More

  Achtergrond • Geloof, hoop en games. Waar is god in Grand Theft Auto?

  Geloof en games. Een moeilijk huwelijk soms. Zeker als games expliciet over geloof gaan. We hebben allemaal wel eens de vreselijke voorbeelden gezien van zogenaamde ‘christelijke games’ waarin engelen uit de hemel neerdalen en de toorn van god loslaten. Maar het kan ook anders, zoals Vertigo Games bewees met de Adam’s Venture trilogie. Het geloof en de verhalen in de bijbel golden als uitgangspunt van de game en de actie was daarom ook altijd binnen de grenzen van het toelaatbare voor gelovigen.

  Er is binnen de kerk zeker discussie over de rol van games, waarbij vaak de stem van de minst geïnformeerden het luidst klinkt. Games zijn nog relatief jong en is nog lang niet geëvolueerd tot wat ze in potentie zijn. Maar nu al zijn het krachtige tools om de meest uiteenlopende verhalen te vertellen. En de meest uiteenlopende handelingen te verrichten. Van puzzelen tot moorden en alles daar tussenin. Je kan dus niet zomaar games over één kan scheren, er is op zijn minst een nuancering nodig. JP van Seventer is creatief directeur bij Dutch Game Garden en praktiserend christen. Hij is aangesloten bij Crossroads, een protestantse kerk en ‘opgevoed in de geest van L’Abri, de meer filosofische kant van theologie’. Van Seventer bekijkt games vanuit een professioneel, maar ook christelijk oogpunt. Zijn bevindingen deelt hij op de blog van de EO in een serie columns. Daar heeft hij het ondermeer over Minecraft (Paradijsje spelen), Reus (God Game) en Grand Theft Auto (Onprettig gevoel bij crimineel gedrag).

  Van Seventer: “Ik sta niet met mijn vinger te zwaaien en te vertellen wat wel en niet goed is. Ik plaats games in een christelijk kader en daarbinnen bepaal ik -voor mezelf- waar ik me prettig bij voel en waar niet.” En zo lezen we in de columns dat de zombies in Minecraft voor Van Seventer wél kunnen en de criminele handelingen in Grand Theft Auto niet. “Ik spoor iedereen aan om voor zichzelf te denken en niet zomaar klakkeloos alles aan te nemen wat anderen over games verkondigen.”

  Wat zegt de bijbel over games? 

  [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=sMFu9XymFvU’]

  Wat zegt Angry Video Game Nerd over christelijke games? 

  [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=LkNvQYiM6bw’]

  Heaven the game, deze zomer op PC. 

  [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=jn_0D6wdE_k’]

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img