More

  Nieuws • Blue Skies, Green Hills: muzikale ode aan Sonic

  Gisteren verscheen het gratis te downloaden Sonic the Hedgehog tribute album Blue Skies, Green Hills. Initiatiefnemer is pixelartist Paul Veer die voor de gelegenheid 11 artiesten bij elkaar bracht die uit 22 jaar Sonic gamesmuziek 10 tracks remixten.

  Waarom Sonic? Voor Paul Veer vertegenwoordigt de blauwe egel alles wat games zo aantrekkelijk maken: “Sonic was sneller, mooier en vooral cooler dan Mario. Ik had zelf geen Sega console thuis dus Sonic was altijd een beetje de Holy Grail die ik alleen bij vriendjes kon spelen.” Veer coördineerde het project en tekende voor het artwork. Meer over het project na de klik.

  “De serie heeft veel van wat ik graag zie in games, zoals felle kleuren, blauwe luchten, snelheid en upbeat muziek. Games als Sonic Unleashed en Sonic Generations zijn audiovisueel precies wat ik me voorstelde tien jaar geleden waar games nu zouden zijn. Het is fijn om te zien dat er nog studio’s zijn die dit soort kleurrijke, vrolijke en bijna ouderwetse games durven te releasen tussen al het fotorealisme en shooty shooty bang bang onzin”, zegt Veer over zijn liefde voor Sonic.

  Twee jaar geleden was hij ook betrokken bij 25YEARLEGEND, een soortgelijk project waarin Roger Hicks artiesten bij elkaar verzamelde om remixen te maken van oude Zelda tracks. Veer was onder de indruk van het resultaat en hij kreeg het idee om een andere gameheld te eren op deze manier. “De 21e verjaardag van Sonic leek me een mooi moment hiervoor, maar door tijdgebrek van sommige artiesten heeft het allemaal wat langer geduurd. We vieren nu zijn 22e verjaardag.”

  Blue Skies, Green Hills begon in juni 2012. “Ik heb de artiesten van 25YEARLEGEND benaderd en vrijwel iedereen was enthousiast. Dat was een zeer succesvol project dat veel aandacht genereerde, dus de meesten waren meteen van de partij. Maar ook artiesten die ik daarvoor nog niet kende (zoals Falk) bleken geïnteresseerd om mee te doen.” Alle artiesten hebben belangeloos meegewerkt en het album is gratis te downloaden. Speciaal voor de fans? Veer: “Dat… en het is nogal gedoe om het financieel te managen met 11 verschillende artiesten.”

  Een dergelijk eerbetoon van gameprofessionals trekt vast de aandacht van de makers van Sonic? Veer: “Haha, nou niet van Yuji Naka of Naoto Oshima (de oorspronkelijke bedenkers), maar toen we nog vroeg in de ontwikkeling zaten was Hideki Naganuma (componist van Jet Set Radio, Jet Set Radio Future en Sonic Rush) on-board. Hij was erg enthousiast, maar uiteindelijk had hij geen tijd in z’n schema om zijn track te maken.”

  Toch is het project niet onopgemerkt gebleven bij Sega: “Een community manager van Sega wilde graag het album posten op SEGA’s communities, maar haakte op het laatste moment af omdat we één “fuck” en één “God damn it” in de track van Souleye hebben. Oeps. Ik heb ook geen idee of we een aangepaste versie gaan maken hierdoor. Dat laat ik aan Souleye over. Ik heb liever dat de artiesten blij zijn met hun werk dan dat we het werk aan moeten gaan passen omdat we dan wat extra hits van Sega krijgen. Ik ben allang blij dat we gehoord worden bij Sega!”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img