opgezet is verrassend. Anders dan de bekendste gamesincubator van Nederland -Dutch Game Garden-, is  Indietopia niet tot stand gekomen met subsidiegeld. “Dit is een typische bottom-up-onderneming”, zegt Bouman. “We kijken naar hoe we ons einddoel kunnen bereiken met de middelen die we nu hebben. Door kringloopspullen te gebruiken en in een goede antikraaklocatie te zitten konden we al starten met een startkapitaal van 3000 Euro.”

  Koffie en Games

  Om inkomsten te genereren komt in Indietopia een brasserie waar mensen kunnen flexwerken, koffie drinken en games spelen die in het pand worden gemaakt. Daarnaast wordt er een in-house publisher opgericht die de developers helpt met het aan de man brengen van de games.  “De koffie zorgt voor inkomsten op de korte termijn en de Publisher voor inkomsten op de lange termijn.”

  Bouman verwacht dat Indietopia een positieve werking heeft op de industrie in noord Nederland. “Het maakt de industrie zichtbaarder voor zowel het algemene publiek als potentiële Serious Games opdrachtgevers. Het biedt ook een mogelijkheid om een thuis te geven aan de zes opleidingen in het Noorden die elk jaar veel nieuwe mensen op de markt zetten.” Wanneer de officiele opening is kan hij nog niet zeggen. “We hebben niet de financiële middelen om het hele circus in één keer op poten te zetten en dat willen we ook niet. We zetten stapje voor stapje elk onderdeel op en werken het uit. De echte lancering is wanneer we er klaar voor zijn.”

  Indietopia

  Indietopia is een initiatief van Mendel Bouman, ondernemer in de Nederlandse gamesindustrie. Hij wordt hierbij gesteund door de gemeente Groningen, het Alfa College, Noorderpoort College, Hanze Hogeschool, (de scholen in Friesland sluiten wellicht later ook aan) het UMCG en een aantal ondernemers, zoals Miriam Bakker (Horeca vakvrouw) en Shan Poon (Marketing/PR/Publishing, voormalig werkzaam bij Two Tribes), Marcel Gremmer (Fiscalist), Melle Koot (Interior Designer), en nog vele anderen.

  Deze bedrijven zitten in Indietopia (of komen binnenkort)

  • Indietopia Games (Indie Dev Publisher)
  • Medigel
  • Emagica Sound & Music
  • Concave Studio
  • Studio Bleep
  • Big Bang Studio
  • Paradoxys
  • Smart-Art Game-studio
  • Jolly Jellyfish
  • Peter Loef
  • Gerard van der Waal

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img