More

  Januari & februari 2013 • Nieuwe games, nieuwe console, The Best Of…, 72-koppig orkest en gamejams

  Januari

  08

  Na een aantal vette jaren bij de IGF Awards (tenminste, als je nominaties telt) is dit jaar geen enkele Nederlandse studio genomineerd. De studenten van de NHTV en HKU maken het goed met respectievelijk twee nominaties (voor Farsh en ATUM) en een honorable mention (SneakSneak).

  12

  Vlambeer duikt als enige Nederlandse studio op in de lijst van ‘The World’s 50 Best Videogame Developers’ van het Engelse tijdschrift Edge. Het indie duo staat op nummer 34, hoger dan beroemde studio’s als id Software, Ninja Theory en Telltale Games.

  16

  De kerstkaart van Triumph Studios toonde een kerstboom die was samengesteld uit snippers van screenshots. IJverige doe-het-zelvers losten de puzzel snel op. Het kan haast niet anders of de nieuwe game, waar Triumph Studios al zo lang in stilte aan werkt is Age of Wonders III. We moeten tot februari wachten tot de officiële bekendmaking, maar eigenlijk geeft Triumph-baas Lennart Sas het al toe in de comments.

  18

  De PC indiehit Terraria wordt aangekondigd voor XBLA en PSN. Engine Software uit Doetichem is verantwoordelijk voor de poort. Engine mede-baas Ruud van de Moosdijk is fan van de game en stuurt eens vrijblijvend een mailtje naar de uitgever of hij niet meerdere versies van de game wilt. Soms gaat het zo makkelijk.

  28

  De Nederlandse editie van de Global Game Jam levert maar liefst 86 nieuwe games op, wereldwijd worden er in het laatste weekend van januari meer dan 3000 games gemaakt. In Amsterdam wint het team van Control-uitgever Matthijs Dierckx de juryprijs, ik moet het nog tot op de dag van vandaag aanhoren…

  30

  Gunslugs van Orange Pixel is de eerste aangekondigde Ouya-titel met tweespeler support.

  15

  En dan verschijnt de eerste trailer met in-game beelden van een onbekend spelletje van een onbekend groepje Utrechtse studenten. De game heet Reus, de studio Abbey Studios. Toentertijd buren van Control Magazine en wij zagen wel wat in dat onbekende spelletje.

  [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=8M1icsCkgB4′]

  UIT NU!

   Februari

  06

  Op 6 februari komt de officiële bevestiging van Triumph Studios, het was inderdaad Age of Wonders III. De Delftenaren geven bovendien een intrigerend kijkje in wat had kunnen zijn. De studio heeft namelijk eerst onderzocht of een Overlord-achtige opvolger mogelijk was met Project Meester, maar de tijd leek daar niet rijp voor. Terecht, want Age of Wonders ziet er fantastisch uit en heeft met Minecraft-ontwikkelaar Markus ‘Notch’ Persson een grote fan én belangrijke geldschieter.

  07

  Stolen Couch Games start de Green Light Bundle om studio’s in de rij voor de Steam Greenlight aan geld en stemmen te helpen.

  12

  Grendel Games schakelt het Nieuw Philharmonisch Orkest in voor de soundtrack van Underground, de laparoscopie-traininggame. Componist Tjalling Wijnstra schrijft de muziek voor de 72 leden van het orkest.

  18

  Bungie onthult het nieuwe IP Destiny en maakt daarbij veelvuldig gebruik van het concept art van de Nederlandse artist Jesse van Dijk.

  20

  Control Gamelab  in Pakhuis de Zwijger staat volledig in het teken van de Global Game Jam. In samenwerking met de Dutch Game Garden zijn alle jury- en publiekswinnaars speelbaar op de Indigokasten. Het publiek kiest uiteindelijk voor Sheriffs and Sombreros van Ragesquid als overall winnaar. Zij winnen de Kleine uil.

  21

  Sony kondigt tijdens een persconferentie in New York de PlayStation 4 aan. Aan het Amsterdamse Guerrilla Games de eer om als eerste studio ter wereld een next gen titel te demonstreren. Live, voor het oog van de hele wereld, maakt Killzone Shadow Fall indruk. Later die avond demonstreert Guerrilla-baas Hermen Hulst de game bij Amerikaanse talkshow Jimmy Fallon.

  26

  Tien Nederlandse developers geven een paar dagen na de onthulling hun mening over de PS4. Leuk om terug te lezen wat zij toen vonden. Wie zei bijvoorbeeld dit? “Het lijkt me meer van hetzelfde, en ik ben niet echt onder de indruk van nóg meer polygoontjes en nóg meer manieren om je Facebook-vrienden te spammen.”

  26

  En wat te denken van onderstaande filmpje? MBO student Tim Hijlkema van Media College Amsterdam maakte ‘m in zijn vrije tijd en haalt er wereldwijd de grote gamesites mee.

  [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=RlD-Sufzrh4′]

  UIT NU!


  [blu_get_posts

  title = “Control Jaaroverzicht 2013”
  type_of_post = “post”
  type = “grid”
  show_categories = “2106”
  offset = “0”
  per_page = “6”
  show_excerpt = “0”
  show_filter = “0”
  show_category_filter = “0”
  excerpt_length = “100”
  order_by = “newest”
  columns = “3”
  remove_load_more =”1″]

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img