More

  E3 2013 • Microsoft persconferentie gaat best goed totdat…

  Controls reizende reporter Alessandra van Otterlo doet verslag van de E3 in Los Angeles. Gisteravond was ze bij de persconferentie van Microsoft, die na de teleurstellende onthulling van de Xbox One paar weken geleden, iets goed te maken had. 

  Geen television, geen Call of Duty en geen honden op de persconferentie van Microsoft. Ook geen info over verplicht online zijn of het al dan niet kunnen verkopen van je oude spellen. Gewoon games, games en games.

  Maar voordat Microsoft zich op de nieuwe generatie stort kondigen ze nog aan dat vanaf vandaag een nieuwe 360 te koop is. Een uitvoering die qua design in lijn ligt met de One en die (schijnbaar) één van de grootste euvels van de consoles verhelpt, want hij is stil. Leuke mededeling, maar snel terug naar waar we voor komen. In totaal passeren negentien titels de revue waarvan dertien exclusief voor de Xbox One.

  Naast triple A komen ook indie games op de next gen Microsoft console. Phil Harrison benadrukt nog even dat niemand méér ondersteunend is geweest voor indie developers dan Xbox. En dat dat bij Xbox One gewoon wordt voortgezet. Wat ook van de 360 meegaat naar de Xbox One is Xbox Live en in navolging op PlayStation Plus krijgen de goldmembers met ingang van juli gratis games. Twee per maand om precies te zijn. De eerste games die Microsoft kado doet zijn Assassins Creed II en Halo 3. Verder gaan de Xbox punten de deur uit en betalen we voortaan in echte valuta. Ook wordt de limiet van honderd vrienden afgeschaft.

  Er is zelfs een klein Hollands momentje tijdens de persconferentie. Bonnie Ross van 343 industries kondigt aan dat het door Vanguard gemaakte Halo: Spartan Assault speelbaar is op de Microsoft stand.

  Jaren gelden wilde niemand wat te maken hebben met Victor Kislyi, want, zo vertelde hij vorig jaar op GDC Europe, mensen dachten dat er uit Rusland alleen maar slechte games kwamen. Tegenwoordig wil de hele wereld met de oprichter van Wargaming om de tafel en vandaag stond hij zelfs op het podium bij de Microsoft persconferentie om World of Tanks voor Xbox 360 aan te kondigen. World of Tanks en World of Warplanes zijn op PC al een groot succes en daar komt de Microsoft console nu bij. Ook daar is de game free to play, nou bijna, want je hebt wel een gold of silver membership nodig om de game te kunnen spelen. Voor silver members is het gratis spelen echter beperkt tot zeven dagen.

  We gaan het complete rijtje even af. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (met een open wereld), World of Tanks (voor de 360), Max: The Curse of Brotherhood* (van het Deense Press Play), Dark Souls II*, Ryse: Son of Rome*, Killer Instinct*, Sunset Overdrive* (een ‘Stylized open world shooter’ van Insomniac), Forza 5*, Minecraft, Quantum Break*, D4 (van Swery 65, bekend van Deadly Premonition)*, Project Spark* (Dave McCarthy van Microsoft Studios omschrijft het als “Van games maken een game maken.” Wij zien het als Microsofts antwoord op Little Big Planet), Crimson Dragon*, Dead Rising 3, Witcher 3 Wild Hunt (volgens John Mamais van CD Projekt Red goed voor minimaal honderd speeluren), Battlefield 4 (waarvan de Second Assault map pack als eerste naar Xbox One komt), What Lies Below* (het nieuwe project van Swords and Sorcery makers Capy), Halo* en Titanfall*. (Alle games met een sterretje zijn Xbox One exclusives.) En dan is Black Tusk nog met een exclusieve Xbox One AAA game bezig, maar daar geen titel of beelden van.

  MS persconferentie

  Maar wat Microsoft het journaille ook voorschotelt, echt enthousiast wordt er niet gereageerd. Bij het aankondigen van de prijs – 499 dollar/euro – laten de aanwezigen hun teleurstelling zelfs met een zachte, maar toch duidelijk hoorbare “Oe” blijken. De Nederlandse journalisten die we na de persconferentie spreken zijn over het algemeen wél enthousiast. Na de eerste aankondiging van Xbox One waren er veel mopperaars, maar het lijkt erop dat Microsoft hen met deze persconferentie de mond heeft gesnoerd.

  Een paar uur later geeft Sony een sterke persconferentie waarbij het stevige tikken uitdeelt aan Microsoft. Tweedehands games zijn gewoon toegstaan, je hoeft helemaal niet verplicht online te zijn en… de console is 100 euro goedkoper dan de box One. Het ziet er opeens somber uit voor Microsoft.

  [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=fSXicnwHgss’]

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img