More

  Nieuws • 10 miljoen voor games in nieuw, Nederlands investeringsfonds

  Vandaag lanceert GameOn, een nieuw beleggingsfonds in een vroeg stadium, met als doel de groei van de online en mobiele gamesindustrie in Nederland te versnellen.

  GameOn introduceert het Dutch Game Fund I dit kwartaal, met een initiële totale inzet van € 10 miljoen in risicodragend kapitaal. Het streven is dat ongeveer 50% wordt bijgedragen via de publieke sector en het saldo door particuliere beleggers. Verdere financieringrondes zijn gepland voor het volgende jaar.

  De missie is de snelgroeiende gamessector in Nederland te stimuleren. Er wordt geïnvesteerd in start–ups binnen de gamesindustrie met eigen intellectueel kapitaal en vernieuwende businessmodellen. GameOn richt zich op jonge ondernemers uit Nederland en het buitenland, die zich in Nederland willen vestigen. Het fonds wordt beheerd door een groep ondernemers uit de gamesindustrie en uit de financiële wereld.

  “De gamesindustrie ontwikkelt zich snel, met gamesbedrijven en aanbieders van infrastructuur, die hun content en businessmodellen constant aanpassen om aantrekkelijk”, zegt Reinout te Brake, medeoprichter van GameOn. “De hele sector is sterk gedemocratiseerd. De huidige distributiemodellen en tools om games te ontwikkelen maken het relatief eenvoudig en goedkoop voor ontwikkelaars om nieuwe games te introduceren. Om met free–to–play als primair verdienmodel geld te kunnen verdienen, moeten ontwikkelaars sterk inzicht hebben in hoe ze de games het beste onder de aandacht kunnen brengen van hun publiek. We hebben een enorme groep getalenteerde en creatieve ontwerpers in Nederland, die over het algemeen hard werken om hun huur te kunnen betalen. We moeten met name leren van en voortbouwen op onze kennis over ‘game monetization’. Het doel van GameOn is om mensen met deze monetization en marketingkennis te koppelen aan financiële middelen en creatief talent. Op deze manier willen we in de gamesindustrie een explosieve groei bereiken.”

  Publieke steun voor GameOn

  Het initiatief wordt ondersteund door de Nederlandse overheid. Games zijn een belangrijk onderdeel van één van de Topsectoren, te weten de creatieve industrie. Premier Mark Rutte zegt over GameOn in het persbericht: “Het ontwikkelen van computergames is een groeiende bedrijfstak die ons land nog volop kansen biedt. Ik ondersteun het GameOn-initiatief van harte, omdat het laat zien dat Nederland wereldwijd terecht bekend staat als land dat creativiteit en innovatie met hoofdletters schrijft.”

  Daarnaast zal het fonds directe steun krijgen van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. GameOn en de NFIA zullen samenwerken bij het benaderen van buitenlandse entertainment game-bedrijven om zich te vestigen in Nederland. Deze aanpak sluit perfect aan bij het NFIA Digital Gateway to Europe-project, met als doel om buitenlandse ICT-bedrijven naar Nederland te halen.

  GameOn wordt op diverse wijzen gesteund door ClickNL, PWC en de gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Haarlem. In het persbericht komen ze allemaal aan het woord:

  Valerie Frissen, directeur van ClickNL, ondersteunt het GameOn-initiatief. Uit het persbericht: “Binnen CLICKNL vormen games één van de meest essentiële gebieden voor publiek- private samenwerking. Er zijn al veel projecten in gang gezet, maar er liggen ook nog veel mogelijkheden open. De groei van de gamesector en opschalen van veelbelovende innovaties hebben hoge prioriteit bij CLICKNL. In dat opzicht zie ik de toekomstige samenwerking met GameOn als veelbelovend. Ik ondersteun het initiatief van harte.”

  Carolien Gehrels, wethouder van Economische Zaken in Amsterdam: “In de Amsterdam Metropolitan Area zijn meer dan honderd nationale en internationale gamebedrijven gevestigd. Deze bedrijven ontwikkelen vooral online entertainment games en applied (serious) games. De MRA is een hotspot voor het aantrekken van internationaal talent en een testgebied voor het ontwikkelen van prototypes en nieuwe gameconcepten. Er zijn al diverse programma’s gericht op de gamesector en we zien grote kansen om dit verder uit te bouwen. Als games in de MRA slagen, zijn hun kansen op verdere internationale expansie goed. Met GameOn wil MRA haar speelveld vergroten en haar positie als belangrijke Europese speler verder versterken.

  Korrie Louwes, loco-burgemeester van Rotterdam: “Rotterdamse onderwijsinstellingen, van beroepsonderwijs tot (toegepaste) wetenschap en kunst, zijn de colleges en opleidingen aan het aanpassen naar de specifieke behoefte in de gamesindustrie. We zien volop kansen voor deze instellingen en GameOn om samen te werken. Dat willen we doen door onze talentvolle studenten op het gebied van bedrijfskunde, techniek en design te koppelen aan innovatieve game-ondernemers en investeerders.”

  Jan Nieuwenburg, wethouder van Economische Zaken in Haarlem: “GameOn is een programma met veel potentieel om de interessante gamesindustrie in Nederland te stimuleren. Haarlem, het creatieve centrum van het Metropolitan-gebied, is erg enthousiast over het initiatief en zal binnen haar mogelijkheden ondersteunen om het succesvol te maken.”

  Ilja Linnemeijer, parter bij PwC: “GameOn addresseert de uitdagingen die wij de afgelopen jaren hebben gezien voor de Nederlandse gamesindustrie. Het neemt een belangrijk struikelblok weg voor verdere groei in Nederland door toegang te bieden tot het kapitaal van investeerders die inzicht hebben in de entertainment gamesindustrie, haar business modellen en snelle ontwikkelingen. Ze zijn in staat bruggen te bouwen tussen verschillende belanghebbenden met als doel een sterke Nederlandse gamesindustrie neer te zetten die optimaal gebruikmaakt van haar unieke vaardigheden.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img