More

  GDC 2013 • #1ReasonToBe – een kleine hommage aan Brenda Romero

  Over vrouwen in de gamesindustrie is de laatste tijd flink gediscussieerd. In november vorig jaar bereikte de discussie een hoogtepunt toen vrouwen massaal op Twitter onder de hashtag #1reasonwhy aangaven wat zij zagen als de voornaamste reden van het beperkte aantal vrouwen in onze branche.

  Vrouwen voelen zich gediscrimineerd, ondergewaardeerd en worden soms zelfs fysiek lastiggevallen. Het beeld dat deze verzameling tweets schetste van de positie van vrouwen in de industrie was weinig rooskleurig. Sterker nog, de stroom aan berichten schrikt vrouwen waarschijnlijk eerder af dan dat het ze aanmoedigt om van game development hun vak te maken. Als positief tegengeluid creëerde Rhianna Pratchett de hashtag #1reasontobe. Niet omdat ze #1reasonwhy niet belangrijk vond, maar om vrouwen ook te laten delen waarom ze nu juiste wél games maken.

  Onder de titel #1reasontobe heeft Brenda Romero – tot voor haar huwelijke met John Romero oktober vorig jaar bekend als Brenda Brathwaite – een groep vrouwen bijeengebracht die met het publiek delen wat zij mooi vinden aan de gamesindustrie. Onder andere Robin Hunicke, Mattie Brice en Leigh Alexander vertellen waarom ze houden van hetgeen ze doen, maar ook over de dingen die in hun ogen anders moeten.

  Romero zelf is de laatste spreekster en zij heeft maar één punt: booth babes op de E3. Dit is iets waar ze vaak over klaagt en ik heb nooit goed begrepen waarom. Ik kon het niet rijmen met de vrouw die heeft gewerkt aan Playboy games en wiens eigen outfits regelmatig een hoog ‘sex sells’ gehalte hebben. Vandaag is me duidelijk geworden waar de schoen wringt. Al dat bloot leidt volgens Romero af. Om haar punt te maken heeft ze de presentatie voorzien van een flink aantal plaatjes van half ontblote mannenlijven. Toen ze die bijeen aan het Googlen was raakte ze zelf flink afgeleid. En als zij als vrouw daar al last van heeft, hoe zit het dan met de gemiddelde man waarvan het libido nog vele malen hoger ligt…

  Het zijn niet de kleine pakjes waarin de dames rondlopen die Romero storen. Ook heeft zij niets tegens seks. Maar op E3 komt ze om games te demo-en, games te spelen, de nieuwste hardware te testen, besprekingen te voeren en contracten te tekenen en dan leidt al dat vrouwelijk bloot haar voornamelijk mannelijke gesprekspartners af en dat vind ze storend. Wat haar nog veel meer irriteert is de wijze waarop de E3 organisatie op haar bezwaren reageert. Met volledig stilzwijgen.

  Ik ben het op veel punten oneens met Romero, maar voor de sterke, met humor doorspekte, positieve presentatie waarmee ze haar punt maakt heb ik niets anders dan respect.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img