More

  Nieuws • Lokalisatiebureau U-TRAX failliet, start door als Local Heroes

  U-TRAX, de grootste Nederlandse lokalisatie-specialist in games, is failliet. De betrokken BV’s zijn eind januari failliet verklaard. Lopende projecten en een deel van de werknemers en activa zijn officieel overgegaan naar Local Heroes Worldwide BV.

  Met het faillissement komt volgens oprichter Richard van der Giessen een einde aan een periode waarin hij het bedrijf financieel weer gezond probeerde te maken, nadat het na een periode van “zwak management” in zwaar weer kwam.

  De uitwerking van het reddingsplan verliep voorspoedig, maar in de laatste fase bleek het ontslag van vijf medewerkers “helaas onvermijdelijk”. Het UWV was het niet eens met de argumentatie van U-TRAX en gaf dus geen toestemming. De dienstverlener achtte de problemen bij U-TRAX niet van structurele aard. “Dus eind november hadden we veel tijd en geld in de ontslagprocedure zitten die niets opleverde”, zegt Van der Giessen. “De kosten bleven daardoor te hoog en daar kwam bij dat we in december nog een aantal kleine tegenslagen te verwerken kregen. Die konden we toen niet meer opvangen en ik zag geen andere uitkomst dan uitstel van betaling aanvragen.”

  Verdrietig

  De aangewezen bewindvoerder kwam al snel met het definitieve oordeel: de boel was volgens haar niet meer te redden en U-TRAX werd failliet verklaard op 30 januari. Het faillissement zet een streep door alle claims van crediteuren, waaronder die van de freelancers van U-TRAX.

  Van der Giessen: “Het is heel verdrietig om 17 jaar werk naar de klote te zien gaan en dan is het ook heel rot dat mensen de betaling voor geleverd werk niet krijgen. Na afbetaling van de belastingdienst, banken, het UWV en de curator komen zij pas aan de beurt. De kans dat er wat voor ze overblijft, is denk ik klein. Ik ben vanuit het nieuwe bedrijf per leverancier aan het kijken of we nog een vorm van compensatie kunnen regelen. Ik ben blij dat voor het personeel goed gezorgd wordt, al blijft het verbijsterend dat het UWV Rotterdam zo’n enorme wanprestatie heeft geleverd en nu 21 man een uitkering moet geven, in plaats van vijf.”

  De volledigheid gebiedt te zeggen dat niet iedereen de visie van Van der Giessen op het faillissement deelt. Oud-medewerkers wijzen met name op de voormalige vennoot van de oprichter, die veel opdrachten tegen verlies liet uitvoeren. Hierdoor bleek een recordjaar in omzet, tevens een recordjaar in verlies.

  Afgeslankt

  Van der Giessen kijkt positief naar de toekomst. “Ik voel me gesteund door het begrip en de medewerking die ik tot nu toe van de curator, de bank en de crediteuren heb gekregen. Zoals het er nu naar uitziet, gaan alle klanten met ons mee naar Local Heroes. Ik heb een deel van de getroffen freelancers ook weer betaalde klussen kunnen geven vanaf de dag van surseance. We gaan nu dus in een afgeslankte vorm verder en ook de veranderingen die we in de laatste acht maanden bij U-TRAX hebben doorgevoerd maken ons veel efficiënter. Ik verwacht dus een goed komend jaar, ook omdat de industrie weer wat aantrekt en bijvoorbeeld de Xbox One toch echt gaat komen dit jaar.”

  U-TRAX werd in 1992 opgericht als platenlabel door Richard van der Giessen. Vanaf 1997 specialiseerde hij zich in het lokaliseren van computergames. Later kwam daar ook testen, nasynchronisatie, reclame en andere diensten bij. U-TRAX werkte voor onder andere Sony, Electronic Arts, Ubisoft en Activision.

  utrax

  utrax2

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img