More

  Nordic Game 2013 • De stemmen van The Walking Dead: “Ik word nu herkend op straat.”

  Voice acting is een mooi, maar enigszins ondankbaar beroep. De bijdrage van voice actors is onmisbaar, maar tamelijk anoniem. Wie zijn nu die mensen achter de stemmen? Tijdens de Nordic Game Conference maakten we kennis maken met twee van hen, Nicky Rapp en Dave Fennoy de stemmen van respectievelijk Lilly en Lee uit The Walking Dead.

  Voordat ‘de stemmen’ zelf aan het woord komen vertelt Eric Parsons, Director en Senior Cinematic Artist van Telltale Games over de game zelf. In Walking Dead ligt de focus op dialoog, het maken van keuzes en het nemen van razendsnelle beslissingen. Hoewel de gevolgen van de keuzes die de speler maakt wel merkbaar zijn hebben ze geen diepe invloed op de game. Sommige personages gaan dood, wat je ook kiest. Als je namelijk alle keuzes die een speler maakt gevolg wilt laten hebben moet je ook al die content bouwen en dat kost tijd en geld. Daarnaast hadden ze een specifiek verhaal voor ogen. Wel was het doel om spelers met elkaar in gesprek te brengen over hun keuzes. Om dat te bereiken moet een speler om de characters geven. Lee, Clementine en de rest moeten tot leven komen en daarvoor is de stem belangrijk, zeker in een game met zoveel dialoog als The Walking Dead.

  Eén van de stemmen is van Nicky Rapp. In tegenstelling tot de tamelijk serieuze Lilly heeft Rapp nogal een uitbundige persoonlijkheid en een hoge stem die meer weg heeft van een eekhoorn (een rol die ze momenteel aan het opnemen is). Rapp wilde het liefst actrice worden en volgde een drama opleiding. Haar docenten vertelden haar echter dat ze niet veel werk zou krijgen vanwege haar stem. Haar vader hoorde op de radio over voice acting en zag daar wel brood in voor zijn dochter. Rapp heeft inmiddels een indrukwekkend resumé opgebouwd en speelde onder andere Lili in Psychonauts en Morgan LeFlay in Tales of Monkey Island. Ook is ze al twaalf jaar een Sim.

  Dave Fennoy is opgeleid als muzikant. Maar toen hij na een aantal jaar reizen en het afronden van zijn studie ging trouwen en vader werd merkte hij dat het rocksterrenbestaan toch niets voor hem was. Hij werd DJ bij een radiostation in San Francisco. Zijn baas dreigde hem regelmatig met ontslag vanwege de gekke dingen die Fennoy tijdens zijn shows de ether in slingerde. Voordat hij daadwerkelijk de laan uit werd gestuurd koos hij eieren voor zijn geld koos voor voice acting. Naast televisie en commerciële opdrachten is Fennoys stem ook regelmatig te horen in games. Hij werkte onder andere mee aan Dota 2, verschillende Metal Gear Solids en Star Wars: X-Wing Alliance, waarin hij in het Huttese aan de slag moest.

  Zowel Rapp als Fennoy hebben een link met de characters die ze in The Walking Dead spelen. Rapps vader is vijf jaar geleden overleden en de scène waarin Lillys vader sterft greep haar dan ook flink aan. Fennoy kan als vader van een dochter goed voorstellen wat Lee voor Clementine voelt. Hij was overigens niet de eerste keuze voor Lee. In eerste instantie was een andere voice actor gecast. Er was zelfs al begonnen met de opnames, maar de stem bleek toch niet te werken. Na nieuwe audities viel de keuze alsnog op Fennoy.

  Jory Prum, recording engineer en eigenaar van Studio Jory was de man die in de studio achter de knoppen zat. De sessies zijn met iedere voice actor afzonderlijk opgenomen en soms kennen acteurs elkaar niet eens. Zo ontmoette Fennoy Melissa Hutchison (die de stem van Clementine voor haar rekening neemt) pas tijdens de opname van Episode 3 of 4. Het is daarom heel belangrijk dat een regisseur ervoor zorgt dat de teksten die ze inspreken goed op elkaar aansluiten. Er zijn ook studio’s die de acteurs de scènes laten spelen tijdens een opname. Prum is hier geen fan van. “Acteurs gaan op elkaar inspelen en dat levert iedere keer een andere synergie op. Wanneer er iets in de game wijzigt en we een deel opnieuw op moeten nemen moet dat wederom met beide acteurs. Vaak levert zo’n tweede sessie een ander samenspel op en dat is zelden succesvol. Wanneer je acteurs apart laat werken krijg je een veel consistentere kwaliteit.”

  Hoewel Rapp en Fennoy beide vetaranen zijn. is hun rol in The Walking Dead toch een speciale ervaring. Het heeft veel gedaan voor hun bekendheid. Rapp: “Nu word ik op straat herkend en dat was voor The Walking Dead niet het geval. ”

   

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img